Skip to content

Sokobanja
Apartmani Bajiæ
Apartman Stanojevic, Sokobanja
Kaskade & Panonija - pansion i apartmani
Konaci Romanov
Pansion Sunny
Vila Živkoviæ, Sokobanja
Vila Dinka, Soko Banja
Vila Natalija
Apartmani Banjica

Anketa

Novu godinu proslaviæu:
 

Statistika

Na sajtu su trenutno 2 gost/a i 0 clan/a.
mod_vvisit_counterDanas191
mod_vvisit_counterJuce921
mod_vvisit_counterOve nedelje1903
mod_vvisit_counterOvog meseca19282
Zrenjanin, Inðija i Loznica na Sajmu investicija u Èikagu

Opštine Zrenjanin, Inðija i Loznica pobedile su na takmièenju "Investirajte u Srbiju" koje je u organizaciji Amerièke agencije za meðunarodni razvoj (USAID) održano u Beogradu. Ove tri opštine su, u konkurenciji deset opština ukljuèenih u USAID-ov program, zahvaljujuæi najveæem osvojenom broju bodova, dobile priliku da, o trošku USAID, predstave svoje potencijale i moguænosti za investiranje na Sajmu privrede u Èikagu koji organizuje Kongres srpskog ujedinjenja u dijaspori od 27. do 29. oktobra ove godine.

U konkurenciji su bile opštine, ukljuèene u program "MEGA" (Municipal Economic Gronjth Activity - Podsticaj ekonomskom razvoju opština) – Zrenjanin, Inðija, Loznica, Subotica, Novi Beograd, Užice, Kragujevac, Kruševac, Prokuplje i Vranje. One su, predstavljajuæi svoje dosadašnje domete u investiranju i podsticanju privrednog razvoja, organizovale prezentacije koje je ocenjivao poseban žiri, u èijem su radu uèestvovali ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodiæ, predstavnici Amerièke privredne komore, ambasade SAD u Beogradu, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA i USAID. Svaka opština je izradila propagandni materijal i višejeziène internet prezentacije, kroz koji se ocenjivao kvalitet informacija potrebnih stranom investitoru.

Zrenjanin je uvršten u projekat MEGA zahvaljujuæi naporima uèinjenim na dovoðenju investitora, stvaranju povoljnih uslova za "grinfild" ulaganja i razvoju industrijskih parkova. Nije zanemareno ni dosadašnje uèešæe opštine Zrenjanin u programima USAID, poštovanje rokova za realizaciju projekata i dobar partnerski odnos koji je prisutan još od 2001. godine i poèetaka saradnje izmeðu Zrenjanina i amerièkih nevladinih donatorskih organizacija.

Inðija je vodeæa opština u Srbiji po visini stranih ulaganja i broju direktnih stranih investicija, dok je Loznica predstavila bogato kulturno-istorijsko nasleðe, turistièke potencijale i moguænosti za investiranje u poljoprivredno-preraðivaèkoj delatnosti. Inaèe Inðija se veæ duže vreme izdvaja od drugih opština u Srbiji po prvoj elektronskoj vladi, sreðenim i komunalno opremljenim industrijskim zonama, a posebno po direktnim i velikim stranim investicijama. Pored toga, Inðija je prva i jedina opština sa «Sistemom 48», koji daje moguænost svakom graðaninu da se sa bilo kakvim problemom obrati opštini, i – da mu u roku od 48 sati problem bude rešen ili da dobije odgovor kada æe to biti uèinjeno. Uz to postoji i tzv. oficir na vezi, taènije pravnik koji je 24 sata na raspolaganju stranom investitoru za sve informacije oko uslova i propisa za ulaganje u Inðiji, odnosno u Srbiji.

Kako je Èikago najjaèi srpski grad posle Beograda, i naša dijaspora je jaka, na Sajmu æe biti prisutni naši kongresmeni, senatori srpskog porekla, potrudiæemo se da na najbolji naèin izložimo ponudu naših opština. Želimo da amerièki investitori doðu da ulažu u Srbiju i Evropu uopšte. Oni se teško na to odluèuju, buduæi da je ovo malo tržište, za razliku od Kine koja je njihovo najveæe tržište. Ponudiæemo ono što imamo, najjeftiniju radnu snagu u Evropi, potpisan ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, koji jedino mi imamo u Evropi, i naše ureðene industrijske zone.

Na ovom konkursu opštinu Sokobanja niko iz SO nije prijavio. Na internet prezentaciji Sokobanje www.sokobanja.org.yu i lokalne samouprave www.sokobanja.sr.gov.yu ne postoje nikakve informacije za potencijalne investitore, niti stavka „tenderi“ i „konkursi“, niti su sajtovi poseduju englesku ni nemaèku verziju sajta. Najnovija vest na prezentaciji lokalne samouprave je iz maja 2006, a zajednièka emajl adresa svih funkcionera je sosokobanja@ptt.yu koja je inaèe namenjena fizièkim licima što je krajnje neozbiljno.

U opštini Sokobanja u 2006. natalitet i broj stanovnika je opao, visokoškolovani su se napuštali banju, nije bilo kapitalnih investicija, a obim privrednog poslovanja je u konstantnom opadanju.

Komentari (1)Add Comment
nesposobni
napisao Oki , 12, November, 2006
A ko iz SO da predstavi Sokobanju na takvom konkursu? Sa kojom prezentacijom da predstavi Sokobanju, sa sokobanja.org.yu? Malopre sam posetio www.indjija.net i zaista je super prezentacija. A cisto sumnjam da je placena 3600 eura kao nasa. Steta je sto nam grad propada zbog licnih interesa pojedinaca na vlasti. Kada su bili u Vojvodini da prezentuju Sokobanju - Kokan Siljeg - glavni turizmolog stalno je reklamirao svoju kafanu -sto se drugacije naziva sukob interesa ,ali koga jos briga za to. :?
Prijavite neodgovarajući komentar
glasaj protiv
glasaj za
Glasova: -1

Napišite komentar
smanji | povećaj

busy
 

Reklame


Milevkini Dvori Mužinac
Apartmani Relax
Apartmani Erdeljanov
Apartmani Markovic
Vila Èair

Virtuelni vodiè

Virtuelni vodiè kroz Sokobanju

Èitalac reporter

Citalac - reporter

PrijavljivanjeZaboravili ste lozinku?
Nemate nalog? Napravite nalog

Kontakt

Info centar Soko Banja 018-833-988 info@soko-banja.org

Smeštaj

Prethodne i ove godine privatni smestaj sokobanja 2017 je postao popularan zbog vaucer Sokobanja sobe moguænost. Mnogi stanodavci ponudili su ovu moguænost gostima. Cene smestaja u sokobanji 2017 iste su kao i lane. Izdavanje stanova u Sokobanji kao i izdavanje sobe Sokobanja kao i sobe sa kupatilom u Sokobanji sada se nude preko vauèera. Soko banja smestaj sada se nudi na nekoliko naèina u nekoliko kategorija: