Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Zone
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 11 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas1051
mod_vvisit_counterJu?e1118
mod_vvisit_counterOve nedelje5960
mod_vvisit_counterOvog meseca23560
Česme poznatih u Sokobanji Ĺ tampaj
Soko Banja, najposećenija i najpoznatija banja u Srbiji. Ova prelepa banja, koja je sa svih strana okružena planinama i prirodom, lezi na podzemnim vodama koje su veoma lekovite. Poznata je vekovima unazad. Bila je interesantna Rimljanima, Turcima, u prošlom veku i mnogim poznatim ličnostima, piscima, glumcima, političarima, vladarima. Neki od njih su ostavili i neizbrisiv trag na svoj boravak u Soko Banji i podignute su česme u znak secanja na njih. Najpoznatije česme sa prelepom hladnom i zdravom vodom su Didiceva cesma, Hajduk Veljkova česma, Trebnička česma, osim sto su u letnjim danima poznate po tome sto na njima uvek ide ledeno hladna voda, poznate su i po tome sto su podignute u znak secanja na ljude koji su ostavili trag u Srpskoj istoriji.

Pejovićeva česma
Pejovićeva česma

Jedno od najpoznatijih izletišta u Soko Banji je izletište Borici. Udaljeno je nekih 400-500 metara od poznatog mermernog šetališta u Soko Banji. Suma u srcu Soko Banje. Ovo izletište osim sto je u letnjim, vrelim i sparnim danima poznato po hladovini koju pravi borova suma, poznato je i po tome sto se tu nalazi i HAJDUK VELJKOVA česma. Česma se nalazi pored nekadašnjeg lovačkog doma, kada krenete stepenicama od letnje pozornice ka Borićima, proći ćete pored ove česme. Tu ćete uvek sresti turiste koji se odmaraju uz gutalj ledene vode, a neretko ćete videti i meštane koji ove zahvataju vodu. Ova česma podsetiće vas na poznatog hajduka Veljka. Podignuta je njemu u čast .Hajduk Veljko je u vise navrata boravio u Soko Banji i ono sto je najvažnije u vezi sa njim jeste da je davne 1808 godine oslobodio Soko Banju od Turaka. Većina turista koja dolazi u Sokobanju, poseti ovu česmu, nadje spas od vrućine i osveži se prelepom i hladnom vodom u paklenim letnjim danima. Ako planirate da letnji odmor provedete u Soko Banji prošetajte se do Hajduk Veljkove česme i okusite draži zdrave vode.

Hajduk Veljkova česma
Hajduk Veljkova česma

Ako u Soko Banju dolazite iz pravca Aleksinca, kada prodjete Bocvansko jezero, nakon par kilometara sa leve strane, videćete Trebničku česmu. Izgradnju ove česme naložio je knjaz Miloš Obrenović. Na ovoj česmi možete videti i originalnu tablu iz Miloševog vremena na kojoj piše :MILOS OBRENOVIC,PRVI KNJAZ SRPSKI,PODIZE OVAJ ISTOCNIK,ZA VECNI SPOMEN DOLASKA SVOG U BANJU 1860.GODINE.U letnjem periodu, neretko će se dogoditi da na parkingu oko česme vidite na desetine parkiranih automobila, pa ponekad cak i autobuse. Svi su tu iz jednog istog razloga a to je ledena voda u vrelim letnjim danima. Videćete ljude koji zahvataju vodu u flašama, balonima, termosima i naša je preporuka da ovu vodu obavezno probate. Videćete prelep istorijski spomenik i osetićete ukus prelepe zdrave i ciste vode. Ponekad morate sačekati i desetak minuta da bi ste došli na red da popijete vodu sa ove česme….

Trebička i Didićeva česma
Trebička česma i česma Ljube Didića

Kada krenete putem koji vodi do Lepterije i Ozrena, doći ćete i do Didiceve česme. Ova česma je podignuta davne 1926. godine u spomen Ljubi Didicu, vodji timočke bune. Ljubomir Ljuba Didic je poreklom iz Soko Banje i njegova kuca nalazi se nedaleko od česme .Njegovi potomci i dan danas žive u toj kuci koja je zakonom zaštićena kao istorijski spomenik. Ljubomir Ljuba Didic je trgovac iz Soko Banje, bio je poslanik ali je ostao upamćen kao vodja timočke bune 1883.godine,kada je i uhvaćen i streljan u Zajecaru.Kao i na prethodno spomenutim česmama i na ovoj česmi u vrelim letnjim danima možete pronaći spas od žedji i vrućine i napiti se hladne vode, koja nije iz gradskog vodovoda već dolazi sa planina, čista i ne zagadjena. Neretko se dešava da se u jutarnjim satima sretnu turisti koji su kupili neko pecivo, došli do Didiceve česme, zahvatili hladnu, zdravu vodu i doručkovali uz času prave vode sa Didiceve česme…..


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: