Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Zone
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 19 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas608
mod_vvisit_counterJu?e1318
mod_vvisit_counterOve nedelje9510
mod_vvisit_counterOvog meseca25786
Manastir Jermeničić na Ozrenu Ĺ tampaj

Nadomak Sokobanje, u predivnom prirodnom okruženju Ozrena, smešten je manastir Jermenčić o čijem se postanku i dalje nagađa, mada se pouzdano zna da je podignut 1392. godine i posvećen svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu. Nakon dosta vremena on se opet obnavlja. Pisanih tragova o nastanku manastira nema, ali su se do današnjeg dana očuvala dva narodna predanja. Po prvom, manastir podižu jermenski vojnici, učesnici Kosovskog boja kao vazali Turaka. Saznavši da će se boriti protiv Srba u zemlji Svetog Save, Jermeni, kao narod koji je prvi primio hrišćanstvo, napuštaju bitku dolazeći dolinom Ibra i Morave u naše krajeve. Zajednica jermenskog naroda iz Aleksinca, Knjaževca i Niša govori u prilog tome - objašnjava protojerej.Prema nekim predanjima je hajduk Veljko bežeći od, kako kažu, svoje žene boravio u blizini manastira sa ljubavnicom čučuk- Stanom u razapetim šatrama sa muzikom. Tada je čuo, kaže protojerej Milinković, da su Turci opljačkali Levač i Gružu. Kako se ogromno blago prenosilo drumom za Carigrad, on sa već spremljenim četama kreće u presretanje kod Bujmira gde je Turke pobio, a veruje se da je čak 7 tovara blaga doneo ovde. Nakon toga, jureći za Homolje pred besnim Turcima, hajduci u strahu ubijaju i monaha Teofila na Sokoloci, današnjoj Moravici, kako ne bi odao njih i zakopano blago - navodi Milinković. Smatravši manastir sedištem hajduka, Turci spaljuju bogomolje i razaraju sve do temelja. Relikvije nisu sačuvane, sem bronzanog pečata u obliku romboida sa čije je jedne strane lik Svetog Arhangela, dok je na drugoj motiv originalne istočnjačke šare. Kada je Karađorđe došao u Resnik 8. avgusta 1804. godine, na Trnovu Petku, čuvši priču o hajducima i manastiru naređuje da se manastir obnovi, ali je on ubrzo opet propao budući da je građen od blata i kamena. Potom, nakon izgradnje gradske crkve Svetog Preobraženja 1892. godine u Sokobanji, Mitropolit Mihailo ostatak materijala daje za obnovu ovog manastira.

Predanje o grčkim monasima

Po drugom predanju za manastir Jermenčić kaže se da je zadužbina Stefana Lazarevića i da su ga izgradili grčki monasi Sinaiti, koji od Turaka beže i naseljavaju ove prostore. Pred Prvi srpski ustanak, uvidevši nadiranjeTuraka, pokupili su sve svoje dragocenosti i preko Save i Dunava preneli ih u današnje manastire na Fruškoj Gori. Prve ostatke manastira nalazi izvesni Nasta Kostić u prvoj polovini 19. veka, kada je podignuta jednobrodna crkva od kamena.

Oaza mira i lekoviti izvori

Od centra Sokobanje Jermenčić je udaljen 8,5 km. Asfaltnim putem stiže se do izletišta Grudno gde je bolnica za specifične plućne bolesti „Ozren“, a otuda se makadamom nastavlja uzbrdo. Ušuškan među šume i pašnjake, na 850 m nadmorske visine ovaj sveti kutak pravi je raj za one željne zdravog vazduha i apsolutnog mira. Od tri hladna okrepljujuća izvora u neposrednoj blizini, a ukupno ih je osam na ovom prostoru, za jedan se čak veruje da je delotvoran u poboljšanju vida, te se od davnina dolazilo u nadi za izlečenjem.

Manastir Jermenčić se otvara jednom godišnje na dan Svetog arhangela Gavrila 26. jula, kada se organizuje sabor. Tada ovo mesto potpuno oživi i odjednom stotine meštana dođe na uranak ili kampovanje, na druženje i užitak, ispunjavajući u potpunosti dvorište ovog manastira. Nekada utočište proteranima ili povremeno sklonište hajducima, ovaj, u prošlosti razarani manastir sada predstavlja pravu oazu mira izletnicima. Menjajući svoj izgled vekovima zadnju rekonstrukciju doživljava 1992. godine, mada od 70-ih godina niko ne boravi u njemu. Sada se opet obnavlja i postoje planovi da mu se udahne novi život.

Autor teksta: Marika Živković, Južne vesti
Autor virtuelne ture: Saša Stojanović

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: