Povećana opasnost od požara

13.07.2008. 21:12 | | požar, opasnost

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara

Policijska uprava u Zajecaru skrece pažnju gradanima na povecanu opasnost od požara usled vremenskih prilika koji pogoduju širenju požara na otvorenom prostoru, posebno u vreme i na mestima sazrevanja strnih žita. Za svaki prouzrokovan požar za preduzimace se zakonske mere prema odgovornim licima.

Policijska uprava u Zajecaru skrece pažnju gradanima na povecanu opasnost od požara usled vremenskih prilika koji pogoduju širenju požara na otvorenom prostoru, posebno u vreme i na mestima sazrevanja strnih žita.


Potrebno je preduzeti sve potrebne mere i radnje za potpuno obezbedenje zaštite useva od požara u pripremi žetvenih radova i za vreme trajanja žetve:

- Potrebno je da se punom odgovornošcu izvrši protivpožarno obezbedenje kod svih sopstvenika kombajna, vršalica i samohodnih pogonskih mašina i na mestima gde se obavlja vršidba.

- Upozoravaju se gradani na vecu budnost i pažnju prilikom žetve, imajuci u vidu mogucnost ozbiljnih posledica u odnosu na materijalna dobra.

- Sva poljoprivredna preduzeca, zadruge, kao i ostali sopstvenici kombajna, moraju da postave po jedan aparat tipa S-9 za suvo gašenje požara, kao i po jednu lopatu, ašov ili kramp.

- Pre puštanja kombajna ili mašine u rad, oprema za gašenje požara i rucni vatrogasni aparati moraju da budu strucno pregledani i etiketirani od strane servisa i strucnih lica za pregled opreme za gašenje požara.

- Svi zaposleni radnici i kombajneri dužni su da se upoznaju sa opasnostima od požara i eksplozija, nacinom sprovodenja mera zaštite i upotrebom opreme i sredstava za gašenje požara.

Odsek za zaštitu i spašavanje u Zajecaru vršice kontrolu preduzetih mera na zaštiti od požara, kako bi se mere propisno sprovodile u smislu Zakona o zaštiti od požara. Za svaki prouzrokovan požar za vreme žetve i vršidbe, preduzimace zakonske mere prema odgovornim licima.
 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Predlažemo da pogledate

 • 29.04.2024. Salex

  Prošlo nekažnjeno: Autobus pun dece izgoreo na Rtnju

  Sezona vatrenog fudbala gotovo je počela tragično. Autobus koji je prevozio 27 dečaka fudbalskog kluba iz Sokobanje zapalio se usred vožnje uz Rtanj. Srećom, zahvaljujući brzoj reakciji trenera i dečaka, svi su na vreme napustili vozilo i…

 • Hotel zdravljak - foto Danijela Vasiljevic
  14.04.2019. S

  Izgoreo Hotel Zdravljak u Sokobanji

  Par minuta posle ponoći 13.4.2019. izbio je požar u Hotelu Zdravljak u Sokobanji. Za sada se ne zna koji je uzrok požara, a stepen oštećenja biće utvđen naknadno. Ekipe vatroganske službe dežuraju pored hotela zbog mogućnosti izbijanja…

 • milošev konak u plamenu
  13.12.2008.

  Ugašen požar, Milošev konak sačuvan

  Požar koji je juros zahvatio zgradu Miloševog konaka lokalizovan je. Požar se dogodio oko 4 sata ujutru, u požaru nije bilo povreðenih, a gašenjem izbegnuta je veća materijalna šteta. U gašenju požara…