Promocija knjige Dejana Stojiljkovića

26.04.2010. 19:36 | | knjige

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst, nestali su nakon njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u krunu, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača. Legenda kazuje da je taj mač, sveta relikvija, negde na Balkanu u gradu u kojem je roðen Konstantin Veliki i da je taj mač bio uzrok ratova i mnogih ubistava.

"Prema legendi, klinovi kojima je Isus Hristos bio prikovan za krst, nestali su nakon njegovog vaskrsenja. Jedan je umetnut kao deo u krunu, drugi je stavljen na vrh koplja, a treći je pretopljen u sečivo mača. Legenda kazuje da je taj mač, sveta relikvija, negde na Balkanu u gradu u kojem je roðen Konstantin Veliki i da je taj mač bio uzrok ratova i mnogih ubistava."

Ovo je kratak prikaz sadržaja romana "Konstantinovo raskršće", autora Dejana Stojiljkovića, iz Niša. Istorijska tema romana, pisanog tako da se čita u jednom dahu, trebalo bi da privuče čitaoce i u vremenu pred nama, ovom delu bar za jednu godinu još, obezbedi prvo mesto meðu dvadeset najčitanijih knjiga u Srbiji.

- Pola, pola. - kaže autor,- Polovina romana je zasnovana na istorijskim činjenicama, koje sam veoma dugo i pažljivo istraživao, a polovina je plod moje mašte.

Dejan Stojiljković izražava nezadovoljstvo u osvrtu na stvaralaštvo srpskih pisaca, što se nedovoljno bave našom istorijom, u svojim delima, kako ovom bližom, tako i onom daljnom, a koja je veoma bogata i prepuštena nebrizi i uništenju. Navodi primer svog grada, Niša, u kojem je u doba izgradnje podzemnih tržnih centara, ćitavo arheološko nalazište iz rimskog perioda, zatrpano tonama betona. Slučajno je došao do tri fotografije, svedoka o toj nebrizi i koje su objavljene u romanu i kaže:
- Mediana je samo letnjikovac cara Konstantina, ne zna se gde je bila njegova carska palata i možda je baš ona zatrpana tonama betona i čelika i zauvek izgubljena za istraživanja!

Legenda o maču cara KOnstantina Velikog, kao i priča o njemu samom, nisu ispričane i autor se nosi mišlju da to bude nastavak romana, koji je dobitnik nagrade "Miloš Crnjanski", za 2009. godinu i u užem izboru je za NIN-ovu nagradu.

U sokobanjskoj biblioteci roman "Konstantinovo raskršće je predstavljen kroz razgovor, koji je vešto i profesionalno sa autorom vodila direktorka biblioteke, Mirjana Jovanović. Na pitanje šta je Konstantinovo raskršće, Dejan je odgovorio:
- To je, na prvom mestu Niš. Na raskršću dva sveta, dve civilizacije, na raskršću vera. U Nišu, maltene jedna pored druge, nalaze se pravoslavne i katoličke crkve, džamije i sinagoge. Na drugom mestu, Konstantin Veliki je raskršće, jer je čitavog života bio na raskršću izmeðu paganstva i hrišćanstva, a krstio se na samo dva dana pred smrt.

Roman "Konstantinovo raskršće" je doživeo već sedam izdanja, u tiražu od oko 15.000 primeraka, a svakako zaslužuje i veći tiraž i toplo ga preporučujemo za čitanje. Po rečima autora već ima ponuda za ekranizaciju dela, a njegova želja je da roman pretoči u strip.


Organizatoru promocije, kao i autoru za divno veče i druženje i upoznavanje jednog dela naše dalje istorije, sve pohvale. Kritiku upućujemo meštanima što se u malom broju odazivaju ovako divnim večerima u kojima se promovišu nove knjige.

Vladimir S. Putnik

 

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • abrovi od planinu rtanj
  03.04.2019. S

  Promocija knjigе "Abrovi od planinu Rtanj"

  Promocija knjigе "Abrovi od planinu Rtanj", knjižеvnicе Slađanе Milijić iz Sokobanjе, održana u Narodnoj bibliotеci "Stеvan Srеmac" u Sokobanji, dana 2.4.2019. Učitеlj Goran Pеtrović (član KK"Sokolovo pеro") iz…

 • Mladenovac i Sokobanja
  06.12.2018. M

  Sokobanja donirala knjige Dnevnom boravku u Mladenovcu (VIDEO)

  Predstavnici  opštine Sokobanja posetili su opštinu Mladenovac i donirali knjige prilikom otvaranja biblioteke u "Dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju". Predstavnici opštine Sokobanja…

 • sokolovo pero
  22.10.2018. Sokolovo pero

  Promocija knjige "U zagrljaju pesama i priča"

  U Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" u Sokobanji, održana je promocija knjige profesora Slaviše Jevtića "U zagrljaju pesama i priča". Stihove i priče su kazivali učenici srednje škole "Branislav…