Skip to content

Sokobanja: Oaza pod Ozrenom
TAMO gde je sa èuvenom krilaticom, „Sokobanja, Sokograd - doðeš mator, odeš mlad“ svojevremeno stao Branislav Nušiæ, mnogo godina kasnije nastavio je pesnik Mošo Odaloviæ. „Na èitavoj planeti vanredno stanje! Svet se iznova meri i kroji, svi bi da zidaju sokobanje, al’ Bog reèe: Ne može! To negde veæ postoji!“, napisao je Nušiæev kolega po peru.


Ovoga leta, banja pod Ozrenom, udaljena 234 kilometra od Beograda i 60 kilometara od Niša, obeležila je 175 godina organizovanog turizma i zdravstva.

Trenutno blagodeti Sokobanje zvanièno koristi 9.000 gostiju, na šta treba dodati još oko 20 odsto onih „divljih“. Tek se oèekuje udarni talas, a prava Meka za „okupaciju“ ovog centra je velelepni akva-park.

- Tradicija je dosta duga i svetla, a mi smo sa naše strane sve podredili gostima - kaže Dimitrije Lukiæ, predsednik opštine Sokobanja. - To nam se kroz sve veæu posetu iz godine u godinu vraæa na najbolji naèin.

Gostima su na raspolaganju mnoga izletišta, od „Lepterije“ do Ozrena i Rtnja, zatim sportski tereni, raznovrsne kulturne i druge manifestacije. Samo na ovom podruèju može se naæi 92 odsto lekovitog bilja sa kojim raspolaže Srbija, a svakako posebno treba izdvojiti na daleko poznati rtanjski èaj, koga su mnogi prozvali sokobanjskom vijagrom.

„Zdravljak“, „Moravica“, „Banjica“, „Turist“, „Sunce“, samo su neki od mnogobrojnih hotela u Sokobanji. Raspolažu sa oko 2.500 ležaja, a tu je i privatni smeštaj sa oko 12.500 kreveta. Specijalna bolnica „Sokobanja“, nosilac zdravstvenog turizma i posebna je institucija za sebe.INFO

* Pun pansion u hotelima od 1.800 do 3.100
* Bolesnièki dan u Specijalnoj bolnici 2.600
* Korišæenje slane sobe 700
* Kupanje u Turskom amamu 440
* Cena ležaja u privatnom smeštaju od 350 do 700
* Tri obroka u restoranu oko 800
* Pivo i sokovi od 80 do 120
* Èašica žestokog piæa od 70 do 140
* Turska kafa 50
* Cene su u dinarima

D.Stojanovic, Vecernje Novosti
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy