Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 13 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas352
mod_vvisit_counterJuce670
mod_vvisit_counterOve nedelje352
mod_vvisit_counterOvog meseca18566
Slava manastira Jermenèiæ
Dana, 26. jula 2017. godine, na dan Sabora Svetog arhangela Gavrila liturgijski je proslavljena slava manastira Jermenèiæ. Evharistijskim sabranjem je naèalstvovao Preosveæeni Episkop timoèki g. Ilarion uz sasluženje sveštenoslužitelja Timoèke eparhije. Sa vernim narodom ovog kraja koji se okupio u velikom broju molitveno uèešæe uzela je i g. Dragana Kostiæ, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

 Slava manastira Jermenèiæ

U svojoj besedi upuæenoj okupljenim vernicima, episkop Ilarion se, èestitavši manastirsku slavu, posebno osvrnuo na stanje u kome se nalazi hram. Hram je pre godinu dana spolja obnovljen zajedno sa krovnom konstrukcijom, ali je unutrašnjost hrama u dosta lošem stanju. Ovom prilikom Vladika je apelovao na meštane sela Resnik i okolnih mesta da se više ukljuèe u obnovu ove svetinje kako bi Gospod blagoslovio njihov trud.

Slava manastira Jermenèiæ

Praznovanje je posle liturgijskog sabranja nastavljeno prireðenom slavskom trpezom, koju su pripremili meštani, domaæin slave g. Miloš Andrejeviæ sa porodicom i sokobanjski parosi. Zbog ranije preuzetih obaveza slavskoj proslavi kasnije se pridružio predsednik opštine Sokobanja g. Isidor Krstiæ sa saradnicima.

 Slava manastira Jermenèiæ

Jermenèiæ se nalazi osam kilometara jugozapadno od Sokobanje, na putu prema Ozrenu. Pisanih dokumenta o nastanku i razvoju manastira nema jer su uništeni za vreme paljenja manastira od strane Turaka 1796. godine. O nastanku manastira postoji nekoliko predanja. Prema jednom, manastir su podigli jermenski vojnici 1392. godine, koji su kao vazalna vojska uèetvovali u boju na Kosovu na strani Turaka. Prema drugom predanju manastir su podigli Jermeni koji su bežali od Turaka. Prema tom predanju manastir je bio bogat i imao je veliko bratstvo. Nakon turskog razaranja manastira, monasi su pobegli na Frušku Goru. Prve ostatke manastira, prema predanju, otkrio je Nasta Kostiæ iz Sokobanje sredinom 19. veka i tada je 1864. godine podignuta jednobrodna crkva od kamena, koja je više puta dograðivana.

Slava manastira Jermenèiæ

Izvor: Eparhija timoèka
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: