Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 12 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas282
mod_vvisit_counterJuce627
mod_vvisit_counterOve nedelje6000
mod_vvisit_counterOvog meseca17826
Banja Jošanica

Na petom kilometru od Sokobanje, kod Trebièke èesme, put se odvaja za manje poznatu, ali veoma znaèajnu, živopisnu banju Jošanicu. Ona se nalazi u severo-zapadnom delu Sokobanjske kotline, izmedju zapadnih ogranaka Rtnja i istoènih padina planine Bukovika. Blagodeti njenih lekovitih voda koristili su stari Rimljani i svi oni koji su osvajali ove krajeve posle njih. Turci su je srušili do temelja za vreme svog povlaèenja, tako da je dugo ostala neotkrivena i nepoznata. Za oživljavanje ove banje vezane su mnoge prièe, legende, verovanja, ali i mukotrpni napori meštana da ubede nadležne u znaèaj i blagotvorno delovanje njenih izvora.

 

Banja Jošanica
Banja Jošanica

 

Do sada nije bilo nekih znaèajnijih prouèavanja i valorizovanja ovog prirodnog leèilièta koje se još uvek nalazi u senci Sokobanje u èijoj se blizini nalazi.

Ovim tekstom sam pre svega hteo da ukažem na izuzetne prirodne potencijale Banje Jošanice (povoljna klima, termalni izvori, lekovito blato - peloid, atraktivna okolina), koji predstavljaju polaznu osnovu za razvoj turizma, kao i na neophodnost unapredjenja društvenog sektora turizma, kao i na neophodnost kreiranja kompleksnije turistièke ponude, a sve u cilju intenzivnijeg razvoja turizma.

 

TURIZAM

Prirodne pogodnosti šire okoline Banje Jošanice predstavljaju osnovu za razvoj izletnièkog turizma. Okolina Banje Jošanice bogata je šumom i u ovoj netaknutoj prirodi postoje idealne moguænosti za aktivan odmor u prirodi i rekreaciju. Ovaj vid turizma pre svega je moguæe aktivirati na lokalitetima Vrelo i Sokolovica.

Lekovite vode
Lekovite vode Banje Jošanice

Što se tice restoranskih kapaciteta u Banji Jošanici postoje dva restorana društvene ishrane - „Jošanica” i „Veljkoviæ“. S obzirom da gosti Banje Jošanice stanuju u privatnom sektoru, sa poveæanjem turistièkog prometa javila se potreba za izgradnjom restorana. Sa izgradnjom restorana „Jošanica” se poèelo 1972. godine, a restoran gostima nudi bogat asortiman jela i piæa. Pošto je u pitanju restoran u banjskom mestu èija je namena pre svega ishrana banjskih gostiju, velika pažnja se posveæuje pripremi dijetetskih jela, namenjenih gostima narušenog zdravlja.

Restoran Jošanica u svom sastavu ima: kuhinju, salu za ruèavanje sa pomoænim prostorijama, priruèni magacin, ofis, terasu, kancelariju i dva sanitarna èvora. Restoran „Jošanica” u svom sastavu takodje obuhvata i recepciju preko koje je i posrednièka delatnost kod prihvata banjskih gostiju od strane privatnih stanodavaca.

Restoran radi sezonski, medjutim zbog velièine sale i pogodnosti za razlièita slavlja, koristi se i van glavne sezone. Od skora je otvoren nov ugostiteljski objekat u privatnom vlasništvu - Veljkoviæ, koji takodje nudi gostima kompletan asortiman jela i piæa.

Lokalitet Vrelo je udaljen od Banje Jošanice 6.5 km i do njega se stiže vijugavim šumskim putem. Ovaj prostor je idealan za jednodnevni izlet. Netaknuta priroda, èist vazduh, ovèarske kolibe i prostrane livade predtavljaju atraktivnost, naroèito za posetioce iz velikih urbanih sredina. I na ovom lokalitetu su pronadjeni izvori tople i hladne mineralne vode. U neposrednoj blizini Banje Jošanice je i lokalitet „Sokolovica”, u atraktivnom prirodnom ambijentu i sa crkvom Sv.Jovana Glavoseka.

 

STANOVNIŠTVO

Sokobanjska kotlina je bila naseljena još u Rimskom periodu o èemu svedoèe brojni ostaci materijalne kulture (vojna utvrdjenja, kupatila, grobnice, putevi). Period turske vladavine je na ovim prostorima obeležen burnim dogadjajima. Medjutim, intezivno naseljavanje na ovom prostoru bilo je tokom 19 veka, naroèito u vreme Prvog srpskog ustanka.

Jošanica poseduje odredjenu atraktivnost, tako da je osim Sokobanje ona jedino mesto na teritoriji opštine Sokobanja koje belezi lagani porast broja stanovnika. Ovo naselje ima oko 1600 stanovnika. Inaèe od ukupno 1600 stanovnika na radno sposobne (izmedju 15 i 64 god.) otpada 68.8%, dok stanovništvo starije od 64 godine uèestvuje sa 15.6% u ukupnom broju stanovnika.

Stanovništvo Jošanice se uglavnom bavi poljoprivredom. Osim jednog dela stanovništva, koje izdaje sobe turistima, ne postoji veæe interesovanje za upotpunjavanjem turistièke ponude. Medjutim, izgradnja hotelijerskih i restoranskih kapaciteta svakako bi doprinela zapošljavanju veæeg broja stanovnika Jošanice u tercijalnim delatnostima i u velikoj meri bi uticala na poveæanje interesovanja za razvoj turizma.

Crkvica
Crkvica

Tako je tek 1962. godine, na temeljima starog kupatila iz 1905. godine sagraðena današnja banja, sa nekoliko izvora i kupatila, èija voda dostiže do 35 stepeni.
Svedok burnih vremena kroz koje je prolazilo ovo ljupko selo i banja na padinama Bukovika, je mala crkva posveæena Uspenju Svete Bogorodice, podignuta u èetrnaestom veku, najstarija u ovom kraju. Saèuvana je najviše zahvaljujuæi èvrstim, debelim zidovima, koji se nisu mogli lako porušiti, tako da se na živopisu i danas nalaze tragovi dima, koji je obavijao crkvu posle nekoliko paljevina. Više puta obnavljan je krov, ikonostas i ostali delovi od drveta, ali su zidovi sa prozorima-puškarnicama odoleli svim rušenjima. Sa spoljne strane prozori podseæaju na male proreze u zidu, kroz koje je vršeno osmatranje, a njihova širina se u unutrašnjosti znatno uveæava, da bi se moglo rukovati oružjem i osmatrati na više strana.

Da bi izgledala što niža i bila što manje uoèljiva, jednim delom je ukopana u zemlju, tako da se stepenici nalaze sa unutrašnje strane. Iako se nalazi na podbarnom zemljištu, blizu potoka, dobro izgraðeni i duboko ukopani temelji uèinili su da do danas zadrži svoj prvobitni izgled. U selu æete èuti i legendu o prelasku crkve sa jedne na drugu stranu puta. Ovo se danas objašnjava time što je u davnašnja vremena put išao pored potoka, ispod crkve, a današnji, novi premešten je iznad crkve.

Crkva Uspenja Svete Bogorodice nalazi se odmah pored nove crkve i nedaleko od starog crkvenog konaka, u kome postoji mala zavièajna postavka muzejskih eksponata. Nažalost, zgrada je u veom lošem stanju, pa su posete odložene za neka bolja vremena.

 

ZDRAVSTVO


Analizom prirodnih potencijala Banje Jošanice, navedeno je da ona raspolaže termomineralnim izvorima, povoljnim klimatskim karakteristikama i lekovitim blatom (peloidom). Na bazi ovih elemenata razvio se zdravstveni turizam koji trenutno predstavlja dominantan vid turizma u ovoj banji.

Leèenje u banji se odvija pod stalnim nadzorom lekara, a terapijski tretmani koji se u njoj primenjuju su:- balneo-terapija - fango-terapija.- kreno-terapija - peloidna-terapija

      Indikacije za leèenje u Banji Josanici su sledeæe:Lekovito blato Peloid

    * Stomaèna oboljenja:
    * èir na želucu i dvanaestopalaènom crevu,
    * hronièno zapaljenje želuca i spušten želudac,
    * oboljenja tankog i debelog creva,
    * stanje posle preležane zutice,
    * oboljenja mokraænih i genitalnih organa,
    * pesak i kamen u bubregu,
    * zapaljenje bubrega i bešike,
    * oboljenja prostate,
    * zapaljenja jajnika,

      Reumatièna oboljenja:

    * stanje posle reumaticne groznice,
    * hronicni i inflamatorni reumatizam,
    * degenerativni reumatizam (artoze, spondiloze),
    * ekstra artikularni reumatizam,
    * posledice trauma i ratnih ranjavanja,
    * oslabljenja cirkulacija krvi,

      Ostala oboljenja:

    * šeæerna bolest,
    * anemija i snižen krvni pritisak,
    * neuroze,
    * klimatske tegobe,
    * kožne bolesti.

      Kontraindikacije:

    * akutna oboljenja kože, disajnih organa i zglobova;
    * bronhijalna astma u akutnom i težem stanju;
    * tuberkuloza na bilu kom delu tela.

 

Dakle, Banju Jošanicu odlikuju izuzetna lekovita svojstva koja èine polaznu osnovu za razvoj savremenijeg zdravstvenog turizma. Za njegov intenzivan razvoj neophodna je pre svega adaptacija terapijskog bloka (na prvom mestu sale za peloidnu terapiju) i izgradnja stacionara.

 

 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: