Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas186
mod_vvisit_counterJuce921
mod_vvisit_counterOve nedelje1898
mod_vvisit_counterOvog meseca19277
Andriæeva spomen-soba
Muzejska postavka u èast Ive Andriæa u apartmanu 144 hotela “Moravica” biæe otvorena u sredu 26. oktobra u 13 èasova, na dan kada je pre pola veka dobio Nobelovu nagradu za književnost. Uprava za izvršenje kriviènih sankcija je još pre godinu i po dana odluèila da apartman 144 u „Moravici“ zatvori za redovnu upotrebu, adaptira ga u spomen-sobu Ive Andriæa i u njoj postavi stalnu izložbu – otkriva za „Politiku“ Milan Obradoviæ, direktor Uprave za izvršenje kriviènih sankcija Ministarstva pravde. Muzej æe biti otvorenog tipa, a cena ulaznica biæe simbolièna i pokrivaæe osnovne troškove održavanja ovog apartmana. Ono što istièu u Upravi kao izuzetno važno, jeste èinjenica da u hotelu „Moravica“ najèešæe odsedaju deca školskog uzrasta koja æe, posetom ovog apartmana, obogatiti svoja znanja o Ivi Andriæu, koji je do danas jedini nosilac Nobelovog odlièja u regionu.Uèiteljica Branka Sopiæ i njeni uèenici bili su prvi posetioci obnovljene sobe našeg jedinog nobelovca u hotelu Moravica u Sokobanji. Zvanièno otvaranje Andriæeve spomen-sobe planirano je za sredu. Uèiteljica Branka Sopiæ, veliki poklonik dela Ive Andriæa, i njeni uèenici bili su prvi posetioci obnovljene sobu našeg jedinog nobelovca u hotelu Moravica u Sokobanji. Zvanièno otvaranje Andriæeve spomen-sobe planirano je za sredu.

Uèenici èetvrtog razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" iz Vinèe, prvi su kroèili u spomen-sobu Ive Andriæa u sokobanjskom hotelu Moravica. Iako imaju samo po deset godina, veæ mnogo znaju o našem nobelovcu."U hotelu Moravica pisao je romane Jelena žena koje nema, Gospoðica, Zmija i Na Drini æuprija", objašnjava Dragana iz èetvrtog dva. Ana iz èetvrtog šest najviše se sviða njegova biblioteka, a njena drugarica iz odeljenja Isidora podelila je sa nama Andriæeve misli: "Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli, kao pramièak magle koji se gubi. Sve što sam uradio, poneo sam na dlanu jedne ruke."

Uèiteljica Branka Sopiæ, kojoj je ovo poslednja generacija ðaka imala je èast da upozna Ivu Andriæa. Bila je tada studentkinja i pisala je rad o deèjim likovima u Andriæevim delima. U apartmanu 144 hotela Moravica, Ivo Andriæ je boravio nekoliko puta i tu su nastala neka od njegovih najpoznatijih dela.
Šta je Andriæ rekao o Sokobanji

 "Molim Vas, druže Vaso, rezervišite mi onu sobu gde sam prošle godine boravio, a gde sam se lepo odmorio i dosta radio. To je ona soba koja ima terasu prema Sokobanji i pogled prema kanjonu Moravice", pisao je Andriæ u telegramu tadašnjem upravniku hotela Vasi Duèiæu.

"Ja ne znam èega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporoðen."

Kad ga je srela u Pionirskom parku, prišla mu je i pitala ga  šta je obeležilo njegovo detinjstvo, priseèa se Branka Sopiæ:

"Ja nikada nisam bio dete - odgovorio mi je Andriæa. Tada sam imala 18-19 godina i nisam to razumela, ali sada razumem."

Hotelu Moravica uèenici su poklonili pano sa svojim razmišljanjima o Andriæevim delima.

"Ovde je proveo 4-5 godina, tu je pisao i tu su još neke stvari koje je koristio", objašnjava Snežana Tatiæ Miladinoviæ, upravnica hotela Moravica. "Mislim da se u ovom ambijentu može doživeti na pravi naèin."
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: