Skip to content

Skup beraca lekovitog bilja u Sokobanji

Tradicionalna manifestacija "Sveti Jovan biljober" koja okuplja beraèe lekovitog bilja, turiste i struènjake u oblasti botanike i farmakologije, održana je u Sokobanji 23. put. Najatraktivniji bio je izlet na Rtanj, gde je u šetnju po prirodi i sakupljanje lekovitih i ukrasnih biljaka krenulo više od 500 meštana i turista."Kupuju ljudi. Vezica je 50 dinara. Isplativo je, može da se zaradi više nego od poljoprivrede", kaže Dobrica Petkoviæ, selo Mužinac.

Berbu lekovitog bilja kao biznis prepoznaje sve više žitelja ovog dela Srbije.

"Smatram da je isplativo. Zato sam zaposlila sedam radnika beraèa, zajedno organizujemo berbu biljaka", kaže Žaklina Raduloviæ, selo Luka.

Beraèi, kojih je u sokobanjskom kraju oko 250, dnevno mogu da zarade i dve do tri hiljade dinara. Proizvodnja lekovitog bilja još je unosnija.

"Poèelo je i ovde da se gaji bilje. Organska proizvodnja nalakše može da se uvede u proizvodnju lekovitog bilja i najbrže da se zaradi", kaže Nebojša Stanojeviæ, predsednik Udruženja za lekovito bilje Sokobanja.

Sa petnestak biljnih vrsta koje se mogu eksploatisati bez ugrožavanja biodiverziteta, ali i staništem retkih vrsta, Rtanj je dragocen i za farmaceute i biologe.

"Kad se pomene Rtanj, uvek se pomene rtanjski èaj, ali ima tu i trave ive, i nju sakupljamo i preporuèujemo, ima podubice, vranilove trave", kaže Slavoljub Tasiæ, farmaceut, Institut za prouèavanje lekovitog bilja.

"Najbitnija je nepeta rtanjensiskoja je i na Rtnju retka i u crvenoj je knjizi flore. Lekovita je, ali je strogo zaštiæena vrsta", kaže prof. dr Ružica Igiæ, PMF Novi Sad, departman za biologiju.

Manifestacija "Sveti Jovan biljober" atrakcija je i za turiste i meštane.

Svake godine na 7. juli obavezno idem i berem bilje, naroèito kantarion.

"Postoji veliki broj turista koji dolaze svake godine iskljuèivo zbog ove manifestacije i unapred rezervišu smeštaj i prevoz", kaže Vesna Krstiæ, Organizacija za turizam i kulturu Sokobanje.

Izuzetna poseæenost edukacije o pravilnom sakupljanju lekovitog bilja potvrda je velikog interesovanja za ovaj biznis i hobi.

Izvor: RTS


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy