Skip to content

Pesnièki maraton "Sokobanja 2011."
U organizaciji Književnog kluba „Sokolovo pero“ iz Sokobanje 3.septembra 2011.godine u sali bioskopa „Moravice“ održan je VI pesnièki maraton „Sokobanja 2011“. Maraton je uprilièen povodom devetogodišnjice osnivanja „Sokolovog pera“ i bio je u sklopu šire manifestacije pod nazivom „Maraton želja“, koja je održana 3. i 4. septembra 2011.godine i završila se koncertom pop - grupe „Garavi sokak“.Pozivu „Sokolovog pera“ odazvalo oko 50 pesnika iz svih krajeva Srbije, ali je u zvaniènom delu programa uèestovalo 44, pa po broju uèesnika, maraton u Sokobanji spada u red veæih maratona u Srbiji. Uèešæe u manifestaciji uzeli su pesnici iz : Leskovca, Brestovca, Doljevca, Niša, Aleksinca, Žitkovca, Knjaževca, Paraæina, Æiæevca, Æuprije, Velike Plane, Smederevske Palanke, Kruševca, Panèeva, Zrenjanina i Kule. Iz razlièitih razloga, i ako su bili pozvani, maratonu nisu prisustvovali pesnici iz Beograda, Lapova,Kragujevca, Kniæa, Trstenika, Èaèka...

Maraton je poèeo „Himnom Sokobanje“ u izvoðenju „Sokobanjskog kvarteta“, a onda se prisutnima obratio pozdravnim govorom Hranimir Hrane Milojkoviæ, dugogodišnji predsednik „Sokolovog pera“. Posle proèitanih pravila maratona poèeo je takmièarski deo u kome su prisutni pesnici èitali svoje pesme. Struèni žiri za dodelu nagrada najuspešnijima radio je u sastavu: Ana Simoviæ, književni kritièar iz Velike Plane, predsednik, Milomir Radosavljeviæ Kaludranac, književnik iz Beograda, èlan i Hranimir Hrane Milojkoviæ, književnik iz Sokobanje, èlan. Žiri publike èinili su svi prisutni u sali bioskopa „Moravice“. Pored toga, radila su i dva posebna žirija: za izbor najlepše pesnikinje i za izbor najelegantnijeg pesnika maratona.U zabavnom delu programa uèestovao je najmlaði deo folklora KUD-a „Dušan Joviæ“ iz sela Resnika, manekeni Etnološke radionice „Etnos“ iz Sokobanje kao i èlanovi „Sokolovog pera“. Nakon dva i po sata programa utvrðeni su konaèni rezultati rada svih žirija pa se pristupilo podeli nagrada:

I. Za nalepšu pesnikinju pesnièkog maratona „Sokobanja 2011“izabrana je MILENA DULOVIÆ iz Paraæina.

II. Za najelegantnijeg pesnika na maratonu proglašen je MILAN MILOŠEVIÆ iz Panèeva.

III. Žiri koji su èinili svi prisutni u dodelio je:
1.mesto VLASTI N. CENIÆU iz Doljevca za pesmu „KITKA“,
2.mesto TANjI GANIÆ CEKIÆ iz Aleksinca za pesmu „ZABLUDELI“
3.mesto BRANKU ÆIROVIÆU ÆIRI iz Æiæevca za pesmu „KORJENI“

IV. Struèni žiri je nagrade dodelio na sledeæi naèin:
1. mesto OBRENU RISTIÆU iz Knjaževca za pesmu „SUTRAŠNjI VARVARI“,
2. mesto MIRJANI BALTEZAREVIÆ iz Niša za pesmu „SAN“
3. mesto TANjI GANIÆ CEKIÆ iz Aleksinca za pesmu „ZABLUDELI“


I pored odreðenih organizacionih propusta ( kašnjenje sa poèetkom programa, sporost i zabune u podeli glasaèkih listiæa, greške u najavi uèesnika i sl.), koji nisu uticali na rezultate glasanja, opšta je ocena da je maraton uspeo. Svim uèesnicima maratona podeljene su zahvalnice Književnog kluba „Sokolovo pero“, a nagraðenima su pripali prigodni pokloni. Pesnièki maraton „Sokobanja 2011“ sponzorisali su Opština Sokobanja i privatno preduzeæe „Adonis“ iz Sokobanje, a medijski pokrovitelj bila je Radio-televizija „Soko“ iz Sokobanje.

KNjIŽEVNI KLUB „SOKOLOVO PERO“ SOKOBANjA
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy