Skip to content

Šta treba posetiti u Sokobanji?
Nalazi se u jugoistoènoj Srbiji, u istoimenoj planinsko kotlinskoj-regiji, na obalama reke Moravice, u dolini izmedju planina Rtanj i Ozren.Najbrže se dolazi autoputem Beograd – Niš, iskljuèivši se kod Aleksinca. Od Beograda je udaljena 234, od Niša 60, od Aleksinca 30 km.

Izletište Lepterija je najposeæenije izletište u Sokobanji. Od centra Sokobanje udaljeno je oko 1,5 km i do njega se može doæi stazom koja vodi duž obala reke Moravice.Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, nalazi se nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice na Ozrenu. To je jedan od najveæih i najlepših vodopada u Srbiji, èija je visina 17,5 metara.U centru Sokobanje nalazi se tursko kupatilo, Amam koje je obnovljeno ovih godina pa ga posetioci mogu koristiti na slièan naèin kao njihovi srednjevekovni prethodnici.

Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku.Sokobanja je u doba Turaka bila varošica sa kupatilima za koja se navodi da su "lepo graðena, ozidana mermerom i drže se vrlo èisto". Turci su dolazili u Banju sa svih strana, pa i iz daleke Azije.
Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy