Skip to content

Gran-pri za „Stranca u Srbiji“

Ranka Jakšiæ sa direktotrom Festivala Antonijom PrimiæerijemU primorskom gradu Leæeu, u Italiji, od 20. do 23. juna održan je jubilarni 50. Meðunarodni festival dokumentarnog turistièkog filma za koji je bilo prijavljeno tri stotine filmova. Po mišljenju žirija, 67 filmova iz 24 zemlje zaslužilo je da se naðe u takmièarskoj konkurenciji.

Gran-pri za najbolji turistièki film ovogodišnjeg festivala pripao je iranskom autoru Keivanu Majdiju za film „Velika nada", dok je druga po redu nagrada za autorstvo, gran-pri za originalanost autorskog dela pripala dokumentarnoj emisiji „Stranac u Srbiji" Ranke Jakšiæ, urednice u Redakciji dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije.

Dokumentarac se bavi Italijanom iz Venecije Luæom de Markijem koji je došao u selo Vrmdža , kod Sokobanje, da sa svojom suprugom Biljanom provodi penzionerske dane i da ispred svog novog doma razvije zastave Srbije i fudbalskog kluba Venecije.

Obišao je ceo svet, video mnoge lepote, ali je za njega Vrmdža najlepše mesto na svetu. De Marki se druži sa meštanima, seljani ga uèe da radi na zemlji i da peèe rakiju, odlazi u crkvu i uspeva da prati službu na staroslovenskom jeziku.

„Tema, sadržaj i cilj ove emisije podudaraju se sa ovogodišnjim stavom organizatora Festivala da sklapanje prijateljstva, prihvatanje razlièitosti bez obzira na nacionalno poreklo, teritorijalnu pripadnost i veru briše granice meðu narodima i državama. U emisijama 'Stranac u Srbiji' moji protagonisti, tj. stranci koji žive u Srbiji, upravo govore o tome kako svojim boravkom ne samo da prihvataju našu kulturu veæ imaju priliku i da promovišu svoju", objašnjava Ranka Jakšiæ.

„U ovoj emisiji dominira ljubav koju dajemo jedni drugima, poštovanje prema prirodi, tradicionalnim vrednostima, kulturnom i nacionalnom identitetu, što je svakako moglo da doprinese promovisanju ideje jubilarnog 50. Meðunarodnog 'Tourfilm' festivala u Leæeu o zajednièkom napretku naroda svih država sveta", istièe autorka.
Ekipa emisije „Stranac u Srbiji“

U realizaciji ove emisije uèestvuje stalna ekipa, èiji èlanovi podjednako doprinose svojom profesionalnošæu i kreativnošæu, te ona ostavlja utisak prepoznatljivog stila koji je i žiri ovog Festivala uvideo. Snimatelj je Periša Ðinðiæ, ton majstor Dragan Ušendiæ, montažer Milan Radièeviæ, obrada zvuka Nebojša Dagiæeviæ, muzièki urednik Vladana Markoviæ,organizatori Dušica Hovjetcki i Milka Jovanoviæ, sekretarica režije Snežana Ivanoviæ.
Izvor: RTS
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy