Skip to content

Sokobanja arrow INFORMACIJE O SOKOBANJI arrow ZDRAVSTVO arrow lekovito bilje
Lekovito bilje

Na prostorima Rtnja, Ozrena i Device raste „muški“ rtanjski samonikli èaj i još dvesta vrsta veæ nadaleko poznatog lekovitog bilja sa ovog podruèja. Oko tri stotine beraca „rascvetalih livada“ zna kad se šta bere i kako suši i kolika je dobit kad prodaju „darove prirode“ u otkup privatnom preduzecu „Adonis“. Komponente za èajeve iz „Adonisa“ odlaze u Nemaèku, Francusku, Makedoniju i Kanadu.

Golub Radovanovic:
Venac od bilja u narodnom verovanju Apotropajska moæ venaca od bilja prisutna je od iskona do današnjih dana u narodnom verovanju. Dok veliki broj biljaka narod upotrebljava, pored ishrane i za leèenje raznih bolesti spravljanjem napitaka, melema i obloga, venci od bilja štite od demona, vampira i drugih zlih sila ili doprinose zdravlju u kuæi, beriæetu u polju, stoci u toru, štite od uroka, daruju plodnost, vraæaju ljubav.

Pripremanje i pravljenje - „vijanje“ venaca, èesto je praæeno uzgrednim radnjama, pesmom, bajanjem i slièno, na mestima specijalno odreðenim za tu priliku: na bunaru, na izvoru, na raskršæu, uz ognjište, na drvljaniku, na njivi koja se posledja žanje.

U selima sokobanjskog kraja, u mnogim obièajima, venac se zadržao kao svojevrstan simbol, ali je objasnjenje na pitanje „zašto je to tako“ veoma šturo - „tako se valja“. šire objašnjenje i pravi znaèaj kod mnogih obièaja je potpuno izostao.