Reljef Sokobanje

23.05.2019. 09:34 | Sax | reljef, zemljište, konfiguracija, tlo, kotlina, geografija, geomorfologija

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger 0 komentara
Planina Ozren


Sokobanja se nalazi u kotlini u centralnom delu istočne Srbije, sa svih strana okružena je planinama: Ozrenom, Devicom, Leskovikom, Slemenom, Rtnjom, Bukovikom. Kotlina u kojoj se nalazi Sokobanja obuhvata 500 kvadratnih kilometara.

Planine koje se nalaze oko Sokobanje pripadaju karpatsko-balkanskom planinskom basenu, dok planine na zapadnoj strani jednim delom dotiču i rodopski planinski sistem.

rtanj
Planina Rtanj

Na severnoj strani Sokobanjske kotline nalaze se planine Bukovik i Rtanj, na istočnoj strani nalaze se Krstač i Slemen dok su na jugu Ozren, Leskovik i Devica. Visina planina koje okružuju Sokobanju ne prelazi 1600 metara, među njima najviši je Rtanj, dok je sama Sokobanja na nadmorskoj visini od 400 metara i većim delom je smeštena na obroncima Ozrena.

Istočno od Sokobanje nalazi se Knjaževačka klisura, dok se na jugozapadu  nalazi Bovanska klisura. Turistima u Sokobanji veoma je zanimljiva Bovanska klisura zbog Bovanskog jezera koje važi za jedno od najbogatijih jezera ribom u Srbiji a pogodno je i za kupanje u vrelim letnjim danima.

bovansko jezero
Bovansko jezero

Kroz Sokobanju protiče reka Moravica, koja izvire ispod planine Device desetak kilometara od Sokobanje. Tok reke Moravice od izvora do Sokobanje je čist i nezagađen. Sokobanja je bogata i termomineralnim izvorima, ovi izvori se od davnina koriste za lečenje i podstakli su razvoj turizma ove banje. Zahvaljujući njima Sokobanja je najstarija banja u Srbiji. Osim termalnih izvora, postoje i izvori hladne i mlake vode koji su isto lekoviti. Vode sa ovih izvora bogate su mineralima a spadaju i u red najradioaktivnijih voda u Evropi i svetu.

Geološki razvoj ovog područja, tektonski procesi, erozija i akumulacija zaslužni su za reljef koji Sokobanja ima. Za turiste koji posećuju Sokobanju interesantna je i Sesalačka pećina koja je udaljena 15 km od Sokobanje i veoma je bogata pećinskim nakitom, a može se videti i reka ponornica u njoj.

Zahvaljujući svom reljefu, Sokobanja ima veliki broj izletišta, parkova i pešačkih staza. Vegetacija je u ovom kraju  veoma raskošna sa mnogobrojnim šumama i proplancima.

Na planini Ozren, pored mnogobrojnih izletišta, nalaze se i bolnice za plućne i očne bolesti. U blizini Specijalne bolnice za plućne bolesti nalazi se i jedan od najlepših vodopada u Srbiji vodopad Ripaljka. Ovaj vodopad proglašen je 1949. godine prirodnim spomenikom. Visina Ripaljke je 11 metara i prostor oko samog vodopada uređen je za turiste i izletnike.

Turistima je veoma zanimljiva i mistična planina Rtanj koja se u mnogim pričama povezuje sa vanzemaljcima. Ova planina je poznata i po lekovitom bilju, a najpoznatiji je Rtanjski čaj.

PodeliteFacebookTwitterGoogle plusLinkedinPinterestViberFacebook messenger

Video