Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 10 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas752
mod_vvisit_counterJuce798
mod_vvisit_counterOve nedelje1550
mod_vvisit_counterOvog meseca19764
Sokobanja u dnevnom listu "Politika"
Turizam je za Sokobanjèane najznaèajnija delatnost. Veæ iduæe godine ova stara banja ispod Ozrena i Rtnja obeležiæe 175 godina zdravstvenog turizma i 120 godina od roðenja nobelovcaIve Andriæa, koji je ovde èesto svraæao. A biæe to prilika i za podseæanje na to kako su ovde na leèenje dolazili i rimski legionari, i Miloš Obrenoviæ, njen prvi obnovitelj, i mnogi znameniti Srbi 19. i 20. veka. I Stevan Sremac (tu je i umro), i Branislav Nušiæ, èija se izreka „Sokobanja, Soko grad, doðeš mator, odeš mlad“ pamti i danas. A pamte se i izvanredni hvalospevni napisi Isidore Sekuliæ o sokobanjskoj blagotvornoj vodi i vazduhu.

Za predsednika sokobanjske opštine Dimitrija Lukiæa sve što se dogaðalo ove godine je veoma znaèajno za turizam, jer on èini više od treæine društvenog proizvoda. Sokobanja je dobila zabavni akvapark, sportsku halu, deèji vrtiæ, više desetina kilometara ureðenih lokalnih puteva. Gradi se i velnes centar sa lekovitom vodom u tri bazena. Tako æe se, kaže Lukiæ, veæ iduæe godine proširiti turistièka ponuda. Pored zdravstvenog, bujaju i omladinski, sportski i kongresni turizam. U ovogodišnjoj turistièkoj sezoni bilo je 16 odsto više gostiju nego minule godine. U tome je Sokobanja u mrtvoj trci s Vrnjaèkom Banjom. Blagotvorni gas radon u lekovitoj vodi Sokobanje osvežava i leèi umorna i bolesna pluæa. To najviše privlaèi. I patina tradicije, i hvalospevi poznatih koji su ovde nalazili leka i umetnièku inspiraciju.

Lukiæ navodi da se u Sokobanju ove godine iz državne kase slilo 250 miliona dinara. Za malu opštinu koja ima nešto manje od 17.000 stanovnika i njen mali ovogodišnji budžet od 270 miliona dinara to je znaèajna pomoæ.

Sokobanjski predsednik kaže da je zahvaljujuæi tome što je ovdašnji turizam prilagodljiv Sokobanja odolela pogubnom uticaju i zamkama tradicije. Turizam je ovde bio utoèište za sve one koji su posle 2000. godine ostali bez posla u ovdašnjim ispostavama velikih okolnih privrednih sistema. Tada su opustele i hale niškog „Niteksa“, zajeèarskog „Kristala“, ugasio se i pogon Borskog kombinata bakra („14. avgust“) za proizvodnju ukrasa i predmeta domaæe radinosti. Propali su i poljoprivredni kombinati „Slemen“ i „Trebiè“, u sastavu kombinata iz Niša i Beograda.

Direktor sokobanjske Organizacije za turizam, kulturu i sport Bratislav Majkiæ podsetio je nedavno predsednika opštine da je 1999. godina, u vreme bombardovanja, bila jedna od najposeæenijih u poslednje dve decenije. Mnogi su procenili tada da je ovo mesto sigurnije od drugih. Zahvalni za sigurno utoèište u velikoj nevolji, nastavili su da dolaze u Sokobanju. Utoèište je ovde u ratno doba 1942. godine našao i Ivo Andriæ, i kasnije zapisao kako je tada u Sokobanji poèeo da piše svoj roman „Na Drini æuprija“. Banju je 1914. i 1915. godine poseæivala i Isidora Sekuliæ.
Sokobanjski predsednik u razvojne resurse ubraja i velike poljoprivredne potencijale zdrave hrane i lekovitog bilja (ubira ga i preraðuje preduzeæe „Adonis“), i potencijale kvalitetnog mrkog uglja. Direktor rudnika „Soko“ Ilija Kneževiæ, govoreæi o najuspešnijem podzemnom ugljenokopu u Srbiji, kaže da zapošljava 600 rudara iz Sokobanje, Knjaževca i Aleksinca. Sokobanjski ugljeni basen (sa podzemnom eksploatacijom) bez premca je u Srbiji. Ovde se veæ deset godina ulaže u otvaranje nove  velike jame vredne oko 30 miliona evra. Kad bude završena, u naredne tri do pet godina, sadašnja proizvodnja od 150.000 tona biæe udvostruèena u sledeæih 50 godina. Ali, posla æe u ovom basenu biti i u narednom veku jer je utvrðena rezerva od 50 miliona tona uglja, a istražena je tek desetina ovog basena. Ispred „Sokola“ su godinama najduži redovi onih koji ovde traže posao pošto ovaj rudnik posluje uspešnije i sigurnije od drugih u Srbiji.

Predsednik Lukiæ nas je obavestio da je u toku i priprema projekta za kraæe i efikasnije povezivanje Sokobanje sa autoputem na koridoru broj deset, preko atara opštine Ražanj. Put æe za 20 kilometara biti kraæi od postojeæeg, zakrèenijeg, kroz prenaseljeni Aleksinac, pored Bovanskog jezera. Potreban je mali ulog za samo kilometar i po nove trase, a put æe biti graðen parama NIP-a kao meðuregionalni projekat od znaèaja za Sokobanju, Ražanj, Beograd i Knjaževac.

Do kraja ove godine treba da bude završeno i formiranje Regionalne turistièke organizacije koja treba da objedini turistièku ponudu 15 opština Zajeèarskog, Borskog i Pirotskog okruga. Sokobanja u tome vidi izuzetnu priliku za razvoj svog turizma i više gostiju.

------------------------------------------------------------------------------

Podina za uživanje

Sokobanja – Sportsko-rekreativni centar Podina u Sokobanji dobio je krajem ovogodišnje turistièke sezone izuzetan akvapark na površini od 16.000 kvadratnih metara. Za kratko vreme, od poèetka aprila do poèetka oktobra, sagraðen je zabavni kompleks otvorenih bazena za odrasle i decu, sa toboganima, koji može da primi i 3.000 posetilaca.

Sokobanjski turistièki poslenici kažu da je ulog od 134 miliona dinara (ulagaèi su Ministarstvo životne sredine, Fond za razvoj RS i sokobanjska opština) nesrazmerno mali prema znaèaju koji æe imati u poboljšanju turistièke ponude. Sa babama i dedama, koji æe tražiti leka svojim boljkama u zatvorenim bazenima sokobanjskih leèilišta, dolaziæe i njihovi unuci skloni uživanju u popularnim atrakcijama na savremenim kupalištima.

------------------------------------------------------------------------------

Apartman nobelovca Andriæa

I apartman nobelovca Ive Andriæa (broj 144) u sokobanjskom hotelu „Moravica“ obeležio je nedavno, u novom ruhu, 50 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriæu 1961. godine. U taj hotel, jedini u to vreme u Sokobanji (i sada u vlasništvu Kazneno-popravnog doma u Sremskoj Mitrovici), Andriæ je prvi put posle rata stigao 1971. godine i u njega uvek rado dolazio, najmanje dva puta godišnje, sve do smrti.

Zajedno sa holom apartman sada èini jedinstven memorijalni kompleks, opremljen je u autentiènom duhu onog vremena, i sa stvarima kojima se Andriæ u ono doba
Stojan Todoroviæ
objavljeno: 19.12.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Dodjes-mator-odes-mlad.lt.html
Komentari (3)Add Comment
respond this post
napisao MadeleineGARNER22 , 20, December, 2011
If you are in not good state and have no money to move out from that, you would require to take the business loans. Because that would help you emphatically. I take secured loan every single year and feel myself fine just because of it.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
комментарий на топик
napisao SHUBIN31Andrej , 30, December, 2011
реклама на ТВ любой сложности
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0
отзыв на этот пост
napisao DavydovValentin19 , 08, January, 2012
ТМ Сладкие орешки - старинная тележка по продаже орешков
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +0

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: