Neobična planina Rtanj

15.08.2020. 10:07 | Stefan Sofronijević | rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
rtanj

 

Kada pogledate malo bolje, zapitaćete se: da li je ovo planina ili piramida? Po svemu sudeći, izgleda kao Keopsova grobnica, samo što unutra nema ni blaga, a ni mumije. Ali, kakva je to onda planina i po čemu je posebna?

Naime, Rtanj je poznat po takozvanim morskim grebenima. To su krečnjački odseci i terase koje u stvari podsećaju na morske grebene, ali, naravno, mora nema niti ga je bilo, bar ne južno. Međutim, geolozi smatraju da je, iako Srbija nije imala čak dva mora, ipak u blizini postojalo jezero. Tu pretpostavku potvrđuje prisustvo jezerskih sedimenata i gline u Sokobanjskoj kotlini. No, voda je počela da otiče kada je Dunav odlučio da se preseli i probio Karpate.
Upravo to je ono što je zanimljivo u vezi ove planine – od samog dna pa do vrha Rtnja ne postoji nijedan jedini izvor vode. Stoga, ako krenete u obilazak, obavezno ponesite svoju flašicu. Ili dve.
Pa ipak, misterija piramide ostaje nerešena. Zbog čega je Rtanj takvog oblika? Da li je stvoren prirodno, ili možda nekim natprirodnim putem? Možda ćemo jednog dana saznati, ali za sada ćemo se zadovoljiti čarima koje niti su misterija niti natprirodne sile. Jednostavno pođite od podnožja Rtnja, stazom koja vodi kroz šumu ka piramidi. A to je odmah između Sokobanje i Boljevca.

Staro rudarsko naselje

Mesto Rtanj je zapravo rudarsko naselje, bogato starim kućicama i manjim zgradama u kojima su nekada živeli rudari. I upravo su možda oni znali tajnu piramide, ali odlučili da je sačuvaju za sebe i prepuste misteriju novim radoznalim istraživačima, bilo geolozima, speleolozima, antropolozima ili baš vama, slučajnom prolazniku. No, misterija ili ne, mesto je svakako bogato rudnikom kamenog uglja, a samo naselje je osnovala porodica Samuila Minha 1902. godine. Bilo je 600 radnika, ali je nakon Drugog svetskog rata njihov mali svet počeo brzo da se menja. Pa tako, već pred sam početak 21. veka investirori su otkrili potencijal ovog prirodnog bogatstva. Stare rudarske kućice su pretvorili u turističke smeštaje. Postoji čak i jedan hotel, a turisti dolaze neprekidno, ne bi li bar na kratko uživali u misterioznoj lepoti Rtnja. Videćete šumu okićenu visokim papratnicama, borovnicama, trešnjama, kruškama i još mnogo čime, a nakon toga vas čeka i bukova šuma. Osim vegetacije, tu su i krečnjačke stene, a što se više penjete, bolje ćete videti i okolne planine, kao i vrhove Deli Jovana.
Šuma, kao i sama planina, odiše lekovitim biljem, ali nemojte očekivati lak put, jer ma koliko magičan Rtanj bio, zahtevan je i vredan poštovanja. A ukoliko i dalje verujete da ćete otkriti misteriju piramide, pokušajte – možda to budete baš vi.

 

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • rtanj
  26.07.2020. Stefan Sofronijević

  Piramida u Sokobanji!

  Kada čujemo reč „piramida“, na šta prvo pomislimo? Egipat, razume se. Ko bi rekao da će nam prva asocijacija na piramidu uskoro biti Sokobanja. Kao što je poznato, čuvene piramide u drevnom Egiptu služile su samo…

 • rtanj
  12.06.2019. VN

  Mistična srpska piramida - Rtanj

  Rtanj je planina za koju slobodno možemo reći da spada u najlepše i najzanimljivije planine u Srbiji. Pogled sa samog vrha Rtnja po lepom vremenu dopira do Avalskog tornja a osim prelepog pogleda, Rtanj obiluje i prirodnim lepotama,…

 • abrovi od planinu rtanj
  03.04.2019. S

  Promocija knjigе "Abrovi od planinu Rtanj"

  Promocija knjigе "Abrovi od planinu Rtanj", knjižеvnicе Slađanе Milijić iz Sokobanjе, održana u Narodnoj bibliotеci "Stеvan Srеmac" u Sokobanji, dana 2.4.2019. Učitеlj Goran Pеtrović (član KK"Sokolovo pеro") iz…

 • mount of artan
  20.02.2019. S

  17. Mount Of Artan Fest

  Sedamnaesti po redu Mount Of Artan Fest najavljen je za 28. i 29. jun, na tradicionalnoj lokaciji, naselju Rtanj, ispod istoimene planine. Za dve večeri, festival će ugostiti 9 bendova, šest sa Balkana i tri iz…