Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Zone
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 6 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas1179
mod_vvisit_counterJu?e1127
mod_vvisit_counterOve nedelje2306
mod_vvisit_counterOvog meseca28797
Skup berača lekovitog bilja u Sokobanji Ĺ tampaj

Tradicionalna manifestacija "Sveti Jovan biljober" koja okuplja berače lekovitog bilja, turiste i stručnjake u oblasti botanike i farmakologije, održana je u Sokobanji 23. put. Najatraktivniji bio je izlet na Rtanj, gde je u šetnju po prirodi i sakupljanje lekovitih i ukrasnih biljaka krenulo više od 500 meštana i turista."Kupuju ljudi. Vezica je 50 dinara. Isplativo je, može da se zaradi više nego od poljoprivrede", kaže Dobrica Petković, selo Mužinac.

Berbu lekovitog bilja kao biznis prepoznaje sve više žitelja ovog dela Srbije.

"Smatram da je isplativo. Zato sam zaposlila sedam radnika berača, zajedno organizujemo berbu biljaka", kaže Žaklina Radulović, selo Luka.

Berači, kojih je u sokobanjskom kraju oko 250, dnevno mogu da zarade i dve do tri hiljade dinara. Proizvodnja lekovitog bilja još je unosnija.

"Počelo je i ovde da se gaji bilje. Organska proizvodnja nalakše može da se uvede u proizvodnju lekovitog bilja i najbrže da se zaradi", kaže Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje Sokobanja.

Sa petnestak biljnih vrsta koje se mogu eksploatisati bez ugrožavanja biodiverziteta, ali i staništem retkih vrsta, Rtanj je dragocen i za farmaceute i biologe.

"Kad se pomene Rtanj, uvek se pomene rtanjski čaj, ali ima tu i trave ive, i nju sakupljamo i preporučujemo, ima podubice, vranilove trave", kaže Slavoljub Tasić, farmaceut, Institut za proučavanje lekovitog bilja.

"Najbitnija je nepeta rtanjensiskoja je i na Rtnju retka i u crvenoj je knjizi flore. Lekovita je, ali je strogo zaštićena vrsta", kaže prof. dr Ružica Igić, PMF Novi Sad, departman za biologiju.

Manifestacija "Sveti Jovan biljober" atrakcija je i za turiste i meštane.

Svake godine na 7. juli obavezno idem i berem bilje, naročito kantarion.

"Postoji veliki broj turista koji dolaze svake godine isključivo zbog ove manifestacije i unapred rezervišu smeštaj i prevoz", kaže Vesna Krstić, Organizacija za turizam i kulturu Sokobanje.

Izuzetna posećenost edukacije o pravilnom sakupljanju lekovitog bilja potvrda je velikog interesovanja za ovaj biznis i hobi.

Izvor: RTS


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: