Skip to content

SOKOBANJA, SOKO BANJA

Google+
Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow Računari i Internetarrow Koliko su opasni MySpace i Facebook?
28 Jul, 2017, 07:53:42 pm *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  

Stranice: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Koliko su opasni MySpace i Facebook?  (Procitano 36233 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768WWW
« Odgovor #64 poslato: 24 Septembar, 2009, 09:45:09 pm »

wow
Sacuvana

Nekada sam bio ljudsko biće... a onda sam dobio modem.
« Odgovor #64 poslato: 24 Septembar, 2009, 09:45:09 pm »

 Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vodeći tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053


daj rakije!


« Odgovor #65 poslato: 27 Septembar, 2009, 01:54:09 am »

kvalifikovao si se... pocepao si ga 100%
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768WWW
« Odgovor #66 poslato: 31 Januar, 2010, 02:15:25 pm »

Smatra se da je obrisati svoj profil, kao i sve tragove o sebi, na Facebooku jednostavna stvar. Za obične korisnike i jeste, ipak za one koji su iznenada počeli da preziru druženje putem mreže ili jednostavno imaju toliki broj prijatelja i aktivnosti da je potrebno previše vremena za njihovo trajno uklanjanje, postoji usluga nazvana Web 2.0 Suicide Machine namenjena „proždiranju“ Facebook, ali i sličnih profila. Tačnije postojala je do sada.

Operateri lokacije SuicideMachine.org, preko L.A. Timesa tvrde da je Facebook blokirao IP adrese ove aplikacije i time onemogućio korisnicima da koriste navedenu uslugu. Aktiviranjem usluge SuicideMachine pokreće se program koji temeljno uklanja prijatelje, grupe i komentare korisnika profila koji se briše. Automatizovani proces obavlja sve pred korisnikovim očima. Nakon brisanja profil se dodaje u grupu „Social Network Suiciders“ i menja se njegova pristupna šifra kako korisnici ne bi došli u iskušenje i pristupili svojim nalozima.

Operateri lokacije SuicideMachine.org navode da je za automatsko samoubistvo profila sa oko 1000 prijatelja potrebno nešto manje od sat vremena. Običnom korisniku bi bilo potrebno više od 9 sati da ručno obriše iste podatke.

Facebook je blokirao IP adrese usluge Suicide Machine jer je, kako se navodi, došlo do zloupotrebe, ali do tog trenutka više od 500 korisnika je iskoristilo uslugu i obrisalo preko 50.000 prijatelja iz svojih profila.

Operateri lokacije SuicideMachine.org pokušavaju da pronađu rešenje problema i traže pomoć blagonaklonih ljudi sa ekspertizom u podešavanju servera. I dok Facebook ne dozvoljava svojim korisnicima upotrebu automatskog samoubistva, korisnici ostalih društvenih mreža, kao što su Twitter, MySpace i LinkedIn i dalje mogu koristiti ovu uslugu. Do ovog trenutka preko 204.000 komentara na Twitteru je obrisano koristeći servis Suicide Machine.

Nije iznenađujuće da je jedan od razloga blokiranja usluge na Facebooku i njena zloupotreba od strane nezadovoljnih bivših prijatelja ili ljutih partnera. Postavlja se samo pitanje, da li se ovakva zloupotreba može nazvati ubistvo na Facebooku? (I.S.)
Sacuvana

Nekada sam bio ljudsko biće... a onda sam dobio modem.
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768WWW
« Odgovor #67 poslato: 31 Januar, 2010, 02:16:40 pm »

Korisnici Facebooka nemaju tajni

Kompanija Sophos, specijalizovana za antivirusni softver, uradila je istraživanje u kome su ispitivali u kojoj meri korisnici Facebooka vode računa o zaštiti svojih privatnih podataka.

Zaposleni u Sophosovoj filijali u Australiji otvorili su dva lažna profila na Facebooku i otpočeli istraživanje kojim je obuhvaćeno 100 nasumično izabranih korisnika Facebooka. Sa lažnih profila poslali su na naloge 100 korisnika zahtev da postanu prijatelji. Zahtev sa jednog naloga je odmah automatski prihvatilo 41%, a sa drugog čak 46% korisnika Facebooka.

<a href="http://www.youtube.com/v/9LPRaiu0Y8M&amp;rel=0&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/9LPRaiu0Y8M&amp;rel=0&amp;fs=1</a>


Čim su postali “prijatelji”, istraživačima sa lažnih Sophosovih naloga omogućen je kod 89% korisnika pristup informacijama o datumu rođenja, adresama elektronske pošte i drugim privatnim podacima. Kod više od polovine korisnika moglo se pristupiti i podacima o adresi stanovanja, a mnogi su potpuno otvoreno sa “lažnim” korisnicima podelili informacije o svojim porodicama i mnogim drugim detaljima iz privatnog života.

Više informacija o Sophosovom istraživanju možete videti ovde. (A.S.)
Sacuvana

Nekada sam bio ljudsko biće... a onda sam dobio modem.
Sale-X
Administrator
Vodeći tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768WWW
« Odgovor #68 poslato: 31 Januar, 2010, 02:26:20 pm »

Trećina korisnika Interneta upotrebljava samo jednu lozinku

Kompanija Sophos objavila je rezultate svog istraživanja upotrebe Interneta, koji pokazuju da 33 posto korisnika upotrebljava samo jednu lozinku za pristup različitim Web lokacijama. Opreznih korisnika je tek 19 posto – prema navodima predstavnika Sophosa ti korisnici “nikada ne upotrebljavaju istu lozinku dva puta”.

U sličnom istraživanju koje je kompanija Sophos obavila pre tri godine broj korisnika koji upotrebljavaju samo jednu lozinku je iznosio 41 posto. Grejam Kluli, stariji tehnički savetnik u Sophosu, smatra da je podatak da je za tri godine samo 8 posto korisnika Interneta uočilo važnost upotrebe “snažne” lozinke veoma zabrinjavajući.

“Ogromna popularnost društvenih mreža i raznovrstan izbor naloga za pristup velikom broju različitih Web lokacija, pravi su rudnik zlata za hakere i druge zlonamernika na Mreži“, smatra Kluli. “Upotreba samo jedne lozinke za pristup Facebooku i Amazonu, ali i bankarskom računu, predstavlja veoma rizično i nedgovorno ponašanje. Jednom kada neki haker provali nečiju lozinku, samo je pitanje trenutka kada će pristupiti poverljivim podacima korisnika“, dodaje Kluli.

“Razumljivo je zbog čega korisnici upotrebljavaju reči iz rečnika kada smišljaju lozinku. Međutim, ima mnogo boljih načina za pravljenje neprobojne lozinke – odaberite rečenicu i sastavite lozinku od početnih slova svake reči u rečenici. Ili, da bi je učinili još komplikovanijom, zamenite neke reči brojevima“, savetuje korisnike Interneta Grejam Kluli. (G.B.)
Sacuvana

Nekada sam bio ljudsko biće... a onda sam dobio modem.
   

 Sacuvana
Stranice: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na:  

Pokrece MySQL Pokrece PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006, Simple Machines LLC
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!