Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 17 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas1260
mod_vvisit_counterJu?e1527
mod_vvisit_counterOve nedelje7735
mod_vvisit_counterOvog meseca42731
Subotinac podmiruje Srbiju naftom Ĺ tampaj
Srbija bi mogla da podmiri svoje pedesetogodišnje potrebe za naftom iz naftnih škriljaca, kaže savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić.Škundrić navodi da su poslednje dve godine rađene analize uljne komponente na osnovu ranijih preliminarnih istraživanja nalazišta škriljaca, gde su se rezerve nafte procenjivale na oko 200 miliona tona.

Do danas je nekoliko renomiranih svetskih kompanija iskazalo zainteresovanost da eksploatišu naftne škriljce sa nalazišta kod Aleksinca.

Ukoliko bi se krenulo u proizvodnju i bila potvrđena ranija istraživanja, Srbija bi mogla da podmiri svoje pedesetogodišnje potrebe za naftom, kaže on.

Iako u Srbiji ima još ležišta uljnih škriljaca, za sada je plan da se eksploatacija vrši u aleksinačkoj regiji, jer su za ostale lokalitete potrebna dodatna istraživanja.

S ovog nalazišta naftnih škriljaca moguće je godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte, što je znatna količina koja može da zameni deo uvoza crnog zlata u Srbiju, gde se godišnje preradi oko 4,3 miliona tona sirove nafte.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević nedavno je rekao da će Srbija do kraja 2016. dobiti novu naftnu kompaniju koja će se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca.

"Država će u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak će tražiti strateškog partnera. Investicija će biti vredna oko milijardu evra, a očekuje se da u kompaniji bude zaposleno bar 1.000 ljudi", rekao je on.

Uskoro će nafta poteći na ovom ataru

Država će u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak će tražiti strateškog partnera. Investicija će biti vredna oko milijardu evra, a očekuje se da u kompaniji bude zaposleno bar 1.000 ljudi, kaže za „Blic“ Zlatko Dragosavljević, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

- Za sada je plan da se eksploatacija vrši u aleksinačkoj regiji. U Srbiji ima još ležišta uglja i škriljaca, ali su potrebna dodatna istraživanja. Kada je konkretna naftna kompanija u pitanju, trebalo bi da za strateškog partnera raspišemo tender ili da potpišemo međudržavni sporazum sa nekom od država koje imaju potrebnu tehnologiju. To ćemo znati do kraja godine, ali će eksploatacija, ako sve protekne kako treba početi 2016. godine - kaže Dragosavljević.

Dragosavljević objašnjava da je sa tog nalazišta naftnih škriljaca moguće godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte što je značajna količina koja može da zameni deo uvoza crnog zlata u Srbiju.

On dodaje i da će do kraja 2011. biti objavljeni planovi za izgradnju nove termoelektrane od 320 megavata u blizini rudnika uglja „Štavalj“, čija će proizvodnja biti proširena.

- U podzemnom rudniku uglja „Štavalj“ kod Sjenice, čije su rezerve potvrđene na oko 200 miliona tona, planirana je godišnja proizvodnja od najmanje 2,3 miliona tona, dovoljno za rad nove TE u narednih 50 godina - kaže Dragosavljević.

On podseća da je sektor rudarstva za prvih osam meseci 2011. zabeležio rast eksploatacije za 17,8 odsto, što je utoliko značajnije kada se zna da ostale industrijske grane stagniraju ili opadaju u odnosu na isti period prošle godine.

U ovoj godini započeto je 15 investicionih projekata za razvoj rudarstva, među kojima je „Štavalj“, a jedan od najznačajnijih projekata je istraživanje nalazišta rude litijuma i bora kod Jadra, koje obavlja kanadski „Rio Tinto“ i planira da u naredne tri godine investira oko 27 miliona dolara do početka eksploatacije 2014 - navodi Dragosavljević.
Komentari (1)Add Comment
STOP ZAGADJENJU
napisao zezelj , 14, October, 2011
Cim bude pocela exploatacija pocece i zagadjenje cele prirodne sredine a i pocetak veceg procenta kancer oboljenja
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: