Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 7 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas757
mod_vvisit_counterJuce947
mod_vvisit_counterOve nedelje3416
mod_vvisit_counterOvog meseca20795
Letaèki dan u Sokobanji

15. oktobar 2006.

Šireci svoju turistièku ponudu Sokobanja je uradila fantastiènu stvar za paraglajderiste. Uz pomoæ Direkcije za urbanizam i izgradnju napravljen je novi start koji ima potencijala da postane jedan od boljih u Srbiji. Ljudi koji rukovode ovom investicijom pomoæu mašina iskrèili su više od jednog hektara šume na Ozrenu, a zatim su rasèistili panjeve i poravnali teren. Zbog neiskustva napravljena je greška jer je start jako širok, ali i kratak za poletanje. Taj nedostatak je delimièno otklonjen dodatnom seèomu šume i otvaranjem kapije kroz koju je moguce bezbedno poleteti po povoljnom vetru.

 

Start ima severnu ekspoziciju, nadmorska visina je oko 650m, a visinska razlika do Sokobanje oko 300m. Naravno ima tu jos posla dok se sve ne dovede u red, ali je start za sada sasvim upotrebljiv. Prilazni put je odlièan (po paraglajderistièkim merilima). Iz Sokobanje se polazi solidnim asfaltnim putem ka jugu prema selu Jezeru oko 10 km uz planinu Ozren, a zatim se skreæe istoèno i zadnji kilometar se savladava dobro održavanim šumskim putem koji je prohodan i za putnicki automobil kada je vreme suvo.Paradajding klub "Jastrebac" iz Aleksinca organizovao je probno letenje za ispitivanje ovog terena. U goste su pozvani piloti iz Albatrosa. Pilotima su na samom startu najviše problema stvarali su zaostali korenèici koji su se kaèili za kanape (kad izraste trava kaèice se i trava :). Inaèe, poletanja su prosla glatko. Vetra za jedrenje na padini nije bilo (slab severozapad), ali je bilo termike na sve strane. Teren je odlièan (prenosimo zapažanja onih koji su leteli), veoma termican sa dosta povoljnih mesta za bezbedno sletanje. Tom prilikom mesto za sletanje bio je fudbalski teren pored hotela "Zdravljak".Nakon organizovanog retransporta piloti su pokušali da ponove let, ali je vetar u meðuvremenu promenio pravac ka jugozapadnoj strani. Posle par bezuspešnih pokušaja poletanja i jednog kaèenja na drvo u dnu starta piloti su odustali i oko 19h su se vratili u Sokobanju da isprobaju kafane.Sokobanja je dakle, zahvaljujuæi angažovanju Dragana Kneževiæa radnika SO Sokobanje na ureðivanju ovog i ostalih lokaliteta dobila novo - sportsko ruho. Ukoliko ima raspoloženih za paraglajding akciju, a treba im bilo kakva pomoæ ili informacija, mogu opušteno da se jave Srðanu na telefon: 064/196-1263 ili Dejanu na telefon: 063/472-115.

Poslednji let izveden je 15.oktobra 2006. koji su sokobanjci sa uzdasima propratili, a za dalje akcije, ukoliko bude dovoljno zainteresovanih mogao bi da se napravi i zadatak za prelet što bi bilo sjajno.
O paraglajdingu

Paraglajding je jedan od najmlaðih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih naèina da ostvarite svoj san o letenju. Ovaj sport se intezivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu i outdoor aktivnostima. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva ogromna finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke i sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja. Sve što vam je potrebno jeste dobra volja i malo slobodnog vremena a ono što dobijate je moguænost velikih avantura, putovanja, izazov i pogled na neverovatne lepote predela iznad kojih letite.


A šta ako se bojim visine?

Prvo i osnovno, svi imaju strah od visine, to je nešto prirodno kao i svaki strah od nepoznatog. Ako vam neko kaže da se nikad nije uplašio leteæi verovatno ne govori istinu ili nije normalan. Èak i iskusan pilot doživi strah tokom leta kada uslovi za letenje nisu optimalni i to æe vas uvek pratiti u ovom sportu. U poèetku taj strah je mnogo jaèi i intezivniji, ali vremenom æete se sigurno naviknuti i sve više æete uživati u lepoti slobodnog letenja. Želja za letenjem je uvek jaèa od straha. U stvari, strah je èak i veliki prijatelj svakog pilota jer æe vas on uvek spreèavati da pomerate granice van vaših moguænosti i veštine. Strah je vaš prijatelj!

 

Kako se leti paraglajderom?

U ovom sportu vi ne iskaèete iz aviona kao što se èesto pomisli. Jedino vam treba oprema koja se lako pakuje u jedan ranac (oko 15kg težine) i neki vid prevoza do najbližeg brda. Ako želite možete i da prošetate do prve livade i poletite.

Kada naðete odgovarajuæu lokaciju treba vam manje od deset minuta da se spremite i posle nekoliko koraka vi ste vazduhu. Izgleda neverovatno ali to jeste tako jednostavno!Nema potrebe za aerodromima ili bilo kakvom drugom komplikacijom. Vi ste onaj koji odluèuje gde i kada æete da poletite! A kada odluèite da odete na sletanje možete da izaberete i najmanju livadu i na nju da sletite! Da li može jednostavnije od ovoga?

Koliko se visoko može leteti paraglajderom, koliko dugo i koliko daleko?

Sve ovo zavisi od vremenskih uslova, ali se može ostati u vazduhu i po nekoliko sati, iæi nekoliko hiljada metara u visinu i preletati nekoliko stotina kilometara (svetski rekord je oko 400km).

Paraglajder je letelica kao i jedrilica, i isto kao i ona u paraglajdingu se koriste sile vetrova da se ostane u vazduhu i da se ide što više i dalje.
Kada su uslovi optimalni možete da poletite sa brda od nekoliko desetina metara a da se na kraju naðete na preko 3000m. Sve je moguæe u ovom sportu i granice se konstantno pomeraju. Leta 2003. po prvi put u istoriji, grupa paraglajderista je poletela iz podnožja Mon Blana (najviši vrh Evrope) i posle sat vremena leta sleteli na vrh planine! Sat vremena posle sletanja na vrh planine oni su pili èaj u Šamoniju! Postoje planovi da se na slièan naèin osvoje i drugi vrhovi planina.


Obuka

Obuka se vrši postupno i sa manjih visina, tako se uèenik polako navikava na visinu i uèi osnovne tehnike letenja. Visina se postupno poveæava kako uèenik napreduje. U praksi je moguæe da se izvode prvi visinski letovi (par stotina metara) još tokom prvog dana obuke ali poželjnija je postupnija obuka. Ipak uvek postoji moguænost da se prvi letovi izvedu u tandem paraglajderima koji imaju moguænost da nose dve osobe. Tako æete na najbezbedniji naèin sa instruktorom da doživite prvi let.


Bezbednost

Ovo je uvek važno pitanje i ma koliko to zvuèalo èudno ovo je veoma bezbedan sport. Ipak ta bezbednost primarno zavisi od samog pilota. Ogroman procenat nesreæa koje su se desile su uzrokovane ljudskim faktorom, dakle - do otkaza opreme gotovo i ne dolazi. Sam pilot je onaj koji odluèuje u kojim uslovima leti i da li su oni optimalni za njegovo iskustvo. U ovom sportu nema mesta za sujetu i dokazivanje i dokle god ste toga svesni uživaæete u lepoti slobodnog letenja.

Mogli bi da napišemo knjige o ovom sportu, ali dok sami ne doðete da probate ovaj sport nikada neæete shvatiti šta propuštate. Doživeæete neverovatnu slobodu, leteti zajedno sa pticama, preletati prelepe predele, putovati i steæi prijatelje gde god sletite.

PK "Jastrebac", Aleksinac
Osnovan: febrara 2003. godine u Žitkovcu
Adresa:  Dušana Trivunca 59/10, 18220 Aleksinac
Email:   ntajan68@yahoo.com
Telefon: Dejan 063 472 115
Telefon: Srdjan 064 196 12 63

http://pgjastrebac.blogspot.com/
http://www.aleksinac.net/paraglajding/
Komentari (1)Add Comment
Bravo Admin
napisao Dishi68 , 07, December, 2006
Hvala što ste objavili ovaj tekst. Inače fotografija je snimljene avgusta 2002. godine, letač je Svorci iz Kraljeva i naravno vidi se da je snimljena iznad Šiljka na Rtnju. To je početak mog bavljenja paraglajdingom, ili po Srpski "kuj ne sme da leti...". :D
Naravno nisam tamo leteo, nego postepeno, teorija, pa dizanje krila, pa sa 5 metara visine, pa 30 m, pa 300m, pa 500m razlike nadmorske visine u Sićevu.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: