Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 7 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas414
mod_vvisit_counterJuce738
mod_vvisit_counterOve nedelje3549
mod_vvisit_counterOvog meseca15308
Istražna bušenja moraju da se stave pod kontrolu
Termomineralni izvori u Sokobanji, èija voda pomaže u otklanjanju velikog broja razlièitih zdravstvenih tegoba, našli su se na meti nesavesnih pojedinaca koji nekontrolisanim istraživanjima i bušenjem podzemlja ugrožavaju izvorišta lekovite vode.

U Opštini Sokobanja odluèni su da takvom ponašanju stanu na put i saèuvaju termomineralne izvore, jer mesto bez lekovitih voda neæe biti banja, veæ obièna palanka, kaže predsednik lokalnog parlamenta Dragoljub Jevtiæ.- Na teritoriji opštine uoèena je poveæana zainteresovanost investitora za dobijanje dozvola Ministarstva rudarstva i energetike i za izvoðenje istražnih radnji odnosno istražnih bušotina za dobijanje termalnih voda. Kako se u Sokobanji ne radi samo o termalnim vodama, veæ o lekovitim termomineralnim vodama, koje u sebi pored mineralnog sastava sadrže i gas radon u tragovima koji pozitivno utièe na zdravlje ljudi, to postoji opravdana zabrinutost graðana Sokobanje i rukovodstva lokalne samouprave da nekontrolisana istraživanja mogu drastièno da ugroze podzemna izvorišta lekovite vode i njenog trajnog gubitka, kaže za Danas Dragoljub Jevtiæ, podseæajuæi da je prošle godine na lokalitetu "Limun banje" resorno ministarstvo izdalo dozvolu preduzeæu "Voda Sinðeliæ" D.O.O - RUC "Ždrelo" da može da vrši istražne bušotine i istražne radnje i da je neodgovornim ponašanjem svih uèesnika u lancu došlo do havarije tokom bušenja.

Kao posledica toga naselje Carina je u jednom trenutku bilo prekriveno vodenom parom, a termalna kupatila "Park" i "Banjica" su presušila. Po prekidu radova, voda se vratila u ova kupatila, ali ne u obliku u kome je do tada bila, prièa Jevtiæ.

Inaèe, kupatilo "Park" bilo je poznato još u rimskom periodu i radilo je kao rimske terme na èijim su temeljima Turci izgradili amam, koji u nepromenjenom obliku funkcioniše i danas. Ovo kupatilo je kao takvo jedino autentièno i aktivno na celom Balkanskom poluostrvu, navodi predsednik SO Sokobanja, istièuæi da je zadatak lokalne samouprave da pokrene inicijativu za zaštitu banjskih lekovitih termomineralnih izvora i lekovitog faktora.

- Moram da navedem da je Skupština opštine prenela pravo upravljanja i eksploataciona prava nad izvorištem "Limun banja" Direkciji za urbanizam, i da je od Ministarstva za to dobila overen elaborat i dozvolu za eksploataciono polje i eksploataciona prava. Na osnovu tog rešenja odreðeno je polje neposredne zaštite i zona uže zaštite. Ni u jednoj od ovih zona nisu dozvoljena nova istražna bušenja. Ovakvim radnjama je neko od uèesnika prekršio osnovne zakonske odredbe. SO Sokobanja i javno pravobranilaštvo æe od nadležnog ministarstva zatražiti sve relevantne podatke u skladu sa informacijama od javnog znaèaja, kako bi utvrdilo na koji naèin je došlo do izdavanja navedenih dozvola za istražne bušotine. Konsultovanjem struènih hidrogeoloških službi saznali smo da je hidrološki moguæe saniranje bušotine i spreèavanje uoèenih problema sa gubitkom vode u banjskim kupatilima, kaže Jevtiæ.

Nedavno je na inicijativu lokalne samouprave organizovana javna rasprava na temu "Termomineralne vode i lekoviti faktori u Sokobanji" u kojoj su uèestvovali brojni struènjaci sa niškog Prirodno-matematièkog fakulteta, inženjeri hidrogeologije, geologije, rudarstva, geodezije, pravnici, advokati, inženjeri zaštite životne sredine, direktor Specijalne bolnice Sokobanja, specijalisti klimatobalneologije, struènjaci za prostorno planiranje kao i rukovodstvo opštine na èelu sa predsednikom opštine, pomoænicima i javni pravobranilac. Ovom su prilikom uoèeni i evidentirani problemi i predloženo je da opštinska skupština formira komisiju èiji je zadatak briga i kontrola termomineralnih izvora, lekovitog faktora i njihova eksploatacija u skladu sa zakonima o banjama, rudarsko geološkim istraživanjima, zakonima o zaštiti životne sredine, zaštiti voda i drugim pozitivnim zakonima.

- Ova komisija biæe formirana na prvoj narednoj redovnoj sednici Skupštine i to æe biti prvi korak ka rešavanju ovih problema. Cilj lokalne samouprave jeste poštovanje zakona i stvaranje potrebnih preduslova svim zainteresovanim pojedincima - investitorima da pod jednakim uslovima koriste i eksploatišu lekovite faktore u Sokobanji, istièe predsednik SO Sokobanja Dragoljub Jevtiæ.Projekat se organizuje uz pomoæ sredstava iz budžeta Opštine Sokobanja

    Dogodine veliki jubilej

    Iduæe godine navršava se 180 godina od dolaska prvog gosta sa vauèerom na leèenje u Sokobanju. Veæ poodavno se u Sokobanju ne dolazi samo radi otklanjanja zdravstvenih tegoba kupanjem u èudotvornoj sokobanjskoj vodi. Jer osim što leèe, ovi izvori okrepljuju dušu i telo, podmlaðuju, relaksiraju, i opuštaju, doprinoseæi oèuvanju vitalnosti i dobrog raspoloženja. Zbog današnjih i buduæih banjskih gostiju, ali i buduænosti Sokobanje o termomineralnim izvorima treba da se brine na adekvatan naèin.

Piše: J. B. K., Dnevni list Danas
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: