Skip to content

Projekti èekaju investitore


U Beogradu je od 24. do 26.11.2011. godine održan Prvi investicioni forum u turizmu Srbije u organizaciji Nacionalne turistièke razvojne korporacije i Ministarstva Ekonomije i regionalnog razvoja. Za vreme Foruma koji je implementiralo pet agencija Evropske unije: FAO, UNDP, UNEP, UNICEF i UNWTO,  predstavljeni su investicioni potencijali Srbije, istraživane moguænosti i pravci investiranja i kreirane nove veze u regionu južne i istoène Evrope. Forum je pratila i izložba nekoliko održivih investicionih projekata u Srbiji, poput Vlasine, Srebrnog jezera, Zlatara, Stare Planine, Paliæa i drugih. Na sveèanom otvaranju Foruma, kada su se uèesnicima obratili Dr Goran Petkoviæ, Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Frederick Pierret, direktor Svetske turistièke organizacije, i Arturo Laclaustra Beltran,  Ambasador Kraljevine Španije u Beogradu, William Infante (Stalna kancelarija UN u Srbiji) je naglasio „Ovaj Forum se kreæe u tri pravca - skretanje pažnje na ruralni turizam, na turistièke  regione u Srbiji i na privlaèenje finansijskih sredstava”.

Forumom su dominirali paneli - prvi je otvorio Nebojša Æiriæ, Ministar ekonomije i regionalnog razvoja, fokusirajuci se na politièku klimu i konkurentnost Srbije, akcenat drugog bile su uspešne investicije u Srbiji (Kopaonik, Stara Planina, Srebrno jezero i dr.), treæi je bio usmeren na  hotele i njihov urbani razvoj a èetvrti na kompanije koje upravljaju brendiranim hotelima kao sto su Merriot, Hilton, Hyatt, Residor, Golden Tulip i Steigaenberger. Pored ovih panela održan je i Forum gradonaèelnika osam gradova Srbije.

Treæeg dana Foruma, u vreme kada se i u Kragujevcu održava Sajam turizma i ruralnog turizma, delegati su posetili Sremske Karlovce, kao jednu od uspešnih ruralnih destinacija Srbije.

Po reèima Rafaela Pupovca, direktora Nacionalne turistièke razvojne korporacije, „Krajnji cilj ovog Foruma je razvoj turizma na zdravim osnovama te je pripremljena baza podataka u kojoj se trenutno nalazi oko 130 projekata, pre svega privatnog karaktera, sa ciljem da se spoje partneri i obezbede sredstva za njihovu realizaciju”.
Tokom tri dana konferencije više od 170 uèesnika, klasiènih investitora, predstavnika razvojnih preduzeæa, konusltanata iz hotelske industrije i drugih bilo je u prilici da sagleda investicione potencijale turizma u Srbiji, kao i da predstavi najnovija kretanja i najbolju praksu u svetskom turizmu i hotelijerstvu.Investiciona lokacija: SOKOBANJA
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy