Skip to content

Slava manastira Jermenèiæ
Dana, 26. jula 2017. godine, na dan Sabora Svetog arhangela Gavrila liturgijski je proslavljena slava manastira Jermenèiæ. Evharistijskim sabranjem je naèalstvovao Preosveæeni Episkop timoèki g. Ilarion uz sasluženje sveštenoslužitelja Timoèke eparhije. Sa vernim narodom ovog kraja koji se okupio u velikom broju molitveno uèešæe uzela je i g. Dragana Kostiæ, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

 Slava manastira Jermenèiæ

U svojoj besedi upuæenoj okupljenim vernicima, episkop Ilarion se, èestitavši manastirsku slavu, posebno osvrnuo na stanje u kome se nalazi hram. Hram je pre godinu dana spolja obnovljen zajedno sa krovnom konstrukcijom, ali je unutrašnjost hrama u dosta lošem stanju. Ovom prilikom Vladika je apelovao na meštane sela Resnik i okolnih mesta da se više ukljuèe u obnovu ove svetinje kako bi Gospod blagoslovio njihov trud.

Slava manastira Jermenèiæ

Praznovanje je posle liturgijskog sabranja nastavljeno prireðenom slavskom trpezom, koju su pripremili meštani, domaæin slave g. Miloš Andrejeviæ sa porodicom i sokobanjski parosi. Zbog ranije preuzetih obaveza slavskoj proslavi kasnije se pridružio predsednik opštine Sokobanja g. Isidor Krstiæ sa saradnicima.

 Slava manastira Jermenèiæ

Jermenèiæ se nalazi osam kilometara jugozapadno od Sokobanje, na putu prema Ozrenu. Pisanih dokumenta o nastanku i razvoju manastira nema jer su uništeni za vreme paljenja manastira od strane Turaka 1796. godine. O nastanku manastira postoji nekoliko predanja. Prema jednom, manastir su podigli jermenski vojnici 1392. godine, koji su kao vazalna vojska uèetvovali u boju na Kosovu na strani Turaka. Prema drugom predanju manastir su podigli Jermeni koji su bežali od Turaka. Prema tom predanju manastir je bio bogat i imao je veliko bratstvo. Nakon turskog razaranja manastira, monasi su pobegli na Frušku Goru. Prve ostatke manastira, prema predanju, otkrio je Nasta Kostiæ iz Sokobanje sredinom 19. veka i tada je 1864. godine podignuta jednobrodna crkva od kamena, koja je više puta dograðivana.

Slava manastira Jermenèiæ

Izvor: Eparhija timoèka
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy