Skip to content

Sve draži Sokobanje
Sokobanja, pionir turizma u Srbiji, prema zvaniènim podacima organizovanim turizmom bavi se od 1837.godine. Nalazi se na jugoistoku Srbije, 230 kilometara od Beograda, u kotlini izmeðu planina Rtanj i Ozren. Poznata po lekovitoj mineralnoj vodi, èistom vazduhu, divnoj prirodi punoj lekovitih trava, pravi je raj za odmor, pa ne èudi što je jedna od najposeæenijih turistièkih destinacija u Srbiji. „ Ono što provlaèi goste, osim prirodnih lepota, dobrog smeštaja i ljubaznosti domaæima svakako su i raznovrsne kulturne i turistièke manifestacije“, kaže za Meðunarodni radio Srbija Bratislav Majkiæ, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja (OTKS). U toku je "Banjsko Kulturno Leto", koje traje do kraja špic sezone i obiluje bogatim sadržajima od koncerata, pozorišnih predstava, književnih veèeri... Svi programi održavaju se u Atrijumu ispred zgrade Zavièajnog muzeja i besplatni su.  Sokobanjske goste je tokom protekle nedelje zabavljao  Igor Staroviæ, bivši pevaè grupe ''Divlji kesten'', gradski hor i orkestar ''Justinijana Prima'' iz Lebana, najmlaði su uživali u ''Crvenkapici'', a za sve ljubitelje poezije sinoæ je održano književno veèe u organizaciji  KK ''Sokolovo pero''.  Do kraja jula Organizacija za turizam kulturu i sport priprema  još 17 kulturno-umetnièkih dogaðaja. Koncerti grupa „Atomsko sklonište“ i „Neverne bebe“, za šta se pretpostavlja da æe okupiti nekoliko hiljada posetilaca održaæe se na bini na Centralnom gradskom trgu.Osim bogate turistièke tradicije i raskošne kulturne baštine, Sokobanjci su poznati i po kulinarskim specijalitetima. Sa ciljem da se oèuva tradicionalni naèin pripreme starih jela, ali i folklor, domaæa radinost, u Sokobanji se od 1983. godine održava  manifestacija “Zlatne ruke”. Prema Majkiæevim reèima, to je manifestacija koja uglavnom okuplja žene koje se takmièe u spremanju tradicionalnih jela sokobanjskog kraja, mada se poslednjih godina pojavljuje i po neki muškarac sa starim zanatima.

 U okviru ove manifestacije koja je 14. jula održana po 29. put, ove godine su se najbolji kuvari sokobanjskih restorana takmièili u pripremanju starog srpskog specijaliteta  „ šuš muš“. Pobednici prve  Šušmušijade  pod nazivom ''Mužu šuš -  ženo muš'' je ekipa UR „Feniks tri srca“.  Buduæi da je izazvala veliko interesovanje  i uèesnika i posetioca, Šušmušijada æe postati tradicija  i prerašæe u samostaèlnu manifestaciju, kaže Majkiæ.  „ Tokom 20. veka svaka sokobanjska kafana imala je šuš-muš na meniju. U poèetku je to bilo jelo siromašnih, a kasnije su svi viðeniji gosti voleli da probaju ovaj specijalitet. Tajna je bila u naèinu kuvanja i pripremanja juneæeg škembeta i svinjskih papaka. Danas je šuš-muš veoma traženo jelo i svaki restoran koji drži do sebe ima ga na jelovniku“, objašnjava Majkiæ.

Turistièku ponudu Sokobanje upotpunjuju i razlièiti sportski turniri, koji se održavaju tokom cele godine. Najpoznatiji meðu njima su Noæni turnir u malom fudbalu, "Avgust u avgustu" i Jedrilièarska regata. "Avgust u avgustu" obuhvata više turnira: basket, odbojku na pesku, tenis i mali fudbal a pored takmièarskog organizuju se i kulturno-zabavni sadržaji za uèesnike i posetioce. Jedrilièarska regata se održava na Bovanskom jezeru dva puta godišnje, u aprilu i septembru.

Najstarija i bez sumnje najpoznatija manifestacija koja se u Sokobanji održava veæ 49 godina je Meðunarodni festival Prva harmonika na kome se takmièe najbolji harmonikaši iz zemlje i dijaspore.Kalendar dogaðanja kreæe veæ od prvog januara kada se organizuje „Dobro jutro u Ozren bašti“, prostoru na mermernom šetalištu u samom centru banje. Manifestacija je namenjena gostima koji u Sokobanju dolaze na doèek Nove godine, uz posluženja karakteristièna za ovo mesto: projice sa zeljem, bobove pihtije ( koje ljudim uglavnom nikad pre nisu probali), nezaobilazan Rtanjski èaj, rasol i kuvanu rakiju. Dodatni šmek celoj manifestaciji  daju trubaèi, navodi Bratislav Majkiæ, direktor Organizacije za turizam, kulturu i sport Sokobanja. U januaru su i Svetosavske sveèanosti, a onda slede sajmovi cveæa, meda, lekovitog bilja, knjiga suvenira.  Kovanica „Sokobanja – Sokograd, doðeš star - odeš mlad“, stara skoro èitav vek, i dan-danas jezgrovito opisuje sve draži nekadašnje kraljice srpskog banjskog turizma.

Piše Slaðana Paviæ, MRS
Komentari (1)Add Comment
Kakav provod!!!
napisao Dusan N. , 15, August, 2011
Boravio sam sa porodicom 4 dana u Sokobanji, 12-15 avgusta, i toliko smo odusevljeni da cemo se sigurno vratiti jos koji put. Onako veseo gradic nisam mogao ni da sanjam. Domacini, puni dobrodoslice, su definitivno najsrdacniji i najdivniji ljudi koje sam imao pilike da sretnem u Srbiji, a pri tome mislim na sve zitelje Sokobanje. Definitivna preporuka svima koji vole lep i kvalitetan odmor.
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: +4

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy