Skip to content

Sokobanja
Aeromiting Batajnica 2009.

Zvanièna procena je da je na današnjem aeromitingu na vojnom aerodromu Batajnica bilo oko 100.000 ljudi.

Aeromiting Batajnica 2009.
Aeromiting Batajnica 2009.


Na mitingu je letelo više od èetrdeset aviona iz petnaest zemalja. Posetioci sa kojima je razgovarala ekipa portala www.soko-banja.org bili su oduševljeni vratolomijama pilota aviona i helikoptera, kao i izloženim avionima iz petnaest država.

Na mitingu je uèestvovalo 38 srpskih i 15-ak stranih pilota. Letaèko umeæe na najveæem aeromitingu ikada održanom u Srbiji prikazali su piloti Velike Britanije, Nemaèke, Èeške, Danske, Grèke, Španije, Amerike, Maðarske, Slovenije, Italije, Austrije, Francuske, Rumunije i Turske. Program je poèeo skokovima padobranaca, letovima motornim zmajevima i maketama avio modelara.  U letaèkom delu programa prikazane su maneverske sposobnosti helikoptera "aluet SA 316","eurokopter kugar", kao i ruskih helikoptera "Mi-24" i "Mi 171Cx"

Aeromiting

Piloti Vojske Srbije, u defileu i pojedinaènim nastupima, predstavili su se avionima "Mig 29", "Mig 21", "Orao", "G 4", "Supergaleb", "Antonov 26", "Utva 75" i helikopterom "Gazela". Publika je imala prilike da, u letu, vidi i "Lastu 95",  prvi avion domaæe konstrukcije napravljen nakon raspada SFRJ. Publika je takoðe mogla da vidi i letaèke sposobnosti amerièkog "F-16", ruskog "miga -29", francusko-nemaèkog "alfa -džeta", švedskog "gripen". Velika Britanija predstavila je dva aviona "bae sustemest hawk", iz Nemaèke dolazi "C-160 transal", iz Èeške po jedan "aero L-159 alca" i "Mil Mi 171 Sh", dok æe Španiju predstavljati jedan "eads casa C-295". Iz Danske su stigla dva aviona, i to "F-16" i jedan "CL - 604 challenger", Grèku predstavlja "miraž 2000-5", a SAD transportna letelica "C - 130E herkules". Piloti iz Maðarske predstavili su moguænosti tri letelice - "saab jas 39 C", "saab jas - 39D" i "Mil Mi Mi - 24", dok iz Slovenije dolaze "pilatus PC-9M" i "pilatus PC-6", kao i "L-410 turbolet". Italiju je predstavio avion "eurofighter typhoon", Austriju "eurocopter aerospatiale SA 316B alouette III", a Francusku "dassault/dornier alpha jet". Piloti iz Rumunije prikazali su sposobnosti aviona ""mig-21 lancer", dok su iz Bugarske stigli po jedan "C-27J spartan" i "eurocopter AS 532 cougar", a iz Turske dva aviona "F-16".

F16
F16

Nastupom akrobatske grupe "Leteæe zvezde" iz Novog Sada koju su èinila èetvorica pilota Vojske Srbije, koji su izveli bravuru na avionima "galeb G-2", završen je Meðunarodni aeromiting "Batajnica 2009", na kojem je uèestvovalo 26 letelica iz 15 zemalja.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je današnji aeromiting najveæi do sada organizovan u Srbiji i da predstavlja "svojevrsnu promociju" Srbije i njene vojske povodom sto godina vazduhoplovstva u Srbiji.

Aeromiting je pratilo oko 250 novinara iz Srbije i inostranstva, a bio je prisutan i veliki broj stranih diplomata u Srbiji. Aeromitingu je prisustvovala i ekipa portala www.soko-banja.org


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy