Skip to content

Srpski spust niz najviši tobogan
 Akva park u Jagodini, prvi zabavni vodeni kompleks te vrste u Srbiji, prekjuèe je posetilo èak 7.000 graðana.

Kada je pre èetiri godine park izgraðen, taj kraj Srbije privukao je mnogobrojne turiste. Ideja se oèigledno dopala i drugim mestima, pa stižu najave da æe još èetiri grada dobiti vodene parkove. Struènjaci procenjuju da bi ukupan priliv investicija u taj sektor mogao biti oko 240 mil EUR.

Posle pomame za mini piè terenima, kada smo od èelnika gotovo svake druge lokalne samouprave slušali kako su u procesu izgradnje takvog terena, èini se da je u Srbiju stigla nova moda – akva park.

Investitorima je zajednièko utrkivanje - èiji æe akva park biti veæi, ko æe imati duže tobogane i više atrakcija za decu. Vodopadi, gusarska ostrva, ðakuzi elementi, postali su uobièajeni sadržaji.

Iako je najavljivano da æe akva park u Aranðelovcu biti otvoren pre poèetka sezone, zbog vremenskih uslova otvaranje je više puta pomerano. Iz hotela "Izvor", u èijem sklopu se vodeni park nalazi, kažu da prve posetioce ipak treba oèekivati do kraja avgusta.

Ovaj akva park prostiraæe se na 5 hektara. Na tri bazena biæe postavljeno 12 tobogana za decu i odrasle, najviši "turbo lens" imaæe 22 metra, a najbolji adrenalinski udar omoguæi æe "rafting" i "blek hol" koji æe biti dugi po 120 metara.

- U sklopu našeg akva parka, radiæe nacionalni restoran, kafe-picerija, poslastièarnica, kao i tereni za tenis, košarku, mali fudbal, rukomet - kažu u hotelu "Izvor" i dodaju da æe decu sigurno obradovati atrakcije u obliku piratskog broda, oktopoda, kobre, žabe, delfina ili pingvina.

Kako je za "eKapiju" svojevremeno izjavio Miroljub Aleksiæ, vlasnik "Alco grupe", u èijem sasatavu su hotel "Izvor" i buduæi akva park, njegova kompanija uložila je 5-6 mil EUR u tu izgradnju. Aleksiæ se uzda da æe, iako su radovi kasnili, tih nekoliko radnih dana akva parka poslužiti kao ogledni period pred sledeæe leto. Da se vidi, gde su napravljeni propusti i šta se može poboljšati, kako bi što više turista uspeli da privuku u Aranðelovac, pa i u hotel "Izvor". "Petrolend" u Baèkom Petrovcu

Aranðelovaèki park najavljivan je kao najveæi u Srbiji dok nisu stigle potvrde iz Baèkog Petrovca, da se u tom mestu ipak gradi još veæi.

U kompleks bazena i vodenih tobogana u Baèkom Petrovcu biæe uloženo èak oko 21 mil EUR. Tokom zime, akva park æe biti stavljen pod veliki balon, što æe omoguæiti ljubiteljima te vrste zabave da ga poseæuju i tokom hladnih dana. Kako prièaju investitori, kada bude izgraðena i treæa faza, akva park æe se prostirati na 26 hektara, te æe biti najveæi u Evropi.

Kako je nedavno za naš portal izjavio Jan Brtka, direktor firme "L&B Park", æerke firme "Aqua Therm Invest", koja je investitor akva parka, izgradnja prve faze turistièko-rekreativnog kompleksa privodi se kraju, a izgradnja zatvorenog dela poèeæe u oktobru.

Posetioci æe moæi da uživaju u "raftingu" na divljoj reci, "deèjem gradu", "lenjoj reci", u bazenima za relaksaciju, ali i sportovima na pesku.

Gradnja takvih, zatvorenih parkova, magnet je za strane turiste, poruèuju iz Turistièke organizacije Srbije.
 I Nišlije konja za trku spremaju…

Akva park u Niškoj Banji biæe graðen na 5,5 hektara, dok æe na ostatku zemljišta biti izgraðena dva luksuzna hotela, sportski tereni za fudbal, tenis, velnes i spa-centri kao i drugi objekti sportskog, poslovnog i rekreativnog karaktera.

Kako najavljuje investitor - italijanska kompanija "Italnis Group", u izgradnju akva parka, hotela i velnes i spa centara na lokaciji Lozni kalem biæe uloženo oko 100 mil EUR, a trebalo bi da bude zaposleno najmanje 800 ljudi.Sokobanja

Predsednik Opštine Soko Banja Dimitrije Lukiæ rekao je nedavno medijima da æe izgradnja akva parka u njihovom gradu biti jedinstven projekat za naše prilike.

- Postoji jedna specifiènost ovog projekta, a to je da su uslovi zakona bili da ga gradi pre svega lokalna graðevinska operativa, jer se oèekivao taj sekundarni efekat zakona - da se podignu potencijali graðevinske industrije - istakao je Lukiæ.

Osim upošljavanja graðevinara, akva parkovi bi trebalo da donesu nova radna mesta i ugostititeljskom sektoru.
Srebrno jezero u borbi protiv lošeg vremena

Komleks "Silver Lake Resort" na Srebrnom jezeru od 9. jula bogatiji je i za akva park. Ova "vodena oaza" se prostire na 2.500 metara kvadratnih, od kojih je 780 je pod vodom. Direktor marketinga i komunikacija "NCA Investment grupe", u èijem vlasništu je ceo resort, Milan Slavinski kaže za "eKapiju" da su zadovoljni prvim radnim danima.

- U julu nas je dnevno u proseku posetilo oko 700 ljudi, èime smo zadovoljni. Meðutim, vremenske prilike nam nisu "išle na ruku", i nadamo se da æe veæ sledeæa sezona biti bolja.Jagodinci i dalje bez premca

 Kada je Dragan Markoviæ Palma pre nekoliko godina prièao o izgradnji akva parka u Jagodini, mnogi su bili skeptièni, a neki su sa podsmehom doèekali njegovu ideju.

Meðutim, ispostavilo se da je akva park zaista bio okidaè za razvoj turizma, a samim tim i privrede Jagodine. Prekjuèe je na tom akva parku bilo èak 7.000 poseta, prodali su oko 6.500 ulaznica dok je još oko 500 osoba ušlo zahvaljuæi meseènim ili studentskim propusnicama.

Kako za "eKapiju" kaže rukovodilac akva parka Bojan Veljkoviæ, nedavno puštanje u rad najveæeg tobogana na Balkanu donelo im je porast gostiju za oko 30-40%.

- Ekstremni tobogan dugaèak 150 m uvek je pun, a ko se jedanput spusti niz njega, kao po nepisanom pravilu se odmah vraæa – kaže rukovodilac akva parka.

Izgradnja ovog tobogana koštala je oko 70 miiona dinara, 20 miliona dala je Vlada Srbije, dok je ostatak obezbeðen iz sredstava opštine i akva parka.

Kako Bojan Veljkoviæ kaže za naš portal, u akva parku oèekuju da æe im se ta investicija vratiti veæ do kraja ove godine. On je dodao, da zahvlajujuæi interesovanju i sve veæem broju turista, akva park od osnivanja posluje pozitivno i svake godine beleži sve veæi profit.

Kako "eKapija" saznaje, ovaj zasada najveæi akva park u našoj zemlji, veæ sledeæe godine biæe proširen za još jedan bazen.

Kažu da je vreme jedini pokazatelj koliko su ideje, ili u ovom sluèaju investicije bile dobre ili opravdane. Tako je za neke suluda ideja o ulaganju u vodene sadržaje, za Jagodince zapravo postala zamajac novom talasu ulaganja u našu zemlju.

Ko zna, možda æe sledeæa ideja gradonaèelnika Dragana Markoviæa Palme, ona o finansiranju odlaska potencijalnih mlada i mladoženja na more, kroz nekoliko godina biti obavezna stavka rashoda u budžetu lokalnih samouprava u Srbiji.

J.Ð. Izvor eKapija
Komentari (4)Add Comment
...
napisao Drug , 13, September, 2011
Koliko Sokobanja gubi zbog kašnjenja radova na akvaparku? Prelepo vreme u septembru a vrhuška oprašta penale koji su morali biti plaćeni zbog kašnjenja.Svi će iz toga izaći zadovoljni sem građana Sokobanje bar za ovu sezonu a sledeće ćemo videti :(
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +88
akva park sokobanja, Nisko ocenjen komentar [Prikaži]
...
napisao Raados , 14, September, 2011
Je li, a ko ce da plati one jadne radnike, sto celo leto crnce da bi napakovali taj aqua park.Mnogi nisu zadovoljni, cuje se daleko.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +82
..., Nisko ocenjen komentar [Prikaži]

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy