Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 24 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas449
mod_vvisit_counterJu?e1518
mod_vvisit_counterOve nedelje12355
mod_vvisit_counterOvog meseca33880
Opštinska slava Ĺ tampaj

slava opstine sokobanja


Opštinska slava


Krsna slava opštine Sokobanja je Sveta Trojica ili u narodu poznata i kao Duhovi. Predstavlja silazak Duha Svetoga na apostole i na taj dan se pod u hramovima pokriva se travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem. Ovaj običaj potiče još od prvih hrišćana, koji su ga pak preuzeli od Jevreja. Jevreji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće grančicama, zelenilom, travom i cvećem. To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća. Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila. Mnogi nose venčiće u torbama i tašnama jer veruju da će ih Bog zaštititi od raznih nesreća koje mogu da ih snađu.Pravoslavni izveštaj:

Sveta Trojica, Duhovi, Pedesetnica, Silazak Duha Svetog na apostole... Slava opštine Sokobanja, tradicionalno je proslavljena najpre prazničnom Svetom Liturgijom, u hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, uz pletenje venčića od trave i cveća, potom Litijom kroz centar Sokobanje, do zdanja skupštine Opštine Sokobanja, u kojem je obavljeno rezanje slavskog kolača.

Časni otac, sveštenik, Zoran Golubović, blagoslovivši prisutne i sve meštane, opomenuo je vernike i gradjane da uzmu učešća u zajedništvu, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju.

Predsednik opštine Sokobanja, gospodin Dimitrije Lukić, prisustvovao je Bogosluženju, a to čini od 2006.g. nakon rezanja slavskog kolača, čestitao je praznik gradjanima opštine i pozvao prisutne na skromnu zakusku, pripremljene u čast Zavetn slave Sokobanje. Sveta Trojica, slava opštine, proslavlja se narednih sedam dana, u svim selima sokobanjske opštine. Presveta Trojice, slava Ti, sada i uvek i u sve vekove. Amin!
Upit Ateista:

Poštovani Dimitrije Lukiću, predsedniku opštine Sokobanja,
pošteno bi bilo da se prekine sa neustavnom i diskriminirajućom praksom slavljenja pravoslavnog religijskog rituala, “slave”, nazvane “Sveta trojica” odnosno "Duhovi".

Opština Sokobanja nije pravoslavna opština, niti je Republika Srbija Pravoslavna Republika Srbija (poput Islamske Republike Iran) niti pripada samo pravoslavnim građanima koji žive u toj opštini. Kao i ostatak državne uprave, i opština Sokobanja je, prema Ustavu Republike Srbije, sekularna i kompletno odvojena od svih crkava i verskih zajednica.

Proslavljanjem pravoslavne slave, opština Sokobanja diskriminiše sve građane koji nisu pravoslavne veroispovesti i nameće pravoslavlje kao jedinu ispravnu i zvaničnu religiju. Time je prekršen i Zakon o zabrani diskriminacije, ali i najviši pravni akt Republike Srbije, njen Ustav.

Napominjemo da je proslavljanje i definisanje “opštinske slave” protivno članu 11. Ustava Republike Srbije. Opština Sokobanja nije fizičko lice i, samim tim, nije zaštićena članom 43. Ustava RS kojim se definiše pravo pojedinca da slobodno praktikuje svoju veru. Naprotiv, u potpunosti podržavamo pravo svakog građanina, bilo da je zaposlen u opštini Sokobanja ili ne, da privatno praktikuje svoju veru, slavi slavu i drugo.

Iskreno se nadamo da ćete postupiti ispravno, po zakonu, da će te obrisati stranu "Opštinska slava" sa zvaničnog sajta opštine i da ćete pomoći da Ustav Republike Srbije ne bude samo mrtvo slovo na papiru.
Odgovor Predsednika:

Poštovani,
Sveta trojica, odnosno Duhovi, proslavljaju se kao opštinska slava 15-ak godina, i niko do sada nije doveo u pitanje zakonitost i ustavnost. A obzirom da je proslava uvedena odgovarajućom odlukom tadašnjeg saziva lokalne samouprave, vrlo lako je moguće ispitati njenu pravnu valjanost, ako se to želi. Prema tome, nisam uvodio slavu, pa neću ni da je ukidam ili prekidam.  (link )

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: