Skip to content

Zimski uspon na Rtanj

Prtiti sneg je ozbiljan rad – zato akcija ovog tipa nije dolazila u obzir u nekoj tandemskoj varijanti. Praznici su bili u jeku tako da i pored spontane odluke par dana ranije, nije bio problem da sastavimo tim od èak 5 ljudi. Niko u ekipi nije preterano iskusan planinar ali zato smo svi u solidnoj sportskoj kondiciji za ljude naših godina. Tanja, Toma, Ivan, Bon i moja malenkost radili smo tog jutra na smenu, kao kad vozimo duge drumske ture na biciklu, samo ipak nešto duže i teže od toga.

rtanj-1
Magièna planina Rtanji i piramidalni vrh Šiljak pod snegom.

Iako je u èetvrtak na Božiæ padao sneg u celoj zemlji, prognoza je obeæavala lep dan sutradan, porast temperature, sa sunèanim periodima. Šteta ispustiti ovaj „frame of good weather“ pomislih, kad smo veæ svi slobodni preko praznika.

Kreæemo iz Beograda u 6:00. Dok smo se sakupili nažalost gubimo 20-tak minuta. Uz par neophodnih pauza usput stižemo u rudnièko naselje Rtanj tek oko 8:30. Ne baš planinarski tajming ali šta je tu je. Od opreme kamašne, štapovi, slojevita garderoba, termosi sa èajevima. U 8:45 zapoèinjemo uspon. Procena je da budemo gore oko 13h, ako bude sunca, ostanemo nešto duže i oko 14h krenemo nazad dole.

Od poznanika planinara iz tog kraja prethodni dan saznajemo da na usponu oèekujemo i do pola metra snega. Èim smo zakoraèili u šumu propadamo duboko🙂 Dubina snega nas nije iznenadila ali jeste jedna druga stvar. Nakon snega u istoènoj Srbiji je prethodnih dana padala i ledena kiša. Sneg je okovan ledenom ljuspom debljine nekih 3-4 cm. Žbunasto rastinje i sitno drveæe u podnožju potpuno je zaleðeno i pod težinom leda na više mesta zakrèilo je prostor kuda treba da proðemo. Biæe teško ali zateæi „prirodu u ledu“ predstavlja retku pojavu pogotovo ako još sija sunce kao tog jutra na Rtnju!

Postaje jasno da procena da do podneva budemo gore nije sasvim realna. Potrebno je znaèajno više vremena nego u normalnim uslovima. Kako smo prvi koji gazimo južni uspon u novoj godini (?), oèekujemo i potencijalne teškoæe u orijentaciji – markacije na drveæu su oskudne i uzdamo se u Tanjino seæanje koja je èetvrti put na Rtnju.

rtanj-2

Iako nije preterano visoka planina (1560mnm) poèetak uspona je relativno nisko (600m). 1000m visinske razlike se dobija na trasi dužine 8km ako se ide južnom stranom. Prilaz sa severne strane je još teži i strmiji, visinska razlika je veæa a dužina uspona kraæa (oko 6km).

U normalnim letnjim ili jesenjim okolnostima, idealna varijanta je parkirati auto negde kod starog Rudnika, odraditi uspon sa jedne a silazak sa suprotne strane. To se nama danas naravno nikako nije uklapalo. Probijanje snega veæ iziskuje dovoljno energije, i zato idemo lakšom, južnom stranom. Nameravamo da se vratimo istim putem – kroz stope koje smo sami prokrèili! Želimo da provedemo što više vremena na suncu i iskoristimo pitomo zimsko svetlo za dobre fotografije – dodatni plus za južnu stranu.

U podnožju je najviše snega i kreæemo se dosta sporo. Prvi deo uspona vodi kroz šipražje i nisko granje. Prolazimo kroz kratak potez šume sa krupnijim stablima gde je situacija nešto bolja jer ne moramo da puzimo ispod granja. Sunce se probija kroz ledom okovanu šumu i ukazuju se ti retki zanimljivi prizori kao iz „Snežne Kraljice“!

rtanj-4

Nakon toga, nešto strmiji deo. Staza se sužava. Sneg sada dobro doðe inaèe bi po blatu ovo bio najteži deo.

rtanj-5

Do podneva jedva uspevamo da izaðemo iz šumskog pojasa i pojavimo se nadomak prevoja. Ukazuje se karakteristièna piramida Rtnja i njegovog najvišeg vrha zanimljivog imena.

Imali smo i šestog èlana posade koji je sve vreme bio naša prethodnica – mešanac koga smo prozvali Miško. Negde pred kraj šumskog dela izgleda da smo se previše zaneli u Miškove stope i izgubili iz vida ionako oskudne markacije. Zapucali smo pravo na strmi greben. Veæ smo izgubili dosta vremena kasnim polaskom i probijanjem do ovog mesta. Svaki minut nam je dragocen ako mislimo da se popnemo na Šiljak i vratimo pre mraka. Na sreæu Tanja pronalazi putokaz. I to na mestu gde se spaja uspon od sela Rtanj i onaj iz smera Soko Banje.

Izbijamo na prevoj oko 12:30. Ovde je vetar razvejao sneg tako da ga nema mnogo. Na svu sreæu. Kreæemo se daleko brže nego do sada.

Oko 13 èasova spajamo se i sa smerom severnog uspona. Ostaje da se ispenje zapadni greben piramide do vrha.

rtanj-6

rtanj-7

Situacija na vrhu prava zimska. Isti se ne nazire od magle. Vetar u pojaèanju, oblaci koji stalno nadiru. 13:15. Uspon do vrha ide ivicom grebena preko stena. Kljuèan momenat: Nema leda! Nisu neophodne dereze, sneg je mekan i mokar i olakšava penjanje. Možda kljuèan faktor u donošenju odluke da uprkos potencijalnom manjku vremena ispenjemo do kraja.

rtanj-8

Idemo dalje. Arktièki scenario. Ulazimo u oblake i grabimo jako gore. Sad je bitno da što pre ispenjemo vrh, gore æemo svakako imati par minuta pauze za slikanje, sasvim dovoljno za oporavak i spuštanje pulsa. Mekan mokar sneg na stenama olakšaæe nam brz spust.

Izbijamo na vrh oko 14 èasova. Gore nadrealni ako ne apokaliptièni prizori ruševine stare kapele.

rtanj-9

Vajarsko remek delo majke prirode, sneg poput tananog perja obložio je kamene zidove ruine. Ruke mi mrznu ali ne marim, trudim se da uhvatim savršen trenutak kada zraci sunca samo na sekund padaju na vrh i kapelu kroz maglu oblaka…

rtanj-11

Zadržavamo se manje od deset minuta na vrhu. Veæ je pola tri. Moramo nazad. Imamo još samo dva sata svetla. Na sreæu, dole se spuštamo hitro i lako. Za deset minuta izlazimo iz oblaka i ponovo smo na suncu i u pitomijem planinskom okruženju. Tanja i Ivan jurcaju niz padinu, mi gacamo za njima.

Za nepun sat prolazimo ovaj otvoreni deo trase. Nismo pratili stazu kuda smo došli, kreæemo se nešto niže ovaj put, sneg je mokar i plitak.

rtanj-12

Oko 15:30 ulazimo u šumu. Gazimo naše stope koje smo prokrèili nekoliko sati ranije. Sreæemo i meštane sela sa južne strane planine koji se spremaju za sutrašnju navalu. Kupujemo rtanjski èaj i produžavamo dalje ka selu.

Umorni smo, ne ide lako, noge su mokre, taèno u 16:30 stižemo u selo. Miško se gubi u neko od dvorišta obližnjih kuæa, mi produžavamo ka našem autu. Sreæemo i planinare koji su došli dan ranije. Na vest da je južni uspon „ispræen“ uzvraæaju sa oduševljenjem🙂

Palim auto i pravac etno selo Balaševiæ na gibanicu i kiselo mleko.

U 18 èasova kreæemo nazad za Beograd.

Prvi zimski uspon uspešno je odraðen. Ponosni na postignuto puni entuzijazma æaskamo o planovima i akcijama za ovu godinu…

rtanj-3

Ekipa koja je prtila Rtanj 8.1.2016:

Ivan Dugandžiæ (odradio lavovski deo posla danas na Rtnju), Ivan Bon (Ironman za 11 sati), Toma Novoviæ, Tanja Stojanovski (rekorder Srbije u ultra-maratonu na 24h),  i moja malenkost Nebojša Atanackoviæ.

Izvor: https://nestvarna.net/2016/12/23/rtanj-zimski-uspon/

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy