Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja

Reklame


Konaci Romanov
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Smeštaj Stankoviæ u centru Sokobanje
Apartmani Lukic
Apartmani Banjica
Sokobanja smestaj
Studio Ljilja

Statistika

Na sajtu su trenutno 0 gost/a i 0 èlan/a.
mod_vvisit_counterDanas1004
mod_vvisit_counterJu?e1371
mod_vvisit_counterOve nedelje5106
mod_vvisit_counterOvog meseca42462
Mesto gde je zapoèeta "Na Drini æuprija" Štampaj
centar Sokobanje

Retke i dragocene su knjige koje plene jednostavnošæu, èinjenicama i obiljem slika; knjige kao da su, same od sebe, napisane. Takva je i ova knjiga o Ivi Andriæu i Sokobanji s kojom je pisac drugovao mnogo godina tražeæi, prvo, u njoj spasonosno pribežište za vreme okupacije 1942. a, kasnije, dolazeæi na odmor ili leèenje. Zavoleo je ovu varošicu i ostavio bezbroj tragova u seæanjima, zapisima, slikama, susretima s drugim poznatim ili manje poznatim liènostima koje su tu, najèešæe preko leta, navraæale.

Autorke su se potrudile da jezgrovito i veoma èinjenièno, lepim jezikom i stilom, doèaraju Andriæeve godine u Sokobanji: s kim se družio, šta je rekao, o èem je pisao, šta je od drugog èuo i zapisao u svojim sveskama (èuvena “Pepito”) ili, jednostavno,  ostalo u seæanju savremenika i njihovih potomaka. Knjiga se èita bez daha – nije èudo – u pitanju je naš jedini nobelovac! Uman, poznat, književnik i diplomata, svetski èovek – u ovoj knjizi je približen toplim reèima i istinitim detaljima iz svakodnevnog  života i vremena, detaljima od kojih zastaje dah!

Naslovi “èvornih” glava: Knjiga gostiju: Ivo Andriæ, Povodom jubileja (50 godina od dodele Nobelove nagrade!), Rukopisi pod Sokogradom, Vreme iskušenja,  Godina 1960, Mala zemlja meðu svetovima, Sokobanjci govore, Porodica banjskih lekara, U Andriæevom krugu, Šetnja s Ljubom Jandriæem, Tajanstvene odaje reèi, Sokobanja podseæa na Višegrad, Reè za kraj, Spisak ilustracija.

U knjizi je lepo opisano s kim se, Andriæ, u Sokobanji družio, ko mu je naroèito bio prirastao za srce, iz èeg se vidi njegov jednostavan ljudski lik, pristupaènost njegovog odnosa u saobraæanju s meštanima i varoškim prvacima koji su ga, svi, odreda, prosto obožavali, ponekad ga uspešno izazvavši da malo izaðe iz svoje posloviène skromnosti.

Veliki svetski pisac Ivo Andriæ, imao je, samo, reèi hvale za Sokobanju i Sokobanjce. Lepo se, tu, oseæao, kao kod svoje kuæe. Najèešæe je odsedao u hotelu “Moravica” u èijoj je okolini znao sve staze i stazice kojima je, u miru, puneæi “baterije”, šetao i vraæao se u hotelsku sobu da piše, sreðuje beležnice ili, jednostavno, èita uživajuæi u letnjem odmoru, godinama sam, a, kasnije, sa suprugom Milicom Babiæ.

Vredan podatak: zna se, pouzdano, po kazivanju samog pisca, da je u Sokobanji zapoèeo pisanje romana “Na Drini æuprija”, zatim romana “Gospoðica”, kao i da je napisao celu pripovetku   “Jelena, žena koje nema” i celu pripovetku “Zmija”.

Na Drini æuprija - Višegradski most preko Drine

Èitajuæi ovu knjigu, a, po saznanju iz drugog izvora, oèekujuæi i veliku proslavu jubileja 50-godišnjice od dodele Nobelove nagrade za književnost, proslavu, prvo, u Sokobanji pa, posle, u Beogradu, nisam mogao a da ne zažalim što uz ovu knjigu nije bilo i diska s pišèevim glasom. Mogao je da proèita neku svoju pesmu, ili kraæu prièu “Knjiga”, ili odlomak iz “Jelene…”, nekog romana, na primer iz velikog ostvarenja kakva je njegova savršena pripovetka/kraæi roman “Prokleta avlija”! Ali, ko zna, možda æe moja želja biti ostvarena upravo na proslavi Andriæevog i našeg jubileja, a to nije daleko: veæ u oktobru!

Velibor Mihiæ
(Tatjana Koriæanac i Ljiljana N. Nikoliæ: “O prièanju i o onima koji prièaju. Ivo Andriæ i Sokobanja”. – Beograd/Sokobanja, 2011)
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 
< Prethodno   Sledece >

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair
Apartmani Bajiæ
Vila Petrov Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Vila Stojanovic
Apartman Džeri

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Informacije

Sokobanja

je poznata banja u centralnoj Srbiji. Sokobanju krasi predivna priroda, okolina, brojna izletišta i kupališta. Posetioce najèešæe interesuje privatan smestaj sokobanja, sokobanja studija ,  sokobanja smestaj sa vaucerom, sokobanja privatan smestaj cene 2017, sokobanja nekretnine i soko banja privatni apartmani .

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: