Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Naslovna

Reklame


Konak Nataly
Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Vila Fantazija
Apartmani Fantazija
Pansion Sunny
Apartmani doktor Gaše
Apartmani Banjica
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 12 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas41
mod_vvisit_counterJuče1294
mod_vvisit_counterOve nedelje3201
mod_vvisit_counterOvog meseca27366
Centar grada, gradski park Ĺ tampaj
Centar Sokobanje

Parkovi Sokobanje su lepo ureðeni vrtovi za odmor i oporavak bolesnika i banjskih gostiju. Naše upoznavanje sa zanimljivostima i okolinom Sokobanje počinjemo iz centra grada.


kliknite na sliku za 360° rotacioni prikaz centra grada

 

Nekad davno centar je bio pokriven makadamskim pločicama o čemu svedoče fotografije iz našeg retro albuma u fotogaleriji, a potom je 70tih godina nakon priključenja Sokobanje zaječarskom okrugu doneta odluka da se centar poploča mermernim pločama. U Srbiji nećete naći tako lep centar kakav ima Sokobanja. Drveća stara i po par stotinu godina među kojima se posebno ističu stari platani -ukrašavaju prostorni ambijent davajući mu pritom potrebnu svežinu i hlad u toplim letnjim danima. Naročito je lep period godine kada se lipe rascvetaju i ceo park zamiriše opojnim mirisom.  

Centar SokobanjeCentar SokobanjeCentar SokobanjeCentar Sokobanje

Centralno banjsko šetalište - promenada pruža se u dužini od oko 600 metara od Hotela "Park" na istoku do zgrade muzeja i OTKSa na zapadu. Pre par godina proširen je i pored crkve Svetog preobraženja do zgrade sokobanjske osnovne i srednje škole. U centralnom delu šetališta nalazi se i produžetak promenade u vidu tzv. zanatskog centra u kojem se nalaze butici, kafane, picerije i drugi uslužni objekti.

Zanatski centarZanatski centarŠetališteŠetalište

U samom centru je staro kupatilo "Park", koje su na rimskim temeljima podigli Turci, a dva puta je obnavljano: prvi put u vreme kneza Miloša, a zatim posle drugog svetskog rata. Pod kupolama su dva bazena, ženski i muški i desetak kada. Uz kupatilo je - inhalatorijum, gde se posetioci, po uputstvu lekara, inhaliraju.U samom kupatilu se nalaze desetak odvojenih velikih kupatila koji se toplom vodom snadbevaju iz geotermalnih izvora, a na drugom kraju kupatila je veliki bazen. Tu je i Miloševa kada koja nije na raspolaganju ljudima bez dozvole za upotrebu. Kupatilo je pod ingerencijom Specijalne bolnice "Sokobanja" i uput za korišćenje dobija se u starom zavodu specijalne bolnice koji se takođe nalazi u centru grada.

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

AmamAmamAmamAmam

Posebno interesantna je i građevina - spomenik kulture Milošev konak. Današnji Milošev konak je malo veći nego što je bio u prvobitnom izdanju, ali glavne arhitektonske crte su zadržane prilikom nadzidavanja ovog objekta. Može se s pravom reći da je pored turskog amama, Milošev konak simbol i prepoznatljivo obeležje Sokobanje. Na i u njemu se nalazi veći broj ugostiteljskih objekata kao što su Irski pab "Dablin", diskoteka "Srena", kafe kafe, "Spa" kafe, kao i nekoliko uslužnih radnji.

Milošev konakMilošev konakMilošev konakMilošev konak

Posebno je interesantan i gradski park koji se nalazi na severnoj strani banjske promenade. S obzirom da pruža odličan hlad i da se u njemu nalaze fontane, klupe i slične stvari obično je prepun penzionera koji tu ćaskaju uživajući pri tom u prekrasnom prirodnom ambijentu. Na zapadnoj strani parka nalazi se dečije igralište "Sokolići" koje je opremljeno kvalitetnim spravama za razonodu dece. Dečiji park ograđen je da psi i mačke tu ne bi ulazile tokom noći, a da bi se imovina zaštitila instalirane su kamere za nadzor i noću je i park i dečije igralište osvetljeno. Kroz park teku dva potoka sa bistrom - hladnom i toplom mineralnom vodom.

Gradski parkGradski parkGradski parkGradski park

SokolićiSokolićiSokolićiSokolići

 
< Prethodno   Sledece >