Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 9 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas424
mod_vvisit_counterJuce738
mod_vvisit_counterOve nedelje3559
mod_vvisit_counterOvog meseca15318
Centar grada, gradski park
Centar Sokobanje

Parkovi Sokobanje su lepo ureðeni vrtovi za odmor i oporavak bolesnika i banjskih gostiju. Naše upoznavanje sa zanimljivostima i okolinom Sokobanje poèinjemo iz centra grada.


kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz centra grada

 

Nekad davno centar je bio pokriven makadamskim ploèicama o èemu svedoèe fotografije iz našeg retro albuma u fotogaleriji, a potom je 70tih godina nakon prikljuèenja Sokobanje zajeèarskom okrugu doneta odluka da se centar poploèa mermernim ploèama. U Srbiji neæete naæi tako lep centar kakav ima Sokobanja. Drveæa stara i po par stotinu godina meðu kojima se posebno istièu stari platani -ukrašavaju prostorni ambijent davajuæi mu pritom potrebnu svežinu i hlad u toplim letnjim danima. Naroèito je lep period godine kada se lipe rascvetaju i ceo park zamiriše opojnim mirisom.  

Centar SokobanjeCentar SokobanjeCentar SokobanjeCentar Sokobanje

Centralno banjsko šetalište - promenada pruža se u dužini od oko 600 metara od Hotela "Park" na istoku do zgrade muzeja i OTKSa na zapadu. Pre par godina proširen je i pored crkve Svetog preobraženja do zgrade sokobanjske osnovne i srednje škole. U centralnom delu šetališta nalazi se i produžetak promenade u vidu tzv. zanatskog centra u kojem se nalaze butici, kafane, picerije i drugi uslužni objekti.

Zanatski centarZanatski centarŠetališteŠetalište

U samom centru je staro kupatilo "Park", koje su na rimskim temeljima podigli Turci, a dva puta je obnavljano: prvi put u vreme kneza Miloša, a zatim posle drugog svetskog rata. Pod kupolama su dva bazena, ženski i muški i desetak kada. Uz kupatilo je - inhalatorijum, gde se posetioci, po uputstvu lekara, inhaliraju.U samom kupatilu se nalaze desetak odvojenih velikih kupatila koji se toplom vodom snadbevaju iz geotermalnih izvora, a na drugom kraju kupatila je veliki bazen. Tu je i Miloševa kada koja nije na raspolaganju ljudima bez dozvole za upotrebu. Kupatilo je pod ingerencijom Specijalne bolnice "Sokobanja" i uput za korišæenje dobija se u starom zavodu specijalne bolnice koji se takoðe nalazi u centru grada.

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

Posebno interesantna je i graðevina - spomenik kulture Milošev konak. Današnji Milošev konak je malo veæi nego što je bio u prvobitnom izdanju, ali glavne arhitektonske crte su zadržane prilikom nadzidavanja ovog objekta. Može se s pravom reæi da je pored turskog amama, Milošev konak simbol i prepoznatljivo obeležje Sokobanje. Na i u njemu se nalazi veæi broj ugostiteljskih objekata kao što su Irski pab "Dablin", diskoteka "Srena", kafe kafe, "Spa" kafe, kao i nekoliko uslužnih radnji.

Milošev konakMilošev konakMilošev konakMilošev konak

Posebno je interesantan i gradski park koji se nalazi na severnoj strani banjske promenade. S obzirom da pruža odlièan hlad i da se u njemu nalaze fontane, klupe i sliène stvari obièno je prepun penzionera koji tu æaskaju uživajuæi pri tom u prekrasnom prirodnom ambijentu. Na zapadnoj strani parka nalazi se deèije igralište "Sokoliæi" koje je opremljeno kvalitetnim spravama za razonodu dece. Deèiji park ograðen je da psi i maèke tu ne bi ulazile tokom noæi, a da bi se imovina zaštitila instalirane su kamere za nadzor i noæu je i park i deèije igralište osvetljeno. Kroz park teku dva potoka sa bistrom - hladnom i toplom mineralnom vodom.

Gradski parkGradski parkGradski parkGradski park

SokoliæiSokoliæiSokoliæiSokoliæi

 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: