Skip to content

Sedamdeset godina bolnice "Ozren"
bolnica
Specijalna bolnica za pluæne bolesti "Ozren" u Soko Banji

Na odeljenje za intenzivnu negu specijalne bolnice "Ozren" u Sokobanji Ljiljana Nikoliæ iz Svrljiga primljena je u veoma teškom stanju. Ona kaže da je, samo zahvaljujuæi pomoæi lekara, uspela da se oporavi.

Ivana Milivojeviæ, lekar intenzivne jedinice, kaže da se u njihovoj respiratornoj jedinici, pre svega, hroniène opstruktivne bolesti, respiracijske insuficijencije, a kako kažu, imaju uslove za sprovoðenje neinvazivne ventilacije kod takvih pacijenata.

Bolnica je smeštena na padinama Ozrena, a zbog ruže vetrova i nezagaðenog vazduha ima najpovoljniju koncentraciju pozitivnih i negativnih jona.
bolnica u sokobanji 7 nn.jpgU njenom sastavu radi i sezonsko oèno odeljenje, u kome se leèe pacijenti sa hroniènim oboljenjima oka.

"Bolujem od šeæerne bolesti i od oènog pritiska. Meni mnogo pomaže i mnogo sam zadovoljna", kaže pacijentkinja Dragica Petroviæ. Sliène probleme ima i Blagoje Jovanoviæ kojem se zdravstveno stanje tokom boravka u ovoj bolnici, stabilizovalo.

Bolnica na Ozrenu, kapaciteta 150 postelja, ima 160 zaposlenih, a godišnje se u njoj leèi više od dve hiljade pacijenata. Po uspešnosti izleèenja u evropskom je vrhu, ali uslovi, kako kažu, uvek mogu biti bolji.

Direktor  Specijalne bolnice za pluæne bolesti "Ozren" u Sokobanji doktor Miroslav Jevtiæ kaže da, ukoliko bude postojalo malo dobre volje i para, moguæe je za dve do tri godine zameniti dotrajale aparate.

Neophodno je i bolje opremanje bolesnièkih soba i sanitarnih prostorija, što bi bolnica, koju je nekada èesto poseæivao Ivo Andriæ, ali i druge poznate liènosti, mogla da ostvari, iskljuèivo, uz pomoæ države.
Izvor: RTS
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy