Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konak Nataly
Konaci Romanov
Vila Živković, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Vila Fantazija
Apartmani Fantazija
Pansion Sunny
Apartmani doktor Gaše
Apartmani Banjica
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 14 gost/a i 0 član/a.
mod_vvisit_counterDanas585
mod_vvisit_counterJuče2436
mod_vvisit_counterOve nedelje3021
mod_vvisit_counterOvog meseca32880
Siva ekonomija cveta u nerazvijenim opštinama Ĺ tampaj
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Nemačka organizacija (GIZ) uradila je istraživanje o prilikama i preprekama za razvoj preduzetništva u deset nerazvijenih opština u Srbiji, koje je pokazalo da najveći poreski teret u ovim mestima snose radnici te da se čak 15% stanovništva bavi poljoprivredom. Istraživanjem su obuhvaćeni Veliko Gradište, Golubac, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Boljevac, Zaječar, Knjaževac i Sokobanja.


Srebrno jezero @ Veliko Gradište


- Republika Srbija zapošljava 20,4% ukupno zaposlenih u opštinama, a transferi države sa 39% doprinose ukupnim prihodima opština. Republički Fond PIO isplaćuje penzije za oko 70.000 penzionera u ovim opštinama. Poreski prihodi od poreskih obveznika koji se bave poljoprivredom su zanemarivi, a ukupno 15% radno aktivnog stanovništva se bavi poljoprivredom. Istovremeno, 54% radno aktivnog stanovništva ne plaća nikakve poreze niti je registrovano da ima prihode bilo koje vrste - navodi se u izveštaju NALED-a.

Prema rezultatima istraživanja, najveći teret za preduzetnike i mala preduzeća predstavljaju porezi na dohodak i taksa na isticanje firme.


Golubac


- Daleko najveće opterećenje je na ime poreza i doprinosa na zarade. Ovo opterećenje predstavlja fiksni trošak, koji u proseku iznosi 64% neto zarade. Ono je i glavni generator sive ekonomije. Preduzetnici zapošljavaju u proseku 2,2 radnika. Godišnji rashod na poreze i doprinose iznosi oko 250.000 dinara. Mala preduzeća zapošljavaju u proseku 5,7 radnika. Godišnji rashod na poreze i doprinose u njima je preko 750.000 dinara. Taksa za isticanje firme iznosi u proseku oko 30.000 dinara godišnje po poreskom obvezniku. Za preduzetnike i početnike, ona predstavlja značajnu stavku poslovanja i takođe generator sive ekonomije, zbog čega je treba ukinuti - ističu u NALED-u i dodaju da je poresko opterećenje neravnomerno raspoređeno, tako da oni koji koriste najviše zemljišta unutar opštine plaćaju zanemariv porez. U NALED-u savetuju da se se u ovim opštinama primeni sistem plaćanja poreza na imovinu po kvadratu zemljišta, koji bi plaćali svi.Grad Zaječar


- Prosečan porez od samo 3.600 dinara po hektaru godišnje, odnosno 300 dinara po hektaru mesečno, bio bi dovoljan da zameni sve ostale poreske prihode uključujući i Republička transferna sredstva - smatraju u NALED-u.

- Istočna Srbija pripada najnerazvijenijim delovima Srbije, pa rešenje vidimo u u razvoju preduzetništva i na stvaranju povoljnih uslova za vraćanju kapitala koji su ljudi na privremenom radu stvorili u zapadnoj Evropi i ulaganje u malu privredu, umesto u predimenzionirane nekretnine, i nadmetanje između investitora-povratnika za status najuspešnijih privrednika u kraju. GIZ projekat "Opštinski ekonomski razvoj u region Dunava", takođe vidi šansu i u iskorišćavanju (ne malog) potencijala u turizmu, isticanje ruralnog razvoja kao instrumenta koji će zaustaviti odliv stanovništa iz ruralnih krajeva i na kraju razvoj kapaciteta lokalnih samouprava kako bi mogle da prate i sprovode sve te procese - objašnjavaju u nemačkoj organizaciji GIZ.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Čair
Apartmani Bajić
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najčešće interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe mogućnost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu mogućnost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vaučera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko načina u nekoliko kategorija: