Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 1 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas149
mod_vvisit_counterJuce798
mod_vvisit_counterOve nedelje947
mod_vvisit_counterOvog meseca19161
Ostvarenja Sokobanje
Ove godine podeljeno je 46.000 vauèera za odmor u Srbiji, interesovanje graðana i turistièkih radnika je bilo veliko, tako da æe ova akcija biti organizovana i sledeæe godine, najavili su nadležni iz Ministarstva turizma. Meðu najtraženijim destinacijama bila je i Sokobanja, u kojoj je za prvih deset meseci u 2016. ostvareno 11 odsto više noæenja.Zanimljivo je podsetiti da je prvi turistièki vauèer izdat je u Srbiji po nalogu knjaza Miloša Obrenoviæa, kojim je 8. juna 1837. godine po starom, ili 21. juna po novom kalendaru (taj datum Sokobanja obeležava kao Dan opštine) zastavnik Lazareviæ iz Kragujevca upuæen na odmor i upotrebu termalnih voda u Sokobanju.

Sigurno je da živopisni pejsaži, jedinstveni prirodni potencijali, termalni izvori, gostoljubivost meštana i najduža turistièka tradicija u Srbiji i te kako motivišu domaæe i strane turiste da baš Sokobanju izaberu kao mesto za odmor. Razlièiti sadržaji privlaèe godišnje veliki broj turista, tako da je 2015. ovu banju posetilo više od 105.000 gostiju, koji su ostvarili više od milion noæenja, saznaje Danas od LJubinka Milenkoviæa, direktora Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja (OTKS).

- Prema istraživanju koje je obavila TOS, Sokobanja sa èak 12 procenata uèestvuje u ukupnom turistièkom prometu u našoj zemlji. Ovakvu popularnost kao banjsko i turistièko mesto doživljava pre svega zahvaljujuæi kompletnoj turistièkoj ponudi kontinentalnog turistièkog mesta. Netaknuta priroda, prekrasni pejzaži, biserna reka Moravica, dva jezera, èetiri planine, izvanredna klima, više su nego dovoljni razlozi da veliki broj domaæih i inostranih gostiju poseti Sokobanju, navodi Milenkoviæ. - Meðutim, na stalni rast poseæenosti, pored prirodnih potencijala, poslednjih godina utièe i razvoj sekundarnih turistièkih proizvoda, koji upotpunjuju ponudu i èine je sve atraktivnijom destinacijom. To je pre svega kompleks novoizgraðenih sportskih terena, Akva-park "Podina", intenzivan razvoj manifestacionog ili turizma dogaðaja, koji podrazumeva mnogobrojne kulturno-umetnièke sadržaje, održavanje festivala, manifestacija, programa namenjenih svim uzrastima posetilaca.

U Sokobanji ništa ne prepuštaju sluèaju, te se sprovoðenjem aktivnosti na razvoju sekundarnih i tercijarnih turistièkih proizvoda, a u skladu sa potrebama turista, stalno utièe na podizanje atraktivnosti. Planski razvoj, koji je u skladu sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim strateškim dokumentima doprinosi novim dolascima i lojalnosti turista, koji se vraæaju Sokobanji kao omiljenoj destinaciji, objašnjavaju u OTKS, koja "opipava" puls turista aktivnim ispitivanjem tržišta i potreba gostiju i u skladu sa tim utièe na kreiranje svesti kod svih interesnih grupa u destinaciji, u smislu poboljšanja nivoa usluga, koje su sastavni deo turistièkog proizvoda. Osim popunjavanjem upitnika, koji se u Turistièko-informativnom centru u Sokobanji daje turistima, to se radi i onlajn istraživanjem. Godišnje se obrade podaci prikupljeni na uzorku do 1.300 posetilaca i potencijalnih posetilaca Sokobanje i svake se godine unapreðuju sadržaji i uvode novi.

- Turisti danas zahtevaju aktivan odmor, odnosno takav boravak koji æe im uz opuštanje od svakodnevice pružiti doživljaj. Uzimajuæi u obzir podatak o starosnoj strukturi posetilaca Sokobanje, tj. da je proseèna starost banjskog gosta 31,4 godine, a najèešæi posetioci su porodice iz urbanih sredina, u skladu sa ovim podacima kreira se i turistièka ponuda, kaže prvi èovek OTKS.

Okosnica su svakako prirodne vrednosti stavljene u funkciju turistièke ponude: izletišta na Ozrenu, planinska biciklistièka staza, paraglajding pista, plaže na reci Moravici i Bovanskom jezeru, ribolovaèke piste, ali i proizvodi kao što su Akva-park, manifestacije koje se od 21. juna do 10. septembra održavaju svakodnevno. Uz bogatu i raznovrsnu gastronomsku ponudu, kvalitetan smeštaj i povoljne cene, turisti stièu kvalitetan utisak boravka u Sokobanji.

    Veliki srpski i sokobanjski jubilej

    Turistièki poslenici Sokobanje ne sede skrštenih ruku, veæ se uveliko spremaju za narednu godinu. Planovi su ambiciozni i osim intenziviranja promotivnih aktivnosti, tu je uvoðenje novih programa, posebno u vezi sa obeležavanjem važnog jubileja - 180 godina organizovanog turizma u Sokobanji, a istovremeno i u Srbiji. Reè je o raznovrsnim sadržajima i dogaðajima, koji æe obeležiti celu 2017. godinu i koji æe primarno biti namenjeni turistima i javnosti.
    Sve više gostiju iz inostranstva

    - Moguænost da se vauèerom subvencionišu usluge smeštaja imala je i uticaja na produžetak najposeæenijeg dela turistièke sezone za dva meseca. Najveæi broj turista, oko 89 odsto u Sokobanju dolazi iz Beograda, iz gradova sa podruèja AP Vojvodine i veæih gradskih centara u našoj zemlji, a 11 procenata su turisti iz inostranstva. Glavna inostrana emitivna podruèja su Bugarska, ex-jugoslovenske republike, posebno BiH i Makedonija, Rusija, ali ima turista i iz Rumunije, i zapadnoevropskih zemalja: Nemaèke, Britanije, Švajcarske, Austrije, Italije, kaže Ljubinko Milenkoviæ.

SOKOBANJA DANAS: Projekat se realizuje uz pomoæ sredstava iz budžeta Opštine Sokobanja

Piše: J. B. K., Dnevni list Danas
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: