Skip to content

Subotinac podmiruje Srbiju naftom
Srbija bi mogla da podmiri svoje pedesetogodišnje potrebe za naftom iz naftnih škriljaca, kaže savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundriæ.Škundriæ navodi da su poslednje dve godine raðene analize uljne komponente na osnovu ranijih preliminarnih istraživanja nalazišta škriljaca, gde su se rezerve nafte procenjivale na oko 200 miliona tona.

Do danas je nekoliko renomiranih svetskih kompanija iskazalo zainteresovanost da eksploatišu naftne škriljce sa nalazišta kod Aleksinca.

Ukoliko bi se krenulo u proizvodnju i bila potvrðena ranija istraživanja, Srbija bi mogla da podmiri svoje pedesetogodišnje potrebe za naftom, kaže on.

Iako u Srbiji ima još ležišta uljnih škriljaca, za sada je plan da se eksploatacija vrši u aleksinaèkoj regiji, jer su za ostale lokalitete potrebna dodatna istraživanja.

S ovog nalazišta naftnih škriljaca moguæe je godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte, što je znatna kolièina koja može da zameni deo uvoza crnog zlata u Srbiju, gde se godišnje preradi oko 4,3 miliona tona sirove nafte.

Državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljeviæ nedavno je rekao da æe Srbija do kraja 2016. dobiti novu naftnu kompaniju koja æe se baviti eksploatacijom naftnih škriljaca sa nalazišta kod Aleksinca.

"Država æe u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak æe tražiti strateškog partnera. Investicija æe biti vredna oko milijardu evra, a oèekuje se da u kompaniji bude zaposleno bar 1.000 ljudi", rekao je on.

Uskoro æe nafta poteæi na ovom ataru

Država æe u ovoj kompaniji imati 51 odsto vlasništva, a za ostatak æe tražiti strateškog partnera. Investicija æe biti vredna oko milijardu evra, a oèekuje se da u kompaniji bude zaposleno bar 1.000 ljudi, kaže za „Blic“ Zlatko Dragosavljeviæ, državni sekretar Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

- Za sada je plan da se eksploatacija vrši u aleksinaèkoj regiji. U Srbiji ima još ležišta uglja i škriljaca, ali su potrebna dodatna istraživanja. Kada je konkretna naftna kompanija u pitanju, trebalo bi da za strateškog partnera raspišemo tender ili da potpišemo meðudržavni sporazum sa nekom od država koje imaju potrebnu tehnologiju. To æemo znati do kraja godine, ali æe eksploatacija, ako sve protekne kako treba poèeti 2016. godine - kaže Dragosavljeviæ.

Dragosavljeviæ objašnjava da je sa tog nalazišta naftnih škriljaca moguæe godišnje proizvesti oko 600.000 tona sirove nafte što je znaèajna kolièina koja može da zameni deo uvoza crnog zlata u Srbiju.

On dodaje i da æe do kraja 2011. biti objavljeni planovi za izgradnju nove termoelektrane od 320 megavata u blizini rudnika uglja „Štavalj“, èija æe proizvodnja biti proširena.

- U podzemnom rudniku uglja „Štavalj“ kod Sjenice, èije su rezerve potvrðene na oko 200 miliona tona, planirana je godišnja proizvodnja od najmanje 2,3 miliona tona, dovoljno za rad nove TE u narednih 50 godina - kaže Dragosavljeviæ.

On podseæa da je sektor rudarstva za prvih osam meseci 2011. zabeležio rast eksploatacije za 17,8 odsto, što je utoliko znaèajnije kada se zna da ostale industrijske grane stagniraju ili opadaju u odnosu na isti period prošle godine.

U ovoj godini zapoèeto je 15 investicionih projekata za razvoj rudarstva, meðu kojima je „Štavalj“, a jedan od najznaèajnijih projekata je istraživanje nalazišta rude litijuma i bora kod Jadra, koje obavlja kanadski „Rio Tinto“ i planira da u naredne tri godine investira oko 27 miliona dolara do poèetka eksploatacije 2014 - navodi Dragosavljeviæ.
Komentari (1)Add Comment
STOP ZAGADJENJU
napisao zezelj , 14, October, 2011
Cim bude pocela exploatacija pocece i zagadjenje cele prirodne sredine a i pocetak veceg procenta kancer oboljenja
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy