Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Smeštaj Stankoviæ u centru Sokobanje
Apartmani Lukic
Apartmani doktor Gaše
Apartmani Banjica
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 èlan/a.
mod_vvisit_counterDanas1306
mod_vvisit_counterJu?e1405
mod_vvisit_counterOve nedelje1306
mod_vvisit_counterOvog meseca38662
Vrelo, Boriæi Štampaj
Vrelo i Boriæi
 Vrelo i Boriæi
"VRELO", HAJDUK VELJKOVA ÈESMA I "BORIÆI"

Nekad davno ispod ovog poteza kada je potok bio pregraðen nalazilo se  jezero koje je služilo za vožnju èamcima. Iznad centralnog izvora po kojem je lokalitet nazvan "Vrelo" nalazi se i drugi izvor vode za piæe nad kojom je spomen èesma Hajduk Veljku iz 1926. godine. Sa ureðenjem parka na Vrelu zapoèelo se krajem 19. veka, po osnivanju "Društva za unapreðenje Sokobanje i ulepšavanje njene okoline". U želji da se dobiju što veæe površine zasaðene èetinarima, Društvo je na Vrelu zasadilo crni bor, smrèu, i jelu, a od lišæarskih vrsta brest, lipu, kesten, javor i jasen.

Veæ 1903. godine, posle Majskog prevrata, Nenad Dinèiæ, istraživaè sokobanjske prošlosti je zapisao: "Kralj Petar Karaðorðeviæ i ostali èlanovi dinastije nastavili su da dolaze ovamo. Sokobanja koristi tu okolnost i poklanja novom vladaru veliku livadu na platou iznad novopodignutog šetališta i jezera na Vrelu. Tu livadu je narod od tada nazvao kraljevo imanje. I vladar i njegov predsednik vlade nameravali su da zidaju letnjikovce i svako je na svoje imanje poèeo da dovlaèi materijal. Na kraljevom imanju se podiže i jedna obièna montažna zgrada za èuvanje materijala, u neposrednoj blizini Hajduk Veljkovog šanca iz Prvog srpskog ustanka..."

BoriæiBoriæi VreloVrelo

Nedugo po formiranju, te 1903. godine, Park na Vrelu postaje glavno izletište varošana i gostiju. Smešten je na severnim obroncima Ozrena, a na južnom obodu Sokobanje. Prvo su izgraðene serpentinaste staze, a zatim je izvršeno pošumljavanje južnih i zapadnih strmeni oko potoka. Staze su proseèene na padinama Ozrena sve do najvišeg platoa Poljanice, sa kojeg se pružao pogled na Rtanj i ceo moravièki basen. Iznad centralnog izvora, u blizini drugog izvora pijaæe vode, izgraðena je kantina, a zapadno od kantine, na kraljevom imanju, letnjikovac kralja Petra Karaðorðeviæa.

U periodu izmeðu dva svetska rata, Park Vrelo postaje kultno sastajalište mondenskog sveta. Društveno-kulturni život odvijao se u kantini i na njenoj terasi. Na Vrelu se provodio i Ðurðevdanski uranak. Jezero je služilo za šetnju èamcima, a u šumi su se zakazivali i ljubavni sastanci. Centralni izvor u parku Vrelo je 1934. godine kaptiran za vodovod, dovoljan tada za snabdevanje varoši pijaæom vodom, kao i za jezero.

Posle Drugog svetskog rata, u vreme kada se posebna pažnja poklanjala sokobanjskim parkovima, od 1953. do 1955, godine, to nije sluèaj i sa parkom na Vrelu. Šumska uprava je u tim godinama na Vrelskoj livadi (sada izletište Boriæi) zasadila na 2,85 ha šumske kulture crnog bora, amerièkog, jasena gorskog javora i kanadske topole i èitava livada je pretvorena u šumu. Vremenom Park Vrelo i pošumljema Vrelska livada su srasli. Jezero je pretvoreno u letnju pozornicu, a kantina, pod imenom Lovaèki dom bila je do 1992. godine objekat za iznajmljivanje, uglavnom za kafane. Kantina je danas u lošem stanju, a Park Vrelo služi kao prolaz do èesme Hajduk Veljka i kao preèica do Boriæa. Jedino se na izletištu Boriæi preko leta, u špicu turistièke sezone, odvija društveni život. Gornji deo izletišta je namenjen za boravak i zabavu dece, a u nižem delu je prostor za kamp-prikolice.


Kliknite na sliku za rotacioni prikaz sa vrelskog parka

 
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair
Apartmani Bajiæ
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najèešæe interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: