Rtanj kao zaštićeno prirodno dobro sa tri zone zaštite

11.09.2018. 01:21 | Rtanj | rtanj

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Rtanj


Javna prezentacija i rasprava o Nacrtu uredbe o proglašenju kao i Studiju zaštite za „Specijalni rezervat prirode Rtanj“, održana je proteklog meseca na inicijativu Ministarstva zaštite životne sredine u prostorijama Skupštine opštine Sokobanja.

Aleksandra Došlić, načelnica Odeljenja za zaštićena područja Ministarstva zaštite životne sredine, predstavila je Nacrt uredbe koja je formirana oslanjajući se na Studiji zaštite „Specijalni rezervat prirode Rtanj“, koji je uradio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Pored Nenada Sekulića, načelnika Odeljenja za biodiverzitet i ekološke mreže ovoj prezentaciji je prisustvovao i Mr Danko Jović, rukovodilac Kancelarije Zavoda u Nišu koji je izložio rezultate urađenih istraživanja o vrednostima Rtnja kao zaštićenog prirodnog dobra koje zaslužuje status područja I kategorije zaštite.

Administrativno, ovo područje je pod okriljem opština Sokobanja i Boljevac i zauzima teritoriju od 49.971.701 ha Karpatsko-balkanskog planinskog sistema. Na ovom području su predviđene tri zone i stepena zaštite. Karakteristike koje ga kvalifikuju za ovakav status su: prisustvo pašnjačke fitocenoze velike florističke raznovrsnosti uz značajno prisustvo endemičnih i reliktnih vrsta kao i činjenica da je stanište mnogim zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama kao što su srpska ramonda, rtanjska metvica, kaćunak smrdljivi, kaćun, muški božur, alpska pavit, planinska sasa, velemun i kohova lincura.

Od zaštićenih vrsta treba pomenuti šumski ljiljan, kaćunak mali, stepski badem dok se u retke i endemične vrste ubrajaju nepeta rtanjensis, kao i čuveni rtanjski čaj.

Osim zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta biljaka Rtanj je stanište i zaštićenim vrstama životinja i gljiva. Zabeleženo je čak 89 vrsta ptica od čega je više od polovine zaštićenih zakonom.

Slepi miševi, kojih ovde ima čak 20 vrsta, takođe šine više od polovine ukupnog broja slepih miševa u Srbiji a ubrajaju i tri globalno ugrožene vrste: veliki, mali i južni potkovičar.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Foto galerija

Predlažemo da pogledate

 • rtanj
  15.08.2020. Stefan Sofronijević

  Neobična planina Rtanj

    Kada pogledate malo bolje, zapitaćete se: da li je ovo planina ili piramida? Po svemu sudeći, izgleda kao Keopsova grobnica, samo što unutra nema ni blaga, a ni mumije. Ali, kakva je to onda planina i po čemu je posebna? Naime,…

 • rtanj
  26.07.2020. Stefan Sofronijević

  Piramida u Sokobanji!

  Kada čujemo reč „piramida“, na šta prvo pomislimo? Egipat, razume se. Ko bi rekao da će nam prva asocijacija na piramidu uskoro biti Sokobanja. Kao što je poznato, čuvene piramide u drevnom Egiptu služile su samo…

 • rtanj
  12.06.2019. VN

  Mistična srpska piramida - Rtanj

  Rtanj je planina za koju slobodno možemo reći da spada u najlepše i najzanimljivije planine u Srbiji. Pogled sa samog vrha Rtnja po lepom vremenu dopira do Avalskog tornja a osim prelepog pogleda, Rtanj obiluje i prirodnim lepotama,…

 • abrovi od planinu rtanj
  03.04.2019. S

  Promocija knjigе "Abrovi od planinu Rtanj"

  Promocija knjigе "Abrovi od planinu Rtanj", knjižеvnicе Slađanе Milijić iz Sokobanjе, održana u Narodnoj bibliotеci "Stеvan Srеmac" u Sokobanji, dana 2.4.2019. Učitеlj Goran Pеtrović (član KK"Sokolovo pеro") iz…