Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 3 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas191
mod_vvisit_counterJuce921
mod_vvisit_counterOve nedelje1903
mod_vvisit_counterOvog meseca19282
Svi hoæe u Rudnik "Soko"
Do pre dve godine, srpski rudnici uglja sa jamskom eksploatacijom, meðu njima i "Soko" u Èitluku, vapili su za rudarima. U meðuvremenu, sve se promenilo, pa poslednjih meseci traje prava opsada ovog ugljenokopa, udaljenog petnaestak kilometara od Sokobanje. Tako, naprimer, za najmanje plaæeno mesto, nekvalifikovanog jamskog vozaèa, u red za prijem stane i po deset kandidata.

Èak ni èinjenica da je zbog metana, prisustva ugljene prašine i vode, jama rudnika "Soko" najopasnija u Evropi, nije prepreka za uglavnom mlade Sokobanjèane, Aleksinèane i Knjaževèane, da svoju šansu za sigurnu zaradu i preživljavanje, vide u kopanju "crnog zlata" u podzemnim lavirintima ovog ugljenokopa koji su donedavno obilazili u širokom luku.

rudnik

BEZBEDNOST ljudi nam je na prvom mestu - istièe direktor Kneževiæ. On dadaje da se u operativnom centru preko monitora prate mnogi parametri u realnom vremenu, gasno-ventilacioni,tehnièko-tehnološki i stalno se uvode nove inovacije, od kojih su za mnoge zaslužni baš struènjaci rudnika.

- Drugog izbora nisam imao, posle deset godina bezuspešnog "dežuranja" na šalterima tržišta rada. Sramota me je bilo da i dalje tražim pare od roditelja da bih platio piæe devojci. Otišao sam u rudnik i dobio posao. Ostali rudari su me prihvatili. Teško jeste, ali sada imam svoj dinar - kaže Aleksinèanin Milan Ð.(30), naglašavajuæi da roditelji još ne znaju gde radi.
Kako smo saznali, u ovdašnjoj jami rade èak i neki sa fakultetskom diplomom (dok èekaju posao u struci) kao i jedan bivši oficir Vojske Srbije.

- Interesovanje je iznad svakog oèekivanja, tako da sada nemamo problema sa radnom snagom u jami. Inaèe, punoletstvo je obavezno, ali smo, zbog ovolike, da tako kažem, navalice, kao jedan od kriterijuma za prijem na posao morali da uvedemo starosnu granicu od 40 godina - kaže Ilija Kneževiæ, direktor rudnika "Soko".

U zavisnosti od ispunjenja norme i radnih dana, jamski vozaè ovde meseèno može da zaradi oko 40.000, PK rudar 45.000 do 50.000, a KV kopaè od 55.000 do 60.000 dinara. Spoljni radnici zaraðuju znatno manje, ali svima mnogo znaèi što se plate redovno isplaæuju.

"Soko" je sa još sedam rudnika u sastavu JP za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica". U njemu trenutno radi 598 radnika, od kojih 375 onih èije je radno mesto 500 metara pod zemljom. Radi se u tri smene. Planirano je da se ove godine iskopa 125.000 tona visokokvalitetnog mrkog uglja, a sve govori da æe verovatno ova cifra biti premašena. U toku su investicioni radovi, èijim æe se završetkom stvoriti uslovi da se u narednih pola veka godišnja proizvodnja udvostruèi.

rudnik soko
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: