Skip to content

Nekrunisana kraljica srpskog turizma
За њу се обично каже да је “српска краљица туризма” и то, свакако са добрим разлогом. Смештена у југоисточном делу Србије, Сокобања заузима врло специфичан положај. Окружују је чак четири планине и то: Ртањ, Озрен, Девица и Буковник, те јој свежег планинског ваздуха никада не мањка, па се сматра и ваздушном бањом. На реци Моравици, која извире подно планине Девице и протиче кроз Сокобању, направљено је вештачко језеро, познато као Бованско.

sokobanja

Налази се на идеалној надморској висини од 400 метара. А географски положај који заузима се, такође сматра идеалним, јер је шуме које које се простиру све до обала реке Моравице заклањају од јаких ветрова.

У Сокобањи постоји чак пет извора лековите термо минералне воде ( “ Сонда Парк “, “ Бунар Преображење “, Бањица Базен 1 “, “ Бањица 2 “, “ Пијаца “), а просечна температура воде је између 28 и 45 степени Целзијусових. Вода са ових извора спада у најрадиоактивније на подручју наше земље. Уз то, концентрација радиоактивних гасова је изузетно велика, па је сваки посетилац, хтео или не хтео изложен природној инхалацији. Управо то је један од разлога због чега се Сокобања сврстава у ред ваздушних бања.

Иако боравак у Сокобањи погодује свима, па и онима који су изузетног здравља, ипак индикације за лечење у њој су: већина обољења дисајних путева ( бронхијална астма, хронични бронхитис, али и опоравак након бронхитиса и запаљења плућа, што се посебно односи на најмлађе ), хронична такозвана “ женска обољења “, повишени крвни притисак, анемија, исцрпљеност организма, хронични реуматизам, опоравак након повреда…

Иако су присутни различити начини коришћења лековитих термо минералних вода, те лечење помоћу њих, најчешће се спроводи купање у базенима напуњеним термалним водама са ових извора.

Да Сокобања није само окренута лечилишном туризму доказ су бројне културно – уметничке манифестације којима је домаћин. Уз то, за љубитеље активног одмора постоји могућност обиласка бројних знаменитости које се налазе у њеној околини. Између осталих, ту су: Сокоград, излетиште Лептерија, оближње планине Ртањ и Озрен, Сесалачка пећина, извор односно Врело реке Моравице…

Што се смештајних капацитета тиче, у Сокобањи постоји висококвалитетан смештај, а цене су примерене, те ћете врло лако наћи одговарајући смештај.

И за љубитеље такозваног “ сеоског туризма “ Сокобања има решење. Иако у њеној околини постоји велики број села, једино које се, за сада сматра туристички развијеним је село Јошаница, на чијој територији такође постоје термо минералне воде, али и лековито блато.

Љубитељи лова и риболова, могу уживати у свом хобију и на територији Сокобање. Могуће је ићи у лов на: зечеве, дивље гуске и патке, шљуке, јаребице, препелице, али и дивље свиње и срндаће и срне. Што се риболова тиче, гостима је на располагању поменуто Бованско језеро. Иако је риболовни туризам на територији општине Сокобања, чини се слабије организован у односу на ловни, то се последњих година попрваља. На Бованском језеру је могуће упецати следеће врсте риба: сом, шаран, смуђ, амур, бабушка ( позната и као бела риба ), гргеч, деверика…

sokobanja-kraljica

Ако сте љубитељ не тако активног одмора, онда ћете сигурно уживати у лепо уређеним бањским парковима и стазама. А ако пожелите да одморите, на располагању су вам бројни угоститељски објекти, који су смештени по читавој Сокобањи, мада их највише има у самом центру.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy