Skip to content

Sokobanja arrow TECHNO ZONEarrow Raèunari i Internetarrow Koliko su opasni MySpace i Facebook?
22 April, 2018, 01:38:16 am *
Dobrodosli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisnickim imenom, lozinkom i duzinom sesije
 
   Pocetna   Pomoc Kalendar Prijava Registracija  
Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Idi dole
  Stampaj  
Autor Tema: Koliko su opasni MySpace i Facebook?  (Procitano 46737 puta)
0 clanova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #68 poslato: 31 Januar, 2010, 02:26:20 pm »

Treæina korisnika Interneta upotrebljava samo jednu lozinku

Kompanija Sophos objavila je rezultate svog istraživanja upotrebe Interneta, koji pokazuju da 33 posto korisnika upotrebljava samo jednu lozinku za pristup razlièitim Web lokacijama. Opreznih korisnika je tek 19 posto – prema navodima predstavnika Sophosa ti korisnici “nikada ne upotrebljavaju istu lozinku dva puta”.

U sliènom istraživanju koje je kompanija Sophos obavila pre tri godine broj korisnika koji upotrebljavaju samo jednu lozinku je iznosio 41 posto. Grejam Kluli, stariji tehnièki savetnik u Sophosu, smatra da je podatak da je za tri godine samo 8 posto korisnika Interneta uoèilo važnost upotrebe “snažne” lozinke veoma zabrinjavajuæi.

“Ogromna popularnost društvenih mreža i raznovrstan izbor naloga za pristup velikom broju razlièitih Web lokacija, pravi su rudnik zlata za hakere i druge zlonamernika na Mreži“, smatra Kluli. “Upotreba samo jedne lozinke za pristup Facebooku i Amazonu, ali i bankarskom raèunu, predstavlja veoma rizièno i nedgovorno ponašanje. Jednom kada neki haker provali neèiju lozinku, samo je pitanje trenutka kada æe pristupiti poverljivim podacima korisnika“, dodaje Kluli.

“Razumljivo je zbog èega korisnici upotrebljavaju reèi iz reènika kada smišljaju lozinku. Meðutim, ima mnogo boljih naèina za pravljenje neprobojne lozinke – odaberite reèenicu i sastavite lozinku od poèetnih slova svake reèi u reèenici. Ili, da bi je uèinili još komplikovanijom, zamenite neke reèi brojevima“, savetuje korisnike Interneta Grejam Kluli. (G.B.)
Sacuvana
« Odgovor #68 poslato: 31 Januar, 2010, 02:26:20 pm »

 Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #67 poslato: 31 Januar, 2010, 02:16:40 pm »

Korisnici Facebooka nemaju tajni

Kompanija Sophos, specijalizovana za antivirusni softver, uradila je istraživanje u kome su ispitivali u kojoj meri korisnici Facebooka vode raèuna o zaštiti svojih privatnih podataka.

Zaposleni u Sophosovoj filijali u Australiji otvorili su dva lažna profila na Facebooku i otpoèeli istraživanje kojim je obuhvaæeno 100 nasumièno izabranih korisnika Facebooka. Sa lažnih profila poslali su na naloge 100 korisnika zahtev da postanu prijatelji. Zahtev sa jednog naloga je odmah automatski prihvatilo 41%, a sa drugog èak 46% korisnika Facebooka.

<a href="http://www.youtube.com/v/9LPRaiu0Y8M&amp;rel=0&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/9LPRaiu0Y8M&amp;rel=0&amp;fs=1</a>


Èim su postali “prijatelji”, istraživaèima sa lažnih Sophosovih naloga omoguæen je kod 89% korisnika pristup informacijama o datumu roðenja, adresama elektronske pošte i drugim privatnim podacima. Kod više od polovine korisnika moglo se pristupiti i podacima o adresi stanovanja, a mnogi su potpuno otvoreno sa “lažnim” korisnicima podelili informacije o svojim porodicama i mnogim drugim detaljima iz privatnog života.

Više informacija o Sophosovom istraživanju možete videti ovde. (A.S.)
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #66 poslato: 31 Januar, 2010, 02:15:25 pm »

Smatra se da je obrisati svoj profil, kao i sve tragove o sebi, na Facebooku jednostavna stvar. Za obiène korisnike i jeste, ipak za one koji su iznenada poèeli da preziru druženje putem mreže ili jednostavno imaju toliki broj prijatelja i aktivnosti da je potrebno previše vremena za njihovo trajno uklanjanje, postoji usluga nazvana Web 2.0 Suicide Machine namenjena „proždiranju“ Facebook, ali i sliènih profila. Taènije postojala je do sada.

Operateri lokacije SuicideMachine.org, preko L.A. Timesa tvrde da je Facebook blokirao IP adrese ove aplikacije i time onemoguæio korisnicima da koriste navedenu uslugu. Aktiviranjem usluge SuicideMachine pokreæe se program koji temeljno uklanja prijatelje, grupe i komentare korisnika profila koji se briše. Automatizovani proces obavlja sve pred korisnikovim oèima. Nakon brisanja profil se dodaje u grupu „Social Network Suiciders“ i menja se njegova pristupna šifra kako korisnici ne bi došli u iskušenje i pristupili svojim nalozima.

Operateri lokacije SuicideMachine.org navode da je za automatsko samoubistvo profila sa oko 1000 prijatelja potrebno nešto manje od sat vremena. Obiènom korisniku bi bilo potrebno više od 9 sati da ruèno obriše iste podatke.

Facebook je blokirao IP adrese usluge Suicide Machine jer je, kako se navodi, došlo do zloupotrebe, ali do tog trenutka više od 500 korisnika je iskoristilo uslugu i obrisalo preko 50.000 prijatelja iz svojih profila.

Operateri lokacije SuicideMachine.org pokušavaju da pronaðu rešenje problema i traže pomoæ blagonaklonih ljudi sa ekspertizom u podešavanju servera. I dok Facebook ne dozvoljava svojim korisnicima upotrebu automatskog samoubistva, korisnici ostalih društvenih mreža, kao što su Twitter, MySpace i LinkedIn i dalje mogu koristiti ovu uslugu. Do ovog trenutka preko 204.000 komentara na Twitteru je obrisano koristeæi servis Suicide Machine.

Nije iznenaðujuæe da je jedan od razloga blokiranja usluge na Facebooku i njena zloupotreba od strane nezadovoljnih bivših prijatelja ili ljutih partnera. Postavlja se samo pitanje, da li se ovakva zloupotreba može nazvati ubistvo na Facebooku? (I.S.)
Sacuvana
Gabriel
diletant u usponu
Glavni Moderator
Vodeæi tim
*****

Karma: +66/-5
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 1053

daj rakije!


« Odgovor #65 poslato: 27 Septembar, 2009, 01:54:09 am »

kvalifikovao si se... pocepao si ga 100%
Sacuvana
Sale-X
Administrator
Vodeæi tim
*****

Karma: +82/-9
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 7768


WWW
« Odgovor #64 poslato: 24 Septembar, 2009, 09:45:09 pm »

wow
Sacuvana
M4K1
Gost
« Odgovor #63 poslato: 24 Septembar, 2009, 12:01:41 pm »

hehe :)
Sacuvana
Vladimir
Stari znalac
***

Karma: +85/-4
Van mreze Van mreze

Pol: Muskarac
Poruke: 208


« Odgovor #62 poslato: 24 Septembar, 2009, 04:53:48 am »

ako te smaraju friendovi na facebook, uradi sledeæe:

obuci belo odelo, uzmi jednu motornu testeru, kupi jedno prase, iskasapi ga motornom i slikaj se posle tako ušljipan u krv sa testerom u ruci, nakaèiš sliku na facebook i sigurno æe svi da te ostave na miru! grin

ja sam to ovako ↓

Sacuvana
M4K1
Gost
« Odgovor #61 poslato: 23 Septembar, 2009, 10:46:22 pm »

ako te smaraju friendovi na facebook, uradi sledeæe:

obuci belo odelo, uzmi jednu motornu testeru, kupi jedno prase, iskasapi ga motornom i slikaj se posle tako ušljipan u krv sa testerom u ruci, nakaèiš sliku na facebook i sigurno æe svi da te ostave na miru!

Sacuvana
   

 Sacuvana
Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 »   Idi gore
  Stampaj  
 
Prebaci se na: