Skip to content

Licenciranje standarda za zapošljavanje u ruralnim podruèjima

Pet radionica dobilo licencu za izradu rukotvorina - Završen projekat "Etno-mreže" i nemaèkog GIZ-a za samozapošljavanje žena


 Sveèanom dodelom licenci radionicama za izradu rukotvorina u Velikom Gradištu, Kladovu, Negotinu, Boljevcu i Soko Banji, danas je završen projekat pod nazivom "Licenciranje standarda za zapošljavanje u ruralnim podruèjima", koji je realizovala "Etno mreža", uz podršku nemaèke organizacije za meðunarodnu saradnju GIZ/KWD.

Licence je, u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u Beogradu, dodelila pomoænica ministra Renata Pindžo, koja je istakla da je projekat veoma znaèajan zbog samozapošljavanja žena i mladih u ruralnim podruèjima

- Projekat mora biti zaokružen plasmanom rukotvorina na tržište - istakla je struèni koordinator "Etno mreže" Sofija Arsiæ i dodala da je ova organizacija otvorila svoje prvo prodajno mesto na Aerodromu "Nikola Tesla", sa ciljem da se "oseti puls" kupaca, i tome prilagodi ponuda.

Ovaj projekat je trajao devet meseci i podrazumeva uvoðenje standarda u proizvodnju rukotvorina i u edukaciju iz oblasti starih zanata – tkanja, pustovanja vune, veza i zlatoveza, pletenja, necanja, keramike i grnèarije. Edukacijom iz oblasti starih zanata ukupno je obuhvaæeno 200 žena, a njih 30 (uèešæem u radu navedenih pet radionica) sada postaju edukatori u okviru licenciranih radionica.

Licencirane radionice su u moguænosti da se ukljuèe u aktivni turizam držanjem kurseva za turiste iz raznih tehnika, prigodnim javnim èasovima, "otvorenim radionicama", tematskim prodajnim izložbama. U opštinama èiji veæi broj stanovnika radi u inostranstvu, u vreme raspusta i praznika licencirane radionice æe obuèavati mlade iz dijaspore. Za takvu obuku, naroèito u vidu kampova, veæ postoji veliko interesovanje.

Ekapija
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy