Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Zone
Smeštaj Stanković u centru Sokobanje
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 18 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas889
mod_vvisit_counterJu?e1313
mod_vvisit_counterOve nedelje889
mod_vvisit_counterOvog meseca27380
Siva ekonomija cveta u nerazvijenim opštinama Ĺ tampaj
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Nemačka organizacija (GIZ) uradila je istraživanje o prilikama i preprekama za razvoj preduzetništva u deset nerazvijenih opština u Srbiji, koje je pokazalo da najveći poreski teret u ovim mestima snose radnici te da se čak 15% stanovništva bavi poljoprivredom. Istraživanjem su obuhvaćeni Veliko Gradište, Golubac, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Boljevac, Zaječar, Knjaževac i Sokobanja.


Srebrno jezero @ Veliko Gradište


- Republika Srbija zapošljava 20,4% ukupno zaposlenih u opštinama, a transferi države sa 39% doprinose ukupnim prihodima opština. Republički Fond PIO isplaćuje penzije za oko 70.000 penzionera u ovim opštinama. Poreski prihodi od poreskih obveznika koji se bave poljoprivredom su zanemarivi, a ukupno 15% radno aktivnog stanovništva se bavi poljoprivredom. Istovremeno, 54% radno aktivnog stanovništva ne plaća nikakve poreze niti je registrovano da ima prihode bilo koje vrste - navodi se u izveštaju NALED-a.

Prema rezultatima istraživanja, najveći teret za preduzetnike i mala preduzeća predstavljaju porezi na dohodak i taksa na isticanje firme.


Golubac


- Daleko najveće opterećenje je na ime poreza i doprinosa na zarade. Ovo opterećenje predstavlja fiksni trošak, koji u proseku iznosi 64% neto zarade. Ono je i glavni generator sive ekonomije. Preduzetnici zapošljavaju u proseku 2,2 radnika. Godišnji rashod na poreze i doprinose iznosi oko 250.000 dinara. Mala preduzeća zapošljavaju u proseku 5,7 radnika. Godišnji rashod na poreze i doprinose u njima je preko 750.000 dinara. Taksa za isticanje firme iznosi u proseku oko 30.000 dinara godišnje po poreskom obvezniku. Za preduzetnike i početnike, ona predstavlja značajnu stavku poslovanja i takođe generator sive ekonomije, zbog čega je treba ukinuti - ističu u NALED-u i dodaju da je poresko opterećenje neravnomerno raspoređeno, tako da oni koji koriste najviše zemljišta unutar opštine plaćaju zanemariv porez. U NALED-u savetuju da se se u ovim opštinama primeni sistem plaćanja poreza na imovinu po kvadratu zemljišta, koji bi plaćali svi.Grad Zaječar


- Prosečan porez od samo 3.600 dinara po hektaru godišnje, odnosno 300 dinara po hektaru mesečno, bio bi dovoljan da zameni sve ostale poreske prihode uključujući i Republička transferna sredstva - smatraju u NALED-u.

- Istočna Srbija pripada najnerazvijenijim delovima Srbije, pa rešenje vidimo u u razvoju preduzetništva i na stvaranju povoljnih uslova za vraćanju kapitala koji su ljudi na privremenom radu stvorili u zapadnoj Evropi i ulaganje u malu privredu, umesto u predimenzionirane nekretnine, i nadmetanje između investitora-povratnika za status najuspešnijih privrednika u kraju. GIZ projekat "Opštinski ekonomski razvoj u region Dunava", takođe vidi šansu i u iskorišćavanju (ne malog) potencijala u turizmu, isticanje ruralnog razvoja kao instrumenta koji će zaustaviti odliv stanovništa iz ruralnih krajeva i na kraju razvoj kapaciteta lokalnih samouprava kako bi mogle da prate i sprovode sve te procese - objašnjavaju u nemačkoj organizaciji GIZ.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: