Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Naslovna

Reklame


Konak Nataly
Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Vila Fantazija
Apartmani Fantazija
Pansion Sunny
Apartmani doktor Gaše
Apartmani Banjica
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 37 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas809
mod_vvisit_counterJuče1166
mod_vvisit_counterOve nedelje7459
mod_vvisit_counterOvog meseca31624
Povratak na selo - Vrmdža Ĺ tampaj

Vrmdza je selo koje je udaljeno desetak kilometara od Soko Banje. Nalazi se u podnožju planine Rtanj. Sa svih strana je okružuju prelepi pašnjaci ,livade, sume ,planine. Jednom rečju prava idila i još pored toga čist i ne zagadjen planinski vazduh. Nedaleko od sela Vrmdze nalazi se i Vrmdzansko jezero. Ovo jezero je prirodno, bogato je ribom a u letnjim danima idealno je da se u njemu potrazi spas od vrućine. Mnogi turisti koji u letnjim danima posećuju Soko Banju odvoje bar jedan dan da obidju Vrmdzansko jezero i naprave izlet uz neizbežan roštilj i hladno pivo.

Nadomak Vrmdze nalaze se i ostaci srednjevekovnog utvrdjenja koje je 1413. godine razorio Musa Kesedžija. Osim sto je u Vrmdzi još u srednjem veku bio grad utvrdjenje,i iz Vrmdze je se trgovalo sa Dubrovnikom i preko njega i sa celim svetom. Vrmdza je u tom vremenu bila omiljeno mesto za uživanje srpskoj srednjovekovnoj vlasteli.

Vrmdza je poznata i po tome sto je nekada imala tri mahale, i svaka mahala je imala svoju školu, a jedna od njih je bila prva seoska škola u Istočnoj Srbiji.

Koliko je selo Vrmdza nekada bilo bogato govori i to da se selo nalazilo nadomak najprometnijih trgovačkih puteva u ovom delu Srbije. A kako je sve to izgledalo tada, kada su tu prolazili i Turci i hajduci, može se veoma lako zamisliti posmatrajući okolinu sa vidikovca Crkviste koji se nalazi nadomak seoske crkve Sveta trojica koja je sagradjena davne 1818.godine.

Selo Vrmdza cije ime ukazuje na to da je ono bogato vodom lezi na mnoštvo podzemnih voda i podzemnih reka. Iz tih dubinskih prirodnih izvora Vrmdzani piju jednu od najzdravijih i najkvalitetnijih voda u okolini.

Osim sto je poznata po bogatoj istoriji koju smo spomenuli, po brojnim prirodnim bogatstvima i lepotama, u novijem vremenu Vrmdza je u Srbiji postala poznata još po jednoj stvari, a to je da se za razliku od drugih sela u Srbiji iz kojih i stari i mladi  beze u gradove, u Vrmdzu se mladi doseljuju.I ne samo mladi doseljuju se i strani državljani. U poslednjih nekoliko godina doselilo se dvadesetak parova, sto iz Srbije, sto iz inostranstva. U 170 domaćinstva, trenutno živi oko 700 stanovnika, a tridesetak kuca u ovom selu dobilo je nove vlasnike.

Osim sto Vrmdza dobija nove stanovnike, u poslednjih nekoliko godina sve vise biva posećena i od turista, sto od onih koji svoj godišnji odmor provode u Soko Banji pa odvoje dan ili dva da obidju Vrmdzu i druge zanimljive turističke destinacije, tako i od onih koji se odlučuju da svoj godišnji odmor provedu bas u Vrmdzi.

Dvadesetak seoskih domaćinstva u Vrmdzi odlučilo je da svoja domaćinstva urede bas za bavljenje seoskim turizmom. Gost koji svoj odmor provodi kod njih u svakom trenutku može dobiti pravu domaću rakiju, domaće vino, domaći sir ,kravlji ,ovčiji, koziji, zdrav livadski med, čaj, a po zelji može i da se ispeče i jagnje ili prase na ražnju, može da se dobije i prava domaća gibanica ili proja. Jednom rečju možete dobiti sve proizvode zdrave i prirodne.

Pored ovih seoskih domaćinstava koja su se posvetila turizmu, moramo spomenuti i deda Mijinu etno vodenicu. Mesto na koje morate obavezno svratiti ,gde ćete isto dobiti sve sveže, domaće i prirodno. Uz partiju razgovora dobićete najkvalitetniju rakiju, vino, prirodni sok od raznih voćki koje rastu u okolini Vrmdze ,dobićete pravi domaci sir, domaću gibanicu, proju, ribu, rostilj, pečenje i ono najvažnije prelepo provedeno vreme, ovde će vam sati izgledati kao minuti..

 
Sledece >