Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Naslovna

ANDROID vodič

Sokobanja Android aplikacija
Konak Nataly
Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Vila Fantazija
Apartmani Fantazija
Apartmani Banjica
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 5 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas3
mod_vvisit_counterJuče1139
mod_vvisit_counterOve nedelje3470
mod_vvisit_counterOvog meseca19693
Sokobanjska izletišta PDF Verzija za štampu E-mail
Sokobanja - Izletišta
SADRŽAJ
Sokobanjska izletišta
Banjica, kupalista
Lepterija
Sokograd
Ozren planina
Sokobanja je mesto s najdužom turističkojm tradicijom u bivšoj Jugoslaviji - prvi zabeleženi vaučer izdat je 1837, i njime se poručuje "starešini Sreza Banjskog g. kapetanu Milovanu Jovanoviću", da se po odobrenju "knjaza našega" gospodin zastavnik Lazarević "šalje u Banju radi upotrebljavanja tople vode", a njegovom blagorodiju se preporučuje da mu nađe čist stan i da mu odredi uobičajeno sledovanje - "po oke mesa, jednu oku hleba, soli i po jednu sveću na dan", a banjskom doktoru Đoki je preporučeno da mu daje sredstva za koja nađe da je potrebno za lečenje njegove bolesti. Međutim, i pre ovog perioda Banja je bilo mesto u koje se dolazilo čak i iz najudaljenih krajeva tadašnjeg Otomanskog carstva. U centru grada još uvek se nalazi tursko kupatilo, a uz njega je knez Mihailo Obrenović sazidao konak. Turisti mogu videti i kadu koju je čuveni knez koristio.


Panorama Sokobanje
Panorama Sokobanje


Iako nije zabeleženo kakve su bile tegobe prvih turista, poznato je da se u Banji i okolini nalazi klinika za plućne bolesti, ali i očna klinika. Osim toga, banjske prilike su blagotvorne za lečenje i rehabilitaciju psihoneuroza, neurastenija, lakših oblika povišenog krvnog pritiska, hroničnih ženskih bolesti, hroničnog reumatizma, išijasa, stanja posle povreda, malokrvnosti, bronhitisa i bronhijalne astme. Novina u banjskoj ponudi su i antistres programi za opuštanje uz brojne šetnje, kupke, masaže i zdravu hranu po kojoj je ovaj kraj poznat. Ovdašnji restorani kao da se takmiče koji će ukusom i veličinom porcija privući što više gostiju. Većina ovdašnjih restorana sprema jela pod sačem, a gotovo su nezaobilazni "kravajčići", lepinje pripremljene na taj način, i čuvena jagnjetina.


Promenada
Promenada


U onom delu u kome nije dozvoljen saobraćaj, je lepo sreðeno mermerno šetalište i predstavlja centar kulturnih dešavanja u toku sezone. Pored kafića, picerija, poslastičara, radnji sa brzom hranom tu su i trgovci sa suvenirima i dečijim igračkama.

Neposredno uz šetalište je i park sa igralištem za decu, i delom za šetnju sa klupama za odmor i uživanje. Veverice su stalni stanovnici ovog parka. U okviru ovog parka je inhalatorijum u kome se koristi prirodno topla voda za inhalaciju, koja protiče kroz sam park.


Centralni park
Centralni park


Tu je i Tursko kupatilo u kome se takoðe koristi prirodno topla voda. Izgraðeno je na temeljima rimske terme a zgrada je vrlo autentična, kako spolja, tako i unutra, čak je sačuvana i kada Kneza Miloša iz vremena kada je dolazio u Soko Banju da koristi blagodeti ove lekovite vode (XVIII vek). Zbog autentičnosti u ovom kupatilu je snimljen i deo filma „Zona Zamfirova“.


Tursko kupatilo Amam
Tursko kupatilo Amam


Pored šetališta je i lokalna Crkva Svetog Preobraženja, renovirana pre nekoliko godina, i predstavlja prelepo zdanje sa divno izslikanim freskama.


Crkva Svetog preobraženja
Crkva Svetog preobraženja


Pravi je doživljaj tokom večernjih sati prošeteti mermerom popločanom centralnom ulicom u Sokobanji, u kojoj je tokom turističke sezone vrlo živo. Ovde su smešteni brojni restorani, kafići i lokali, ali i ulični prodavci svega i svačega, slikari, fotografi...


Uveče
Sokobanja tokom letnjih večernjih časovaDanas se Sokobanja smatra ekološkom opštinom, a u Turističkom savezu posetioci mogu od "Zelene republike" dobiti "pasoš za večnu mladost" ...

  
< Nazad   Napred >