Skip to content

Povratak na selo - Vrmdža

Vrmdza je selo koje je udaljeno desetak kilometara od Soko Banje. Nalazi se u podnožju planine Rtanj. Sa svih strana je okružuju prelepi pašnjaci ,livade, sume ,planine. Jednom reèju prava idila i još pored toga èist i ne zagadjen planinski vazduh. Nedaleko od sela Vrmdze nalazi se i Vrmdzansko jezero. Ovo jezero je prirodno, bogato je ribom a u letnjim danima idealno je da se u njemu potrazi spas od vruæine. Mnogi turisti koji u letnjim danima poseæuju Soko Banju odvoje bar jedan dan da obidju Vrmdzansko jezero i naprave izlet uz neizbežan roštilj i hladno pivo.

Nadomak Vrmdze nalaze se i ostaci srednjevekovnog utvrdjenja koje je 1413. godine razorio Musa Kesedžija. Osim sto je u Vrmdzi još u srednjem veku bio grad utvrdjenje,i iz Vrmdze je se trgovalo sa Dubrovnikom i preko njega i sa celim svetom. Vrmdza je u tom vremenu bila omiljeno mesto za uživanje srpskoj srednjovekovnoj vlasteli.

Vrmdza je poznata i po tome sto je nekada imala tri mahale, i svaka mahala je imala svoju školu, a jedna od njih je bila prva seoska škola u Istoènoj Srbiji.

Koliko je selo Vrmdza nekada bilo bogato govori i to da se selo nalazilo nadomak najprometnijih trgovaèkih puteva u ovom delu Srbije. A kako je sve to izgledalo tada, kada su tu prolazili i Turci i hajduci, može se veoma lako zamisliti posmatrajuæi okolinu sa vidikovca Crkviste koji se nalazi nadomak seoske crkve Sveta trojica koja je sagradjena davne 1818.godine.

Selo Vrmdza cije ime ukazuje na to da je ono bogato vodom lezi na mnoštvo podzemnih voda i podzemnih reka. Iz tih dubinskih prirodnih izvora Vrmdzani piju jednu od najzdravijih i najkvalitetnijih voda u okolini.

Osim sto je poznata po bogatoj istoriji koju smo spomenuli, po brojnim prirodnim bogatstvima i lepotama, u novijem vremenu Vrmdza je u Srbiji postala poznata još po jednoj stvari, a to je da se za razliku od drugih sela u Srbiji iz kojih i stari i mladi  beze u gradove, u Vrmdzu se mladi doseljuju.I ne samo mladi doseljuju se i strani državljani. U poslednjih nekoliko godina doselilo se dvadesetak parova, sto iz Srbije, sto iz inostranstva. U 170 domaæinstva, trenutno živi oko 700 stanovnika, a tridesetak kuca u ovom selu dobilo je nove vlasnike.

Osim sto Vrmdza dobija nove stanovnike, u poslednjih nekoliko godina sve vise biva poseæena i od turista, sto od onih koji svoj godišnji odmor provode u Soko Banji pa odvoje dan ili dva da obidju Vrmdzu i druge zanimljive turistièke destinacije, tako i od onih koji se odluèuju da svoj godišnji odmor provedu bas u Vrmdzi.

Dvadesetak seoskih domaæinstva u Vrmdzi odluèilo je da svoja domaæinstva urede bas za bavljenje seoskim turizmom. Gost koji svoj odmor provodi kod njih u svakom trenutku može dobiti pravu domaæu rakiju, domaæe vino, domaæi sir ,kravlji ,ovèiji, koziji, zdrav livadski med, èaj, a po zelji može i da se ispeèe i jagnje ili prase na ražnju, može da se dobije i prava domaæa gibanica ili proja. Jednom reèju možete dobiti sve proizvode zdrave i prirodne.

Pored ovih seoskih domaæinstava koja su se posvetila turizmu, moramo spomenuti i deda Mijinu etno vodenicu. Mesto na koje morate obavezno svratiti ,gde æete isto dobiti sve sveže, domaæe i prirodno. Uz partiju razgovora dobiæete najkvalitetniju rakiju, vino, prirodni sok od raznih voæki koje rastu u okolini Vrmdze ,dobiæete pravi domaci sir, domaæu gibanicu, proju, ribu, rostilj, peèenje i ono najvažnije prelepo provedeno vreme, ovde æe vam sati izgledati kao minuti..