Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 31 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas467
mod_vvisit_counterJu?e1518
mod_vvisit_counterOve nedelje12373
mod_vvisit_counterOvog meseca33898
Soba gde je nastala “Na Drini ćuprija” Ĺ tampaj
 “Molim Vas, druže Vaso, rezervišite mi onu sobu gde sam prošle godine boravio, a gde sam se lepo odmorio i vrlo dobro i dosta radio. To je ona soba koja ima terasu prema Sokobanji i pogled prema kanjonu reke Moravice.”

Ovo je sadržaj telegrama, koji je pre svakog dolaska u banju pod Ozrenom u periodu od 1971. do 1974. godine, naš jedini nobelovac, Ivo Andrić, slao tadašnjem upravniku hotela “Moravica” i velikom prijatelju Vasi Dučiću (umro 1985).

Ta soba, zapravo je, apartman broj 144 na drugom spratu pomenutog hotela, koji posluje u okviru Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica. Kako se i ekipa “Novosti” uverila na licu mesta, apartman se ovih dana užurbano renovira, da bi povodom obeležavanja 50 godina od dodele Nobelove nagrade proslavljenom književniku, dobio potpuno novo ruho i namenu. Onakvu, kakvu i zaslužuje.

- Apartman će ubuduće biti zatvoren i neće moći da se izdaje gostima na korišćenje. Zajedno sa holom ispred njega, pretvoriće se u spomen-kompleks, koji će se koristiti za razne kulturne sadržaje, pogotovu u čast Andrića - kaže pi-ar Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučićević.

Inače, pomenuta Uprava je i pokrenula inicijativu, a podrška je odmah stigla od opštine Sokobanja i Turističke organizacije. Najavljeno je da će se uključiti i Ministarstvo kulture.

Apartman će biti autentično opremljen, sa stvarima i knjigama iz tog vremena. Mnogo toga već postoji, od dvoseda, troseda i fotelje, do kreveta, vitrine, frižidera, telefona i drugih rekvizita, koji su pre početka renoviranja krasili Andrićevu sobu i koje je i on koristio. Sada se sve to “umiva” i prilagođava novim planovima.

- Bio je tih, nenametljiv i preterano pažljiv. Mada je uvek boravio u apartmanu, u jeku sezone tražio je jednokrevetnu sobu. Obično je govorio: “Sada je sezona i vi morate da zaradite.” Čak nije prihvatao ni sitne pažnje - magnetofon koji bi mu olakšao rad... Ostao mi je u sećanju kao čovek vedra duha - prisećao se Vasa Dučić o svom druženju sa Andrićem, a što je Ljiljana N. Nikolić zabeležila u knjizi “Sokobanja 1837-2007”.Andrić je dolazio ovamo i po tri puta godišnje. Sa onima sa kojima se zbližio nije bio ćutljiv. Voleo je, kažu, da svrati u Gimnaziju, da popriča sa učenicima, da obiđe i jezerske pojate i da sa čobanima proba ovčije kiselo mleko. Mleko koje može nožem da se seče kao sir, toliko se dopalo Ivi, da ga je sa pojata svakog dana donosio, tada radnik hotela, Slobodan Krstić, kasnije i direktor i prvi čovek Turističke organizacije.

- Bila mi je čast da budem sa čika Ivom, ali i da mu pomognem kada to ustreba. Sećam se njegovog oduševljenja kada je na ozrenskim livadama ugledao crvene božure, koji rastu samo tu i na Kosovu - priča Krstić za naš list.

Veliki pisac imao je samo reči hvale za Sokobanju i Sokobanjce. Lepo se tu osećao, kao kod svoje kuće. Odsedajući u hotelu “Moravica”, u čijoj je okolini znao sve staze i stazice kojima je u miru šetao, a onda se vraćao u apartman da piše, sređuje beležnice ili, jednostavno, čita uživajući u letnjem odmoru. Godinama sam, a kasnije, sa suprugom Milicom Babić.

A koliko je Andrić voleo Sokobanju, govore i sledeće njegove reči: “Ja ne znam čega stvarno ima ovde, ali znam da posle 15-20 dana boravka u Sokobanji radim celu godinu u Beogradu kao preporođen.”

Andrić je prvi put ilegalno boravio u Sokobanji ratne 1942. godine i smatra se da je baš tada i ovde “skicirao” delo “Na Drini ćuprija” za koje je pored ostalih i dobio Nobelovu nagradu. U posleratnom periodu, po preporuci ondašnjeg pomoćnika republičkog sekretara za kulturu SR Srbije Gvozdena Jovančića ponovo je došao u banju pod Ozrenom, avgusta 1971. godine. Kasnije je to činio često, a poslednji put 1974. godine.

PROSLAVA
U Sokobanji će 26. oktobra obeležiti 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću i to u Kongresnoj sali hotela “Moravica”. Uz prisustvo velikog broja gostiju, planirani su svečana akademija, naučni skup na temu lika i dela Ive Andrića i mnogi drugi programi.

NOVA KNjIGA
“O pričanju i o onima koji pričaju - Ivo Andrić u Sokobanji”, naslov je još jedne, nove objavljene knjige Tatjane Korićanac i Ljiljane N. Nikolić, koje su se potrudile da jezgrovito i veoma činjenično, lepim jezikom i stilom, dočaraju Andrićeve godine u banji pod Ozrenom: s kim se družio, šta je rekao, o čemu je pisao... Vredan podatak je, zna se, pouzdano, navodi se u pomenutoj knjizi, po kazivanju samog Andrića, da je u Sokobanji započeo pisanje romana “Na Drini ćuprija”, zatim romana “Gospođica”, kao i da je napisao celu pripovetku “Jelena, žena koje nema” i celu pripovetku “Zmija”.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: