Skip to content

Stranac u Srbiji
Put do sela vodi izmeðu njiva i lepo ureðenih voænjaka, livada i pašnjaka. Selo ima i svoju istoriju koja seže još u èetvrti vek, u doba Rimljana, kada su viskoke stene koje okružuju grad služile selu kao štit. To je Latinski grad. Ovo selo bi moglo da bude još poznato po mnogim stvarima, ali je za sada interesantno jer u njemu živi Luèo de Marki, Italijan iz Venecije, koji je ovde došao da sa svojom suprugom Biljanom provodi penzionerske dane i da ispred svog novog doma razvije zastave Srbije i Fudbalskog kluba iz Venecije.Luèo je proveo ceo svoj vek radeæi na aerodromu u Veneciji. Imao je priliku da putuje, te je obišao ceo svet, video mnoge lepote, ali zbog èega je za njega Vrmdža najlepše mesto na svetu govori u ovoj emisiji. Kako je supruga kupila kuæu baš u Vrmdži i time ispunila njegov davnašnji san da živi u Srbiji, kako se druži sa meštanima uz rakiju ispred prodavnice, kako ga seljani uèe da radi na zemlji i peèe rakiju, kako odlazi u crkvu i uspeva da prati službu na staroslovenskom jeziku otkriva Luèo de Marki u ovoj emisiji.

Svake veèeri Luèo de Marki posmatra zalazak sunca, i svaki je, kako kaže, lepši od prethodnog, a to ga podseæa da je daleko od gradske buke i da je prava privilegija živeti u netaknutoj prirodi koje ima u Srbiji.

Ranka Jakšiæ, autor serijala "Stranac u Srbiji", nastavlja snimanje, te i dalje pronalazi strane državljane koji su odluèili da ostanu da žive u Srbiji. Sledeæe godine oèekuju nas interesantne prièe ljudi iz najrazlièitijih krajeva sveta koji su videli Srbiju kao zemlju u kojoj mogu da razviju posao, osnuju porodicu, ili provode miran život u lepom okruženju.

Autor i urednik Ranka Jakšiæ, snimatelj Periša Ðinðiæ, montažer Milan Radièeviæ, ton majstor Dragan Ušendiæ.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy