Skip to content

Selo Vrmdža podno Rtnja

Na deset kilometara od Sokobanje prostire se selo Vrmdža na osunèanim brdima sa mnogo planinskih izvora, reka i potoka po kojima nosi svoje ime. Vrmdža je mesto bogato vodom, mesto za koje možemo reæi da je izvor zdravlja i lepote. Prvi put se naselje Vrmdža pominje u pisanim dokumentima u III veku.

U središtu sela dominira Latin-grad (rimsko utvrðenje za odbranu carskog druma). U blizini je crkva Svete Trojice i najstarija seoska škola u jugoistoènoj Srbiji koja je poèela sa radom 1851. godine. Izmeðu Prvog i Drugog svetskog rata Vrmdža je bila najveæe selo u sokobanjskom srezu sa preko 500 domaæinstava. Tu je bila i Opština Rtanjska i Sud. Danas ima oko 600 stanovnika.
Panoramski pogled sa Vrmdžanskog grada
(kliknite PLAY, a zatim opciju FULSCRREN)Vrmdža poseduje razne pogodnosti za seoski turizam:

  • privatni smeštaj kod uglednih domaæina
  • zdrava domaæa hrana i izvrsno piæe: vrmaški sir, mleko (kravlje, ovèije, kozije), vrmaška gibanica sa kiselim mlekom, rtanjsko jagnje i jare, vrmaška šljivovica i rtanjski med
  • boravak u prirodi. Selo ima pet vrlo atraktivnih izletišta. To su: Latin-grad, crkva Svete Trojice, Vrelo (izvor Vrmaške reke), Vrmaško jezero, planina Rtanj
  • sportski tereni za košarku, mali fudbal i paraglajding
  • sakupljanje jestivih gljiva i lekovitog bilja
  • pomaganje domaæinima u poslu: skupljanje sena, branje kukuruza, berba voæa i grožða


Tržnik Radoslav, u razgovoru sa vojvodom Jankom, jednom je rekao: Prièa se èudo o Beogradu. Ne znam, nisam video - al' ja ne bih poželeo drugog raja od Vrmdže.
Citat je preuzet iz knjige Despotova vlastela Andre Gavriloviæa, štampane 1896. godine.


Predsednik Mesne zajednice Vrmdža
Slaviša Krstiæ
E-adresa: vrmdza@gmail.com
Veb-adresa: http://vrmdza.org.rs
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy