Skip to content

Èesme poznatih u Sokobanji
Soko Banja, najposeæenija i najpoznatija banja u Srbiji. Ova prelepa banja, koja je sa svih strana okružena planinama i prirodom, lezi na podzemnim vodama koje su veoma lekovite. Poznata je vekovima unazad. Bila je interesantna Rimljanima, Turcima, u prošlom veku i mnogim poznatim liènostima, piscima, glumcima, politièarima, vladarima. Neki od njih su ostavili i neizbrisiv trag na svoj boravak u Soko Banji i podignute su èesme u znak secanja na njih. Najpoznatije èesme sa prelepom hladnom i zdravom vodom su Didiceva cesma, Hajduk Veljkova èesma, Trebnièka èesma, osim sto su u letnjim danima poznate po tome sto na njima uvek ide ledeno hladna voda, poznate su i po tome sto su podignute u znak secanja na ljude koji su ostavili trag u Srpskoj istoriji.

Pejoviæeva èesma
Pejoviæeva èesma

Jedno od najpoznatijih izletišta u Soko Banji je izletište Borici. Udaljeno je nekih 400-500 metara od poznatog mermernog šetališta u Soko Banji. Suma u srcu Soko Banje. Ovo izletište osim sto je u letnjim, vrelim i sparnim danima poznato po hladovini koju pravi borova suma, poznato je i po tome sto se tu nalazi i HAJDUK VELJKOVA èesma. Èesma se nalazi pored nekadašnjeg lovaèkog doma, kada krenete stepenicama od letnje pozornice ka Boriæima, proæi æete pored ove èesme. Tu æete uvek sresti turiste koji se odmaraju uz gutalj ledene vode, a neretko æete videti i meštane koji ove zahvataju vodu. Ova èesma podsetiæe vas na poznatog hajduka Veljka. Podignuta je njemu u èast .Hajduk Veljko je u vise navrata boravio u Soko Banji i ono sto je najvažnije u vezi sa njim jeste da je davne 1808 godine oslobodio Soko Banju od Turaka. Veæina turista koja dolazi u Sokobanju, poseti ovu èesmu, nadje spas od vruæine i osveži se prelepom i hladnom vodom u paklenim letnjim danima. Ako planirate da letnji odmor provedete u Soko Banji prošetajte se do Hajduk Veljkove èesme i okusite draži zdrave vode.

Hajduk Veljkova èesma
Hajduk Veljkova èesma

Ako u Soko Banju dolazite iz pravca Aleksinca, kada prodjete Bocvansko jezero, nakon par kilometara sa leve strane, videæete Trebnièku èesmu. Izgradnju ove èesme naložio je knjaz Miloš Obrenoviæ. Na ovoj èesmi možete videti i originalnu tablu iz Miloševog vremena na kojoj piše :MILOS OBRENOVIC,PRVI KNJAZ SRPSKI,PODIZE OVAJ ISTOCNIK,ZA VECNI SPOMEN DOLASKA SVOG U BANJU 1860.GODINE.U letnjem periodu, neretko æe se dogoditi da na parkingu oko èesme vidite na desetine parkiranih automobila, pa ponekad cak i autobuse. Svi su tu iz jednog istog razloga a to je ledena voda u vrelim letnjim danima. Videæete ljude koji zahvataju vodu u flašama, balonima, termosima i naša je preporuka da ovu vodu obavezno probate. Videæete prelep istorijski spomenik i osetiæete ukus prelepe zdrave i ciste vode. Ponekad morate saèekati i desetak minuta da bi ste došli na red da popijete vodu sa ove èesme….

Trebièka i Didiæeva èesma
Trebièka èesma i èesma Ljube Didiæa

Kada krenete putem koji vodi do Lepterije i Ozrena, doæi æete i do Didiceve èesme. Ova èesma je podignuta davne 1926. godine u spomen Ljubi Didicu, vodji timoèke bune. Ljubomir Ljuba Didic je poreklom iz Soko Banje i njegova kuca nalazi se nedaleko od èesme .Njegovi potomci i dan danas žive u toj kuci koja je zakonom zaštiæena kao istorijski spomenik. Ljubomir Ljuba Didic je trgovac iz Soko Banje, bio je poslanik ali je ostao upamæen kao vodja timoèke bune 1883.godine,kada je i uhvaæen i streljan u Zajecaru.Kao i na prethodno spomenutim èesmama i na ovoj èesmi u vrelim letnjim danima možete pronaæi spas od žedji i vruæine i napiti se hladne vode, koja nije iz gradskog vodovoda veæ dolazi sa planina, èista i ne zagadjena. Neretko se dešava da se u jutarnjim satima sretnu turisti koji su kupili neko pecivo, došli do Didiceve èesme, zahvatili hladnu, zdravu vodu i doruèkovali uz èasu prave vode sa Didiceve èesme…..


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy