Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas186
mod_vvisit_counterJuce921
mod_vvisit_counterOve nedelje1898
mod_vvisit_counterOvog meseca19277
Završen 15. simpozijum termièara Srbije


Petnaesti simpozijum termièara Srbije u organizaciji Društva termièara Srbije održan je u Sokobanji od 18. do 21. oktobra. Simpozijum je podržan je od Ministarstva nauke i prosvete, Inženjerske komore Srbije i mnogih firmi. Skupu su prisustvovali termièari iz desetak zemalja sveta a njihovi radovi su grupisani u deset tematskih celina, dok je posebna pažnja obraæena na energetsku efikasnost zgrada povodom èega je održan jedan od prvih okruglih stolova na ovu temu u Srbiji.

Jedna od glavnih tema 15. Simpozijuma termièara koji se održava u Sokobanji su dva novousvojena pravilnika kojima se, izmeðu ostalog, uvode novine u izolaciji objekata. O ovoj temi posebno æe se raspravljati na okruglom stolu "Energetska efikasnost u zgradarstvu", koji æe biti održan u èetvrtak od 11 èasova u hotelu Zdravljak. Cilj tog skupa je da se struèna javnost detaljnije upozna sa 2 pravilnika koja su usvojena 19. avgusta ove godine, a tièu se energetske efikasnosti i sertifikacije zgrada.
Sa Mašinskog fakulteta, koji organizuje Simpozijum, saopšteno je da æe predavaèi biti uèesnici u izradi samih Pravilnika. - Pravilnici predviðaju da æe od seprembra iduæe, da bi dobili Upotrebnu dozvolu izvoðaèi morati da dobiju energetski sertifikat - kaže magistar Goran Vuèkoviæ sa Mašinskog fakulteta.

Vuèkoviæ pojašnjava da æe se propisi primenjivati i na veæ izgraðene objekte, i kuæe i stambene zgrade, u sluèaju njihove rekonstrukcije.

Za izdavanje "energetskog pasoša" biæe neophodno da objekat pre svega ima adekvatnu izolaciju. To, izmeðu ostalog znaèi da æe praksa da se za to koristi stiropor od 5 cm, morati da bude promenjena. - Neophodno je da objekat ima koeficijent izolacije 0.3 ili manji. To znaèi da æe za njegovo zagrevanje biti potrebno mnogo manje energije. Poreðenja radi, neki prosek kod objekata koji su izolovani stiroporom debljine 5 cm je 0.6, što znaèi da oni ne ispunjavaju te uslove. - kaže Vuèkoviæ.

Vuèkoviæ kaže da se propisi odnose i na izolaciju javnih objekata, pa je propisano da ispred ulaza stoji i tabla na kojoj æe biti navedeno kom energetskom razredu pripada objekat. Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj nisu postojali precizni propisi u vezi sa energetskom efikasnošæu stambenih objekata.


Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: