Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Zone
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 18 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas866
mod_vvisit_counterJu?e1351
mod_vvisit_counterOve nedelje7126
mod_vvisit_counterOvog meseca24726
Voćarstvo i lekovito bilje izvozna šansa Sokobanje (VIDEO) Ĺ tampaj
Predsednik opštine Sokobanja, Isidor Krstić,  kaže da lokalni privrednici, ali i potencijalni investitori, u rukovodstvu lokalne samouprave imaju pouzdanog partnera koji, kreiranjem povoljnog institucionalnog okvira, pozitivno utiče na poslovanje i investicije.

 Krstić: Subvencijama ublažavamo težak položaj poljoprivrednika
Krstić: Subvencijama ublažavamo težak položaj poljoprivrednika


“Što se tiče poljoprivrede, mi smo se prilično angažovali da na neki način ublažimo posledice koje naši poljoprivredni proizvođači trpe u vreme ekonomske krize. Kroz naše programe dodeljujemo razne subvencije, počev od priplodne stoke do nabavke poljoprivrednih mašina. U svakom slučaju, smatramo da to nije dovoljno i da ćemo verovatno za narednu godinu taj iznos udvostručiti”, kaže Isidor Krstić za IST Media.

Lokalna samouprava Sokobanje registrovane poljoprivredne proizvođače subvencioniše u skladu sa Programom za razvoj poljoprivrede. Subvencije se dodeljuju u raznim oblastima, pre svega stočarstvu i voćarstvu, ali i u oblasti pčelarstva i prerade lekovitog bilja.

Investitori koji ulažu u nove turističke sadržaje, hotele i sportsko-rekreativne objekte,  mogu računati na značajne subvencije koje se ogledaju u umanjenju lokalnih taksi i naknada.

“Opština nudi razne subvenice za investitore i to pre svega za one strateške grane koje su od interesa za opštinu. To su turizam, poljoprivreda i zelena ekonomija. U pitanju su odluke koje su u skladu sa zakonodavnim okvirom i ono što je u nadležnosti lokalne samouprave. Pa tako odlukom o komunalnim taksama se daju razna umanjenja za novootvorena radna mesta. Ovo se pre svega odnosi na firmarinu, koja se po zakonu ne naplaćuje za sitnije poslodavce, ali za poslodavce koji imaju značajniji promet se ona naplaćuje. U skladu sa tom odlukom, mi za poslodavce koji zapošljavaju određeni broj radnika pružamo skalu za povlastica za smanjenje plaćanja komunalnih taksi. Možda i značajniji izdatak za investitore je doprinos za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, pri čemu opština daje mogućnost umanjena ovog doprinosa za izgradnju pre svega turističkih sadržaja, tako da ovo umanjenje može biti i do 50 procenata, za objekte koji su od interesa za opštinu, a to su pre svega sportsko-rekreativni sadržaji, bazeni i hoteli viših kategorija”, kaže Marija Žikić, rukovodilac Odeljenja za privredu i društvene delatnosti u opštini Sokobanja

Takođe, za izgradnju objekata za obavljanje delatnosti koja je od značaja za privredni razvoj opštine, doprinos se može umanjiti do 50 procenata.

Jedan od najvećih izvoznika u Sokobanji jeste preduzeće „Adonis“ koje se bavi otkupom, preradom, pakovanjem i prodajom lekovitog bilja i čajeva i koje uspešno posluje u Sokobanji već 25 godina. U okviru dve firme porodice Stanojević, „Adonis“ i „Adonis apoteke“ radi oko 60 zaposenih. Kako kaže Nebojša, vlasnik ovog preduzeća, najveći uspeh „Adonisa“ je što zapošljavaju mlade ljude i što se od osnivanja firme rodilo 50 deteta.

Za razliku od ostalih privrednika, Nebojša nema zamerke na zakonske regulative i birokratiju. Kaže da se sve veći broj mladih ljudi uključuje u proizvodnju lekovitog bilja, jer je tu sigurna zarada. Za razliku od kupine ili maline, nema problema sa cenom. Ako je dobar kvalitet – dobra je i cena.

 

„Sve više počinje da se gaji lekovito bilje na području cele Srbije, ne samo u Sokobanji i to je vrlo unosan posao ako se vodi računa da se gaji ono za šta postoji kupac“, smatra Nebojša Stanojević, vlasnik kompanije „Adonis“.

 
Nebojša Stanojević: Jeftin čaj u marketima je slama sa mirisom biljke
Nebojša Stanojević: Jeftin čaj u marketima je slama sa mirisom biljkeOsim što uspešno snabdevaju tržište Srbije, čajeve izvoze i u zemlje Evrope: Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, kao i za Rusiju. Najveći problem prilikom izvoza je, smatra Nebojša, naplata.

„Uslovi u kojima radimo su teški kao i za sve ostale delatnosti. Međutim, ako se mnogo radi, onda može i da se uspe u poslu. I naravno, treba voditi računa kome se prodaje roba, odnosno čajevi, da ne bi došlo do toga da ne možemo da naplatimo“, ističe Stanojević.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju na tržištu jeste i konkurencija koja proizvode nudi po daleko nižim cenama, ali je kvalitet tih proizvoda pod znakom pitanja.

„Mi smo u početku jendo vreme radili snabdevanje Metroa i još nekih velikih lanaca, međutim, nismo mogli da se uklopimo sa cenom. Jedan od razloga je i to što su se tamo pojavljivali čajevi koji koštaju 15, 20 dinara, a u to vreme je bilo čak i onih koji koštaju 10 dinara. Mi znamo da samo ambalaža i rad koštaju toliko. Tu onda nema zarade. Iz tog razloga sam proverio kako je moguće formirati ovu cenu, i video da je, recimo, čaj od kamilicie zapravo slama od kamilice kojoj se skinu cvetovi. Ta slama se koristi za mlevenje i dodaju se neki ekstrakti da se dobije miris te biljke”, upozorava potrošače ovaj privrednik.

Osim brojnih investicija u turizam, u poslednjih pet godina u Sokobanji su realizovane i dve velike investije. Izgradnja Wellness centra „Soko-terme“ i zasad jabuka kompanije „Terra Optima“. Vrednost i jedne i druge investicije premašuje iznos od milion evra.

 

Miloš Jokić, vlasnik je porodične firme „Terra Optima“ iz Topole, osnovane 2013. godine. Ova firma u mestu Žučkovac nadomak Sokobanje poseduje plantažu na površini od gotovo 60 hektara, od kojih je preko 20 pod jabukom.  Sa petoro stalno zaposlenih i još 20 svakodnevno angažovanih radnika na plantaži, „Terra Optima“ ima cilj da privuče druge domaće i strane investitore koji bi podigli voćnjake u ovom delu Srbije.

 
Miloš Jokić: Sokobanja ima idealne uslove za razvoj voćarstva
Miloš Jokić: Sokobnja ima idealne uslove za razvoj voćarstva


 

Iako rodom iz Šumadije, srca Srbije, Jokić ima samo reči hvale za Sokobanju i njenu okolinu, o kojima govori sa velikim oduševljenjem.

“Mi smo iz Šumadije, koja je voćarski kraj. Naša ideja je bila da tamo podižemo plantaže, međutim, zbog popunjenosti zemlje i malih povrina, mi smo tražili drugu lokaciju koja bi bila adekvatna za voćarsku proizvodnju. Nakon čak godinu dana potrage širom Srbije, došli smo na ovu lokaciju i analizom svih elemenata: klime, kvaliteta zemljišta i svega ostalog, zaključili smo da je ovo idealno mesto za podizanje voćnjaka“, kaže Jokić.

Oslanjajući se na tehnologiju uzgajanja jabuka koja se koriste u najpoznatijoj regiji ove delatnosti na svetu, Južnom Tirolu, uz sisteme protivgradne zaštite, sadnice renomiranog rasadnika, kao i stručnu pomoć inženjera iz Italije, iz „Terra Optime” navode da bi prosečan prinos jabuke, koji u Srbiji iznosi oko 15 tona po hektaru, mogao da se učetvorostruči.

“U Srbiji se velikom brzinom razvija voćarstvo. Možemo videti da se proizvođači okreću modernim tehnologijama, što je i normalno. Međutim što se tiče Sokobanje, ne možemo se pohvaliti velikim napretkom. Iz našeg saznanja možemo reći da, osim naše plantaže, nema preko pet hektara dodatnih u celoj Sokobanji, a pogotovo možemo reći da ne postoji zasad koji se radi tehnologijama i načinom na koji treba da se radi“, ističe Jokić.

Sav proizvod izvoze na tržište EU, tačnije u Atinu, a Jokić navodi da se u Srbiji može mnogo dobro živeti od jabuka.„Voćarstvo jeste skup posao, jeste posao koji zahteva veliku investiciju u samom startu i to je nešto na šta treba da obrate pažnju i država i Ministarstvo poljoprivrede i da na neki način pomognu poljoprivrednicima da započnu posao. Voćarstvo jeste veoma isplativ posao, pogotovo na manjim površinama, za razliku od ratarstva. Najveći problem predstavalja inicijalno ulaganje i tu mogu pomoći i država i ministarstvo i opštine, a u najvećoj meri i Evropska unija i evropski fondovi”, navodi Jokić.

Šansa za razvoj poljoprivrede u Srbiji je, navodi Jokić, u IPARD fondovima EU, koji su namenjeni isključivo za ruralni razvoj. Međutim, oni su krajem septembra obustavljeni, što predstavlja značajan problem za sve poljoprivredne proizvođače u Srbiji.

„Ne postoji dovoljan broj obučenih kadrova u ministrastvu koji bi vodili ceo proces dobijanja fondova iz IPARD-a i to je sada obustavljeno. Videćemo da li će biti i šta će biti od toga. Postojala je ideja da to krene od 2014. godine do 2017. Evo već ulazimo u 2017. godinu i nema ništa od toga. Mi se isreno nadama, jer u svim našim planovima za dalje investiranje, IPARD je tu broj jedan kao pomoć“, smatra ovaj mladi privrednik.

Cilj „Terra Optime” u narednim godinama je izgradnja modernog sistema hladnjače za jabuke i drugo voće. 
Izvor: I. Milovanović, IST Media
Ovaj tekst je proizveden u okviru projekta “Sokobanja oko sveta” koji projektno sufinansira opština Sokobanja.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: